Необходими продукти:
- картофи - 1 кг;
- прясно мляко - 200-250 мл;
- масло - 50 г краве
- сирене - на вкус;
- сол - на вкус
Обелете картофите и ги нарежете на големи парчета. Сложете ги да се сварят в леко подсолена вода. Готовите картофи се отцеждат и се пюрират заедно с горещото мляко, солта и маслото.
Приготвеното пюре се поставя в неокисляем съд. Поднася се с настъргано сирене или кашкавал, гарнирано с копър.
Картофеното пюре може да е гарнитура към различни печени или пържени меса, риба, ориз, зеленчуци и др.
Препоръки:
За да се предотврати лепкавостта, която се получава заради нишестето в картофите, нарязаните кубчета се слагат в съд с гореща вода (70 С) за 30 минути, след това се изплакват и се слагат да се варят. Не си спомням научното обяснение на процесите, протичащи при кисненето на картофите, но крайният резултат е фантастичен. Сварените картофи намачкваме с ръчно с преса или вилица, за да не станат лепкави. По този начин се вкарва въздух в сместта и се получава страхотно пухкаво пюренце. После добавям мляко, масло, сол и сирене.Пюрето става пухкаво и много вкусно, колкото по-дълго се мачка, толкова по-хубаво става. Вкъщи страшно го харесваме.
Предполагам знаете, че пюре става само от стари картофи, не от пресни?!
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!