Начална страница

събота, 4 юни 2011 г.

Кюфтета на скара


Класическа рецепта. Едва ли има нещто по-еблематично от кюфтета на скара, пържени картофи и бира. Тази рецепта може да се проготви на грил тигана или на барбекюто, в краен случай във фурната.

Необходими продукти:
  • 500 гр кайма - смес телешка и свинска; 
  • 1 бр. яйце;
  • 2-3 щипки чубрица;
  • смлян кимион и черен пипер на вкус;
  • 1 глава кромид лук или 2-3 стръка зелен лук;
  • 1/4 връзка магданоз.
Начин на приготвяне:
  • Каймата се слага в голяма купа и се размесва с яйцето, дребно нарязания лук и магданоз.
  • Овкусява се с подправките – Освен черен пипер и кимион може да бъде добавена много ситно нарязана люта чушка или да се добави 1-2 скилидки чесън, чубрица.
  • Оформят се кръгло кюфтета, които се притискат между дланите (помага, ако потопим ръцете си във вода), за да се сплескат добре. От тази смес могат да се прибавят 12 кюфтета.
  • Скарата се нагрява предварително много добре и се намазва леко с мазнина. Има два варианта или с парче сланина или с тампон памук, напоен с олио
  • Кюфтетата се обръщат при печененето без да се пробождат. Около 3-5 мин от всяка страна.
Подходящи гарнитури: картофена салата, салата от зеле и моркови, задушени зеленчуци с масло, картофено пюре, домати, лютеница.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...