Начална страница

сряда, 6 април 2011 г.

Картофено пюре



Необходими продукти:
  • картофи - 1 кг; 
  • прясно мляко - 200-250 мл; 
  • масло - 50 г краве
  • сирене - на вкус;
  • сол - на вкус
Начин на приготвяне:

Обелете картофите и ги нарежете на големи парчета. Сложете ги да се сварят в леко подсолена вода. Готовите картофи се отцеждат и се пюрират заедно с горещото мляко, солта и маслото. 
Приготвеното пюре се поставя в неокисляем съд. Поднася се с настъргано сирене или кашкавал, гарнирано с копър. 
Картофеното пюре може да е гарнитура към различни печени или пържени меса, риба, ориз, зеленчуци и др.

Препоръки:
За да се предотврати лепкавостта, която се получава заради нишестето в картофите, нарязаните кубчета се слагат в съд с гореща вода (70 С) за 30 минути, след това се изплакват и се слагат да се варят. Не си спомням научното обяснение на процесите, протичащи при кисненето на картофите, но крайният резултат е фантастичен. Сварените картофи намачкваме с ръчно с преса или вилица, за да не станат лепкави. По този начин се вкарва въздух в сместта и се получава страхотно пухкаво пюренце. После добавям мляко, масло, сол и сирене.Пюрето става пухкаво и много вкусно, колкото по-дълго се мачка, толкова по-хубаво става. Вкъщи страшно го харесваме.
Предполагам знаете, че пюре става само от стари картофи, не от пресни?! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...