Бях решила да публикувам друга рецепта с миди, но след като сготвих тази розова супа, се изкуших да я споделя. Никак не си падам по крем-супи, но сякаш напоследък приготвям предимно такива. Вероятно защото е все още топло-пъстра комбинация на есен-лято и охладени добре (ние така я предпочитаме), те са с изключително освежаващ и приятен вкус. Получи се наситено розово-лилав цвят, който повече подхожда на плодов коктейл, от колкото на супа. И все пак.
Според науката: "Цвеклото е един доста пренебрегван от повечето хора зеленчук, но то е основен източник на вещество, наречено бетаин. Бетаинът е уникален по своята природа, с огромен принос в процесите на усвояване на белтъци в организма и в подобряване работата на черния дроб..."
- 1 бр. средно-голяма глава цвекло (около 10 резана);
- 1 бр.средно-голяма глава сладък лук, нарязан на дребно;
- 4-5 средно-големи картофи, обелени и нарязани на дребно;
- 1 малка ябълка, обелена, изчистена от сърцевината и нарязана;
- 1-2 бр. кубчета с намалено съдържание на сол пилешки бульон (по възможност);
- 2 с.л.сухо вино или светъл балсамов оцет;
- 175 г (кофичка) заквасена сметана
- 1 с.л.хрян (по желание);
- 1/4 ч.л. лют червен (черен) пипер (по желание).
- Обелете осем резани (шайби) от главата цвекло и нарежете всеки на около 2 см парчета. (Резервните, останали два резана цвекло ще гриловаме* за украса, по-късно). В тенджера, задушаваме леко лука и добавяме едновременно нарязаните цвекло, картофи, ябълки, както и кубчета бульон. След като водата кипне, оставяме зеленцуците захлупени, да къкрят на тих огън от 15 до 20 минути или докато омекнат. Охлаждаме за около 5 минути.
- Пресипете около половината от супата в кухненски робот и пасирайте, докато сместа стане гладка и отново я връщате в тенджерката. Ако някои предпочитат, може да пасират и цялата смес (като мене), но така няма да останат парченца от зеленчуците, а ще бъде изцяло с кремообразна консистенция. В този случай може да се използва пасатор чрез директно потапяне в съда. Доливате виното и подправяте на вкус със сол и черен пипер, като отново загрявате сумата.
- Приготвяте застройка, като в малка купа се постепенно се смесват заквасена сметана, хряна, и лютия червен пипер. За темперирането, предварително добавяме и разбъркваме с 1/2 чаша от пасираната смес. Връщаме чрез постоянно разбъркване сметановата смес в горещата супа. Оставаме настрани да изстива.
- Украсяваме супата с лъжичка сметана и гриловани резани* цвекло и разпределяме според порциите.
* Гриловани резани цвекло
Подбирате резани, на които се е запазило част от стъблото, по възможност с листенца. Ако са дълги ги подрязвате до 2 см. Обелете тънкото парче цвекло, надлъжно от горе до долу, като използвате остра белачка за зеленчуци или нож. В противен случай, може да деформирате резана. В достатъчно голям тиган, поставете филийката и гответе цвекло с мъничко горещо масло, като го обръщате до омекване и готовност.
И накрая, да ви напомня, че цвеклото силно боядисва и за да избегнете оцветяване на ръцете си, можете да използвате гумени ръкавици.
Страхотно предложение. Аз също си падам по крем супите. Мога само това да хапвам :),но вкъщи любимия не ги обича много :)Ще си я приготвя за мене :)
ОтговорИзтриванеХубав ден!
У нас е по същия начин, но това лято направих доста крем-супички и всички те са ми по-вкусни охладени, като таратор например. Дъщеря ми казва за червеното цвекло, че нещото, расло в земята е най-добре да си остане там, но тази супа и харесва много. Опитайте!
Изтриване