Начална страница

събота, 20 октомври 2012 г.

Есен в лилаво с пълнени патладжани



Патладжанът е донесен на Стария континент от арабите и бързо влиза в употреба, особено в средиземноморските страни. Той е изключително полезен за талията, защото съдържа малко калории и неслучайно намира място в така популярната средиземноморска диета. 
Патладжани се препоръчват и в много диети, защото имат свойството да понижават холестерола в кръвта. Хранителната им стойност е ниска – те съдържат малко калории и почти никакви мазнини. Тук обаче е важно да се знае, че патладжаните поемат много мазнина при термична обработка (най-вече пържене) и затова трябва да се внимава при приготвянето им. 


По принцип не съм почитател на патладжана. Винаги ми горчи, колкото и да го осолявам и изчаквам да си пусне водата. Е, може би в комбинация с други зеленчуци, смлян, като например в лютеница и кьополу. Когато обаче разполагам с домашно отгледания зеленчук, реших да го вмъкна в менюто. 
Вдъхнових се от рецептата "Патладжани по италиански" в блога на Димитрина. Замених някои продукти от плънката и това е резултата. Малко заприлича и на Имам баялдъ, но Моцарелата взе вкусово надмощие. Всъщност получи се приятно предястие, поне сътрапезниците изразиха задоволство и се надявам не само от любезност.


Необходими продукти:
  • 4 бр. средно големи патладжана;
  • 200 - 250 г сирене моцарела;
  • 25-30 бр. чери доматчета (2 - 3 бр големи домата);
  • 4 - 5 бр големи чушки (зелени или червени , по ваш избор);
  • 5 - 6 бр скилидки чесън (по желание);
  • 1/3 връзка пресен магданоз;
  • сол и черен пипер на вкус;
  • олио.


Начин на приготвяне:

Подрязваме дръжките на патладжаните и с ножица изрязваме листенцата около дръжката. Патладжаните се измиват и нарязват по дължина на две равни половинки, като се опитваме разреза да мине през дръжките, за да може всяка половинка да си има свой завършек. При сервиране на ястието изглежда по-красиво.

С помощта на нож и лъжица, издълбаваме зеленчука като лодки и обилно се посоляват. Издълбаната сърцевина се реже на ситни кубчета и също посолена се оставя да отпусне типичния горчив патладжанен сок. Чушките (по-красиво е със зелени) се измиват, нарязват на парченца с дължина 2-3см и се смесват с чери доматчетата (по-удобно и естетично е ако ги използвате вместо големи домати). Поне след половин час, сърцевината от патладжани се отцежда добре и се измива обилно с вода, тъй като е попила много сол. Нарязваме моцарелата на дребни късчета и я смесваме в купа с чушките и доматите. Добавяме мазнина подправки, като солим ако се налага (плънката ще извлече част от поетата сол от патладжана и ще осоли цялото ястие). Добавяме и парченцата патладжан и разбъркваме. 



Отцеждаме по същия начин и самите патладжани и ги измиваме. Пълним всяка половинка като паничка с готовата плънка.  Пекат се в тавичка с малко вода и олио на дъното, на средна скара и около 200°C до готовност (около 20-тина минути). Малко преди да ги извадим от фурната нареждаме кръгчета чушка, за да се запече леко.

При поднасяне, имайте предвид, че красивата златиста коричка от запечената моцарела постепенно изстивайки потъмнява и разваля изискания вид на ястието. За повече колорит, при поднасяне може да нарежете и подредите върху всяко парче паълнен патладжан - свежи домати на шайби и обилно да поръсите с пресен магданоз.




Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.



4 коментара:

  1. Поредната отлична рецепта, обожавам патладжаните.Съществуват сортове и НЕ горчиви патладжани. Утре ще ги направя,имам и моцарела,но нямам чушки - може би ще сложа една гъбка и морковче,че не ми се връзва зел.боб с патладжан,както е при Димитрина.Сърдечно ти благодаря за рецептата и отличната идейка - помогна ми за неделната трапеза.:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. didatzeni, благодаря! Както казах, аз не си падам по патладжаните и ако не бяха произведени от баща ми, бих предпочела да приготвя пълнени чушки да речем или тиквички. Нашите винаги горчат. Харесва ми, че не е пипкава рецептата. Всъщност тук моцарелата сформира вкуса и всякакви импровизации в плънката ще бъдат подходящи. Аз не обичам и зелен боб и затова промених оригиналната рецепта. С гъбките ще стане чудесно, но пък други сътрапезници у нас не ги искат и все търся компромис в менюто за всички ни.
      Дано да останете доволни и от вкуса. Хубава неделя! :)

      Изтриване
  2. Супер е рецептата. Сега престояват патладжаните във водата. Интересен въпрос е какво правиш със излишната плънка? Аз смятам да я омеша с малко готова паста..

    ОтговорИзтриване
  3. Супер си е рецептата. Сега кинса патладжаните :) Интересно е какво правиш със готовата плънка. Аз ще я използвам тази дето остане като основа за сос за паста.

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...