Начална страница

петък, 3 юни 2011 г.

Сочна торта с компот


Необходими продукти:
за 1 доза:
  • 1 1/2 ч. ч. брашно;
  • 6 бр. яйца;
  • 6 с.л. захар;
  • 1 пакетче ванилия;
  • 1 пакетче (125 г) краве масло;
  • 1 буркан компот по желание (за предпочитане праскови или кайсии);
  • 1 пакетче желатин.


Начин на приготвяне:

Кравето масло се стопява и се изсипва в по-дълбока тава. Разделя се плода на компота от сирола. На дъното на тавата се нареждат плодовете от компота (ако се използват вишни или  череши се почистват от костилките).
Измитите яйца се счупват и разделят па белтъци и жълтъци. Жълтъците се разбиват с 1/3 от захарта, а белтъците с останалите 2/3. След това се смесват внимателно: към белтъците се прибавят жълтъците на малки порции и непрекъснато се ръси от пресятото с ванилия брашно.
Полученото леко бисквитено тесто се изсипва върху плодовете. Пече се при умерена температура на около 180". Желатинът се разбива предварително в малко вода да набъбне. Слага се на котлона, за да се разтвори напълно, но да се внимава да не завира. При нужда се прецежда. Оставя се да се поохлади и се добавя към сиропа от компот. Готовата пита се оставя да се охлади леко и се сиропира с вече студения сироп, в който сме разтворили и 2 суп.лъж. захар. Оставя се да изстине и стегне в тавата за няколко часа в хладилника. След това внимателно се обръща върху подходяща тортена чиния, така че плодовете да останат от горната страна.

След като сме я обърнали, по желание украсяваме с разбит белтък с пудра захар (2 белтъка - 2 с.л. захар). Може да се сложат и бадеми или други ядки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...