Начална страница

четвъртък, 27 септември 2012 г.

Супа от червено цвекло

Бях решила да публикувам друга рецепта с миди, но след като сготвих тази розова супа, се изкуших да я споделя. Никак не си падам по крем-супи, но сякаш напоследък приготвям предимно такива. Вероятно защото е все още топло-пъстра комбинация на есен-лято и охладени добре (ние така я предпочитаме), те са с изключително освежаващ и приятен вкус. Получи се наситено розово-лилав цвят, който повече подхожда на плодов коктейл, от колкото на супа. И все пак.


Според науката: "Цвеклото е един доста пренебрегван от повечето хора зеленчук, но то е основен източник на вещество, наречено бетаин. Бетаинът е уникален по своята природа, с огромен принос в процесите на усвояване на белтъци в организма и в подобряване работата на черния дроб..."



Необходими продукти:
  • 1 бр. средно-голяма глава цвекло (около 10 резана); 
  • 1 бр.средно-голяма глава сладък лук, нарязан на дребно;
  • 4-5 средно-големи картофи, обелени и нарязани на дребно;
  • 1 малка ябълка, обелена, изчистена от сърцевината и нарязана;
  • 1-2 бр. кубчета с намалено съдържание на сол пилешки бульон (по възможност);
  • 2 с.л.сухо вино или светъл балсамов оцет;
  • 175 г (кофичка) заквасена сметана
  • 1 с.л.хрян (по желание);
  • 1/4 ч.л. лют червен (черен) пипер (по желание).


  1. Обелете осем резани (шайби) от главата цвекло и нарежете всеки на около 2 см парчета. (Резервните, останали два резана цвекло ще гриловаме* за украса, по-късно). В тенджера, задушаваме леко лука и добавяме едновременно нарязаните цвекло, картофи, ябълки, както и кубчета бульон. След като водата кипне, оставяме зеленцуците захлупени, да къкрят на тих огън от 15 до 20 минути или докато омекнат. Охлаждаме за около 5 минути.
  2. Пресипете около половината от супата в кухненски робот и пасирайте, докато сместа стане гладка и отново я връщате в тенджерката. Ако някои предпочитат, може да пасират и цялата смес (като мене), но така няма да останат парченца от зеленчуците, а ще бъде изцяло  с кремообразна консистенция. В този случай може да се използва пасатор чрез директно потапяне в съда. Доливате виното и подправяте на вкус със сол и черен пипер, като отново загрявате сумата.
  3. Приготвяте застройка, като в малка купа се постепенно се смесват заквасена сметана, хряна, и лютия червен пипер. За темперирането, предварително добавяме и разбъркваме с 1/2 чаша от пасираната смес. Връщаме чрез постоянно разбъркване сметановата смес в горещата супа. Оставаме настрани да изстива.
  4. Украсяваме супата с лъжичка сметана и гриловани резани* цвекло и разпределяме според порциите.


* Гриловани резани цвекло
Подбирате резани, на които се е запазило част от стъблото, по възможност с листенца. Ако са дълги ги подрязвате до 2 см. Обелете тънкото парче цвекло, надлъжно от горе до долу, като използвате остра белачка за зеленчуци или нож. В противен случай, може да деформирате резана. В достатъчно голям   тиган, поставете филийката и гответе цвекло с мъничко горещо масло, като го обръщате до омекване и готовност.

И накрая, да ви напомня, че цвеклото силно боядисва и за да избегнете оцветяване на ръцете си, можете да използвате гумени ръкавици. 



Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.



2 коментара:

  1. Страхотно предложение. Аз също си падам по крем супите. Мога само това да хапвам :),но вкъщи любимия не ги обича много :)Ще си я приготвя за мене :)

    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. У нас е по същия начин, но това лято направих доста крем-супички и всички те са ми по-вкусни охладени, като таратор например. Дъщеря ми казва за червеното цвекло, че нещото, расло в земята е най-добре да си остане там, но тази супа и харесва много. Опитайте!

      Изтриване

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...