Начална страница

четвъртък, 20 септември 2012 г.

Торта със смокини, маскарпоне и бял шоколад

Ето, че дъщеря ми навърши 18 години! Толкова бързо минаха всичките тези години. Неусетно малкото ми момиченце е станало пред очите ми млада жена. Тази торта пригових за нея.


Като малка дъщеря ми не обичаше смокини, малини, бял шоколад, мед и ядки - все основни продукти в състава на тортата. Когато й казах, че съм и приготвила такава торта, тя категорично възрази, че не е по неин вкус и беше почти обидена от факта. После размисли, опита я и съпротивата падна.


Всъщност това е една лесна за приготвяне рецепта, позволява много творчески подход, както в крема, така и украсата или най-вече в нея. Есента е сезон, в който навсякъде тежи от прималиво изобилие от пресни зрели плодове. Е, хубаво би било, да си имаме градинка в някое китно селце и сами да си откъснем плодовете, но къде ти такива екстри?!



И така, тръгваме на пазар за

Необходими продукти:

Блат
  • 1 пакет от 400г блатове за торта Ф24 см, с 3 бр. платки  (препоръчително е да бъдат какаови);

Сироп за блатовете
  • 3 1/2 с.л. мед;
  • 2 - 2 1/2 с.л. топла вода;
Крем
  • 400 г маскарпоне;
  • 80 г качествен бял шоколад;
  • 350 мл подсладена сладкарска течна сметана, 30~36 % масленост (моята е растителна, поради наличие на алергия);
  • 2 с.л. пудра захар;
  • 1 капсулка ванилия;
  • 1 с.л. мед;
Украса
  • 15 бр смокини;
  • 1-2 бр.праскови нектарини;
  • 1 шепа малини;
  • 20 г бял шоколад;
  • 1 пак. желатин;
  • 1 шепа шам фъстък (печен, обелен, натрошен на едри парченца);
  • листенца мента;

... и свещи, ако е за рожденик. :)


Начин на приготвяне:

Блатове

Почти винаги, когато правя торта си купувам готови блатове. Който иска може да си приготви домашни по любимата му рецепта, като е хубаво да вмъкне към тестото и ядки (извън упоменатото за украса количество). Аз използвам наготово всичко, което може да ме улесни. Преди сглобяване на тортата блатовете се сиропират добре и от двете страни. Сиропа може и да ви е в повече, затова слагайте на малки капчици и според вкуса ви. Тортата по-късно става доста сочна. Имайте предвид, че блатовете ще попият и от влагата на крема и допълнително ще се овлажнят и ако предозирате, може да имате проблеми при разрязването и сервирането. 


Крем

Пропорциите за крема могат да бъдат леко изменени според вкуса ви и най-вече според избора ви за големина и брой на блатовете.
  • Маскарпонето предварително се изважда от хладилника за 10-15 минути с цел леко да се отпусне. Разбърква се с миксер до гладка консистенция. Колебах се дали да не заменя маскарпонето с друго - сирене "Филаделфия", или крема - сирене, но реших, че от остатъците на опаковките може да стане още един десерт и по-добре за празнични случаи да не правя подобни опити.
  • Добре охладената (поне 5 часа) сладка сметана се разбива добре до силно сгъстяване.
  • Шоколадът, начурен на парченца заедно меда се разтопява внимателно за около 20 сек. (в зависимост то мощността) на микровълновата печка. Който предпочита може да си темперира шоколада (без меда, него го прибавяме отделно в общата смес) на водна баня. Затопляте 2/3 от количеството, а след като омекне,  отдръпвате съда настрани, добявете останалата 1/3 от шоколада и интензивно разбърквате до гладка смес. Водата не трябва да докосва дъното на съда, в който ще топим шоколад и не трябва да завира . Никакъв контакт на шоколада с вода! Ще се пресече! 
  • Към маскарпонето добавяме топлия шоколад с мед (ако сте го темперирали в микровълнова печка) и ванилията и ръзбъркваме хубаво до пълното смесване на продуктите. Работим бързичко, защото другите продукти са все още студени и шоколада бързо се стяга;
  • Прибавяме разбитата гъста сметана към горната смес и внимателно разбъркване отдолу нагоре, за да не падне обема (подобно на смесването на разбити жълтъци и белтъци). Получава се пухкав ароматен крем, който съхраняваме хладилника докато се подготвим за сглобявяне на тортата;
  • В подходяща чиния слагаме първия блат и обвиваме с тортен обръч. Сиропираме, ако не сме го направили предварително, нареждаме по-едри парченца плодове и нанасяме около !/3 от крема, след това пак втория блат и така се редуват и трите платки. На последния - трети блат отгоре изсипваме само половината от останалата последна 1/3 крем. 1/6-та част от общото количество, което до изполването му с украсата с плодовете, съхраняваме в хладилника.;
  • Оставяме тортата в хладилник за няколко часа, за да се стегне, най-добре една нощ;
  • След като сме сигурни, че крема е стегнал, внимателно освобождаваме от пръстена.;



