Начална страница

вторник, 23 октомври 2012 г.

Кекс с лимонада



Времето захладня и усещането за топъл домашен уют бързо се засили. 
Днешната ми публикация е свързана с изричното желание на дъщеря ми за обикновен простичък кекс с препечена хрупкава коричка с пудра захар и кафяви какови шарки, задължително без ядки, стафиди, шоколадови заливки и каквито и да било други екстри. Имам разни рецепти, но все ми се иска да изпробвам и други, когато попаднах на тази, от блога на vesi4ka. Тя пък я прочела другаде.
Кекса се получи много сполучлив, пухкав и вкусен. Каковите шарки се виждаха не само отвътре, но и от външната страна на готовия кекс.



Необходими продукти: 
  • 3 бр. средно големи яйца (стайна температура); 
  • 1 1/2 ч.ч. кристална захар; 
  • 1/2 ч.ч. олио; 
  • 3 ч.ч. пресято брашно; 
  • 1 пакетче бакпулвер; 
  • 250 мл. Лимонада (или друга светла газирана напитка със стайна температура); 
  • 2 бр. ванилии (1бр. течна капсулка); 
  • какао за поръсване м/у пластовете тесто; 
  • пудра захар за поръсване отгоре на готовото печиво; 



Начин на приготвяне: 

Всъщност всичко си е обяснено в рецептата и е като забъркването на всеки кекс. За мене лично новото беше добавянето на газирана напитка (аз прибавих цитронада) и оцветяването с какаови шарки по този начин, чрез поръсване. 


Яйцата и захарта се разбиват хубаво до побеляване.
Прибавя се олиото на тънка струя, а след това и лимонадата. От сладостта на напитката се влияе и сладостта на тестото. При тужда се добавете деликатно количество още захар.
Брашното се пресява и смесва с бакпулвера, след което се прибавя постепенно към сместа. Накрая добавяме ванилиите.
В намаслена и набрашнена форма за кекс се насипва на пластове сместа, като между всеки пласт се наръсва с цедка сухо какао, за да се образуват кафявите ефектни нишки. Аз използвах силиконова форма за печене, която предварително само намокрям със студена вода преди да изсипя сместта.


При мен се получиха 5 пласта кексова смес и 4 пласта сухо какао. За да се получат хубави ивици, необходимо е какото да бъде плътно поръсено върху отделните пластове, като внимавате да не остава излишно количество по стените на формата.. Съобразете за последния, покривен слой да имате достатъчно тесто, защото в противен случай е възможно да остане непокрито какао, което ще изгори при печене. 
Пече се в предварително загрята на 150 - 180 градуса фурна до готовност, като се проверява с клечка за готовност.
Оставя се да изстине 10 мин., обръща се в поднос и се поръсва с пудра захар.

Освен с пудра захар, кексът може да се глазира с разтопен шоколад или карамел!


*Забележка: Кексът може да се приготви и в машина за печене на хляб, на същия принцип като него. Всички продукти се слагат последователно, като се започва първо с течните, после се добавят сухите. Като тук пропускаме стъпките с поръчмането на какаото, защото машината си рабърква сама всичко. С него може само да оцветим рамномерно тестото по желание. Използваме програмата за печене на Кекс (Кейк). Пробата е правена на хлебопекрана „Силвер крест”, на която кекса (кейка). е програма N10. Количеството на тези продукти е подходящо за натройка за печивото на 1250г. Целия процес в машината протича за около 1ч и 40мин. След изпичане отново проверяваме с дървено шишче готовността на изпечения кекс.


Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.



32 коментара:

  1. Чудесен е кекса!
    Пухкав и шарен!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Или, много е готин тоя кекс;)
    Пак да ни направиш;)

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви момичета! Хич не ме бива в печивата, но този кекс наистина се получи хубав. Опитайте го!

    ОтговорИзтриване
  4. Илинка ,много изкушаващ кекс!Само да обясниш начина на печене , че там ми е слабото място.Има различни начина един, от които е първо да се пече на долен реотан и като се надигне да се включи отгоре.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен,явно се познаваме, ама като не си написал името си :), така те наричам.
      И на мене печенето ми е слабо място, защото фурната ми е старичка и без вентилатор. Печенето по описаната от тебе методика е успешна, но в моята фурна не се получава добре. Образуват се едни големи "гейзери" от тестото. Фурната ми не пече равномерно и като цяло е силна. Явно, че термостата ми не показва вярно, защото пекох на долен реотан при 160 градуса около половин час. Накрая, преди окончателното изваждане на кекса, задължителната проба с промушване на клечка, която трябва да остане суха при изваждане.

      Изтриване
  5. sttraxoten keks-syper ste.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Дано да сте опитали рецептата. :)

      Изтриване
  6. Отговори
    1. Много се радвам, че ви е харесал. Аз също приятно се изненадах от резултата.

      Изтриване
  7. Чуден пухкав и лесен кекс. Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  8. страхотен кекс.....благодаря за рецептата :)от Ели

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Рецептата не е моя, но аз също с удоволствие го приготвям. Поздрави! :)

      Изтриване
  9. Това е най-хубавият кекс който направих през живота си!! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много се радвам! Сега ще имате нова семейна рецепта. :)

      Изтриване
  10. Чуден и лесен кекс. Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е най-любимата ми рецепта за кекс и се радвам, че и на вас се е харесал! :)

      Изтриване
  11. Стана идеален благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, когато има доволни и усмихнати! Весела Коледа!

      Изтриване
  12. За втори път го правя! Страхотен е! Споделих го в една кулинарна група-дано нямате против, като съм посочила вашата страница за рецептата! Нека повече хора му се насладят! Поздрави!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам дори! Аз самата съм го приготвяла един път. :)

      Изтриване
  13. Стана много вкусен! Благодаря за рецептата :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Колко хубаво! Само да добавя, че наскоро изпробвах да го приготвя и в хлебопекерана машина и става още по-хубав.

      Изтриване
  14. ПО ВКУСЕН КЕКС НЕ СЪМ ПРАВИЛА!!!!!!!!! МНОГО Е ВКУСЕН!!!!!! БЛАГОДАРЯ ЗА РЕЦЕПТАТА!!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, че ме зарадвахте! Ето, че имате вече нова домашна рецепта!

      Изтриване
  15. Здравейте, Илина! Искам да Ви поздравя и благодаря за прекрасната рецепта! Сега го правя за втори път, защото първият кекс, споделен с любими хора, свърши бързо и неусетно:)
    П.С. за хрупкава и още по-вкусна коричка, ръся вече изсипаното в тавичката тесто с кристална захар и тогава го слагам да се пече.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Калина! Кекса толкова се харесва у нас, че започнах да го приготвям в хлебопекарна и също се получава много успешно. Следващия път, когато го правя във форма във фурна, непременно ще опитам предложението ви.
      Радвам се, че и вашето семейство се наслаждава на вкуса на кекса! Поздрави!

      Изтриване
  16. look so nice and delicious!! Can u please tell me the cake's name in English?
    Many thanks and love from Vietnam!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Hello Lan Nguyen Hoang!
      Thank you for visiting my blog! I hope you found it interesting.
      I do not know the name of the cake in English and I do not think that there is takova.Tova cake, which is very simple and is traditionally cooked in our homes. There are of course a variety of recipes. It can use any sweet carbonated drink and light instead of our lemonade. It is added to rise roast. Greetings from Bulgaria!

      Изтриване
  17. Благодаря за рецептата! Кексът стана наистина страхотен - икономичен и мек, и бързо свършва! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Жана! Ще имате още една любима семейна рецепта! Поздрави!

      Изтриване

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...