Начална страница

събота, 19 март 2011 г.

Картофена салата


Картофена салата е вид ястие, приготвено от варени картофи. В различните страни по света съществуват различни варианти на добавките. Сервират се и с при различни температури - някои горещи, а други изстудени. Картофената салата може да се сервира като гарнитура към печено пиле или друг вид месо, например шунка.
В България салатата се приготвя от варени картофи, които се нарязват на кубчета и се прибавя солчерен пипер, нарязан стар лук (обикновено червен лук) на ивици, оцет и олио. При желание може да се добави кисело млякомагданоз, зелен лук или майонеза.
Необходими продукти:
1/2 кг картофи, 1 глава лук, черен пипер, оцет или лимонов сок, магданоз, сол.


Начин на приготвяне:
Измитите картофи се сваряват. След като изстинат се обелват и нарязват на дребно. Размесват се с лука, нарязан надребно. Салатата се подправа със сол, оцет, олио, черен пипер и дребно нарязан магданоз.



  • Гръцка картофена салата

    200 гр. пролетни картофи
    140 гр. пресни зелени чушки
    1 бр. яйце размер "L"
    60 гр. коктейлни маслини с бадеми или 30 гр. маслини без костилки и 30 гр. бадеми;
    сол, босилек, лимон

    Сварете яйцето за 10 мин. и картофите за около 10-15 мин. със сол, без да ги белите. Поставете ги да се охладят за 5 мин. в хлaдка вода, след което ги обелете. Картофите нарежете на едри кубчета, разбъркайте с коктейлните маслини и нарязаната на ленти чушка. Яйцето нарежете на средноголеми равномерни парчета, които да подредите около ръба на купата. Поръсете с босилек и лимон.
Салатата се консумира студена. Подходяща е за гарниране на постни меса и риба на скара: пилешки гърди, хек, акула или филе от туна.
Ястието е богато на бързоусвояеми въглехидрати, като само 80% от тях са внесени от лесноусвояемото картофено нишесте. Останалите са по-скоро бавни. Фибрите съставляват 1% от масата на порцията. Умереното ниво на богати на ЕМК мазнини допълнително забавя гликемичния индекс на картофите. Съдържанието на протеин в ястието е умерено. Около 35% от белтъка е с пълноценен аминокиселинен състав
Гръцката картофена салата е подходяща за първа или втора закуска, както и за следтренировъчно хранене в комбинация с източник на протеин - нискомаслен омлет, постна риба или пилешки гърди.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...