Начална страница

сряда, 17 октомври 2012 г.

Салата "Ропотамо"

Изпратихме лятото, а то не ще да си отиде. По морето и плажуващи се появиха отново. Позавали дъжд и си казваш, ето вече ще охлади земята, както се предполага в този сезон…но се оказва с ефекта на освежаващ пролетен дъждец, след който и дъга се показа, не една, две дори. Слънцето прежулва през деня и температурите стават почти летни. Така, че днес отново ще публикувам рибно ястие, та дано ви замирише пак на море. :)



Като ми каже някой за сравнение – „ абе едновремешния вкус на консерва „Ропотамо”” и преглътне носталгично, аз не мога да правя никаква асоциация. Явно в онези соц-години това е била една от малкото рибни консерви на пазара и явно много вкусна и популярна. Аз за съжаление не я помня, така, че не бих могла да сравня днешната рецепта с „онази”. Препоръча  ми я приятелка, сготвих и останах доволна от вкуса, та затова и аз да я препоръчам на вас. Прочетох тук-там кой, как я приготвя и се оказа, че всеки си има свои съставки и методи и всеки си ги харесва. Е, има и общи неща разбира се, но с това искам да кажа, че ако ви липсва нещичко от долуизброеното, ако имате риба другото не е страшно – пак ще стане вкусно!


Четейки разбрах, че има разлика между Салата риба „Ропотамо”, има и Консерва риба „Ропотамо”. Всъщност няма кой знае каква, освен в количествата, поне според мене. 

Но да се знае, аз приготвях салата, ордьовър или основно ястие, кой както иска да го консумира, но не съм консервирала и затваряла бурканчета. Предполагам разликата е в количеството, консервантите, стерилизирането, а може би не.
По-важното е, че се получи вкусно и бързо и пак бих го сготвила. Точни пропорции нямах, така, че всичко е приблизително, препоръчително на око и според вкуса.



Необходими продукти:
  • 2-3 бр.риба скумрия; 
  • 1 ч.ч.сварен бял боб; 
  • 1 ч.ч. сварен грах; 
  • доматено пюре (не много гъсто); 
  • домати, нарязани на едро, а още по-красиво с чери доматчета;
  • 1-2 бр.моркови - нарязани на кръгчета (по желание); 
  • 1 бр. буркан мариновани краставици - на кръгчета; 
  • 100-200 г чушки - може печени, може някакви мариновани - на едри парченца; 
  • 50г ракия или 100г вино;
  • олио; 
  • сол; 
  • бахар; 
  • черен пипер 
  • дафинов лист; 
  • магданоз; 
  • захар (или мед по желание - да сладни съвсем лекичко и да подтисне киселина на доматите). 


Начин на приготвяне: 

Рибата се почиства от глави и вътршности , след което се измива много добре със студена вода. С ножица се орязват опашката, перките и хрилните кости (дъги). Нарязва се на парчета по 4-5 сантиметра.


В тенджера под налягане нареждаме парчета риба и добавяме част от подправките, зеленчуците, доматите и пюрето, после пак нареждаме риба и пак подправки, зеленчуци и домати и така докато наредим цялото количество. Поливаме с мазнината, алкохола, добавяме вода, но съобразена с общото количество, така, че да не стане рядко. При готовност ястието трябва да е останало почти само на мазнина. 

Варим на не много силен огън за кратко - около 10-тина минути след като вентила започне да изхвърля парата, за да не скашква и да се запазят парчетата на отделните продукти. 


Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.




6 коментара:

  1. Като чуя Ропотамо и ме свива сърцето.И спомените от соц консервата са ми мили.С удоволствие ще опитам рецептата ти,просто всичко това някак си ме докосва отвътре.Явно много ми липсва морето,Бургас и всичко наоколо...Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йоли, ама ти наистина искрено се вълнуваш от морето?! Разбирам те. Много години живях в София и всеки път като чуех нещо за Бургас и морето трепвах и сърцето преливаше от радост. А когато отивах към дома и още щом вдишвах морския бриз, душата ми преливаше от щастие...Но когато си тук целогодишно, някак претръпваш, макар, че пак ми е скъпо.
      Специални поздрави! :)

      Изтриване
  2. Добро утро от Атина. Случайно попаднах на блогът ти,хареса ми,абонирах се и...не съжалявам.:)Благодаря за рецептата,напомни ми отминали години. Ще я направя днес,но не със скумрия, а с вакалаос /бакалярос,треска/, защото днес ми е рибен ден и такава купих вчера.:) Желая ти хубав ден,поздрави от слънчева Атина.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. didatzeni, благодаря! Чудесно е, че имате у дома рибен ден. В къщи само аз обичам риба. Ето, че за много от нас, за тази консерва явно има и детски спомени. Аз не зная дали успешно наподобява вкуса, така, че очаквам да споделиш след приготвянето й. Приятелката, която ми я препоръча, каза, че е опитвала с различни риби, но според нея, най-успешно се получавало със скумрия...може би защото не е опитвала и с треска?! :)
      Прекрасен ден ти желая!

      Изтриване
  3. Рецептата е добра, а вкусът на "Ропотамо" - неповторим. Трябва, обаче да отбележа, че по времето на соца, рибните консерви, изобщо не бяха малко, даже напротив.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Имаше консерви много, но ние у дома бяхме на домашна, прясно сготвена храна и рядко ги използвахме.

      Изтриване

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...