Изпратихме лятото, а то не ще да си отиде. По морето и плажуващи се появиха отново. Позавали дъжд и си казваш, ето вече ще охлади земята, както се предполага в този сезон…но се оказва с ефекта на освежаващ пролетен дъждец, след който и дъга се показа, не една, две дори. Слънцето прежулва през деня и температурите стават почти летни. Така, че днес отново ще публикувам рибно ястие, та дано ви замирише пак на море. :)
Като ми каже някой за сравнение – „ абе едновремешния вкус на консерва „Ропотамо”” и преглътне носталгично, аз не мога да правя никаква асоциация. Явно в онези соц-години това е била една от малкото рибни консерви на пазара и явно много вкусна и популярна. Аз за съжаление не я помня, така, че не бих могла да сравня днешната рецепта с „онази”. Препоръча ми я приятелка, сготвих и останах доволна от вкуса, та затова и аз да я препоръчам на вас. Прочетох тук-там кой, как я приготвя и се оказа, че всеки си има свои съставки и методи и всеки си ги харесва. Е, има и общи неща разбира се, но с това искам да кажа, че ако ви липсва нещичко от долуизброеното, ако имате риба другото не е страшно – пак ще стане вкусно!
Но да се знае, аз приготвях салата, ордьовър или основно ястие, кой както иска да го консумира, но не съм консервирала и затваряла бурканчета. Предполагам разликата е в количеството, консервантите, стерилизирането, а може би не.
По-важното е, че се получи вкусно и бързо и пак бих го сготвила. Точни пропорции нямах, така, че всичко е приблизително, препоръчително на око и според вкуса.
Необходими продукти: - 2-3 бр.риба скумрия;
- 1 ч.ч.сварен бял боб;
- 1 ч.ч. сварен грах;
- доматено пюре (не много гъсто);
- домати, нарязани на едро, а още по-красиво с чери доматчета;
- 1-2 бр.моркови - нарязани на кръгчета (по желание);
- 1 бр. буркан мариновани краставици - на кръгчета;
- 100-200 г чушки - може печени, може някакви мариновани - на едри парченца;
- 50г ракия или 100г вино;
- олио;
- сол;
- бахар;
- черен пипер
- дафинов лист;
- магданоз;
- захар (или мед по желание - да сладни съвсем лекичко и да подтисне киселина на доматите).
Начин на приготвяне:
Рибата се почиства от глави и вътршности , след което се измива много добре със студена вода. С ножица се орязват опашката, перките и хрилните кости (дъги). Нарязва се на парчета по 4-5 сантиметра.
В тенджера под налягане нареждаме парчета риба и добавяме част от подправките, зеленчуците, доматите и пюрето, после пак нареждаме риба и пак подправки, зеленчуци и домати и така докато наредим цялото количество. Поливаме с мазнината, алкохола, добавяме вода, но съобразена с общото количество, така, че да не стане рядко. При готовност ястието трябва да е останало почти само на мазнина.
Варим на не много силен огън за кратко - около 10-тина минути след като вентила започне да изхвърля парата, за да не скашква и да се запазят парчетата на отделните продукти.
Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.
Като чуя Ропотамо и ме свива сърцето.И спомените от соц консервата са ми мили.С удоволствие ще опитам рецептата ти,просто всичко това някак си ме докосва отвътре.Явно много ми липсва морето,Бургас и всичко наоколо...Благодаря ти.
ОтговорИзтриванеЙоли, ама ти наистина искрено се вълнуваш от морето?! Разбирам те. Много години живях в София и всеки път като чуех нещо за Бургас и морето трепвах и сърцето преливаше от радост. А когато отивах към дома и още щом вдишвах морския бриз, душата ми преливаше от щастие...Но когато си тук целогодишно, някак претръпваш, макар, че пак ми е скъпо.
ИзтриванеСпециални поздрави! :)
Добро утро от Атина. Случайно попаднах на блогът ти,хареса ми,абонирах се и...не съжалявам.:)Благодаря за рецептата,напомни ми отминали години. Ще я направя днес,но не със скумрия, а с вакалаос /бакалярос,треска/, защото днес ми е рибен ден и такава купих вчера.:) Желая ти хубав ден,поздрави от слънчева Атина.
ОтговорИзтриванеdidatzeni, благодаря! Чудесно е, че имате у дома рибен ден. В къщи само аз обичам риба. Ето, че за много от нас, за тази консерва явно има и детски спомени. Аз не зная дали успешно наподобява вкуса, така, че очаквам да споделиш след приготвянето й. Приятелката, която ми я препоръча, каза, че е опитвала с различни риби, но според нея, най-успешно се получавало със скумрия...може би защото не е опитвала и с треска?! :)
ИзтриванеПрекрасен ден ти желая!
Рецептата е добра, а вкусът на "Ропотамо" - неповторим. Трябва, обаче да отбележа, че по времето на соца, рибните консерви, изобщо не бяха малко, даже напротив.
ОтговорИзтриванеИмаше консерви много, но ние у дома бяхме на домашна, прясно сготвена храна и рядко ги използвахме.
Изтриване