Украса
  • Накисваме желатина в хладка вода и след като набъбне го разтапяме или в миккровълновата или отново на водна баня.;
  • Нарязваме смокините на шайби, потапяме парченцата и облепваме бордовете на тортата.
  • Отново слагаме тортения пръстен, като леко притискаме около смокините, за да залепнат добре, като внимаваме да не ги смачкаме и не забравяме, че после трябва безпроблемно пак да свалим обръча.;
  • Стопяваме отново останалия бял шоколад, (може да добавите и още) и го смесваме с останалата 1/6 част от крема. С него заливаме отгоре тортата, като бързо разстиламе и в страни, за да се стече сместта в останалата куха част м/у блатовете, смокините и ринга и да се запълни ръвномерно. Оново връщаме в ххладилника да стегне.;
  • Подготвяме си плодовете и ги нарязваме според планираното украса.;
  • Сваляме ринга, след като крема е стегнал хубаво и започваме да нареждаме плодовете според вкуса ни, като всяко парченце предварително потапяме в желатин. Така плода се запечатва, предпазва се от потъмняване и най-вече се залепват към тортата. След като наредим всички плодове, може внимателно да се обмажат отново с останалия разтворен желатин, за повече устойчивост на украсата.;
  • След като позасъхне желатина върху плодовете, посипваме с шамфъстъка, за да залепне без да се навлажни. Ядките и без това вероятно са осолени, а солта е хидроскопична и бързо ще омекнат в противен случай. Бодваме около плодовете свежи клонки мента и сме готови.
Преди консумация, добре е тортата да престои поне едно денонощие в хладилника и украсата с плодовете отгоре да се направи най.много 1-2 часа преди сервирането, защото губят от свежестта си.


И накрая текста на една детска песничка, на която за съжаление не зная автора:

Кой е кой като мен
вече съм голяма,вече съм голяма
за рожденният ми ден
торта правим с мама.

Тра-ла-ла,тра-ла-ла 
на рожден ден ела
ще ядем,ще ядем 
вкусна торта с крем.

Там звездички ще горят
на глазура бяла,
на глазура бяла
ще ги духна отведнъж 
в радост засияла.

Гостите ще кажат :Ах,ах,ах
като тебе сладка,
като тебе сладка
мама ще разкрий пред тях
цялата загадка.


Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.




12 коментара:

  1. Или, честит рожден ден на твоето слънчице! Нека късмета и здравето са винаги с нея! Направила си ... невероятно красива торта! .... не мога да и се нагледам...!!!Много ми хареса рецептата , а.... снимките ти са вълшебни! Благодаря ти! Прекрасна вечер и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Или,да е жива и здрава пълнолетната девойка!Поздрави за чудесната и изобилна торта:)))

    ОтговорИзтриване
  3. Ех, че красиво наредена торта! Сърдечни поздрави и най-искрени пожелания на рожденицата! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Huuuuuuuuuuuuuuuuuum !!!
    This cake is beautiful ;-)
    Céline & Philippe

    ОтговорИзтриване
  5. Направо торта на есенно изобилие:)вкусове и цвят!Прекрасна!
    Или, направила си я вълшебна, няма как да не се хареса на порасналото ти детенце!
    Нека е жива и здрава и много успешна в живота!

    ОтговорИзтриване
  6. Колоритно, свежо, изискано и вкусно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Много красива торта, със страхотен вкус! Сърдечен поздрав! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Ей, какво е това чудо!!! Великолепна торта, Ил!
    Поздравления за рожденичката и за майстора на тази плодова прелест!
    С пожелание за много здраве и винаги да има мечти в живота си :)

    ОтговорИзтриване
  9. Ех, че пъстра торта за такъв хубав повод. Да ти е жива здрава рожденичката:)


    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря Ви за мили думи и пожелания! Дано всички те се сбъднат!
    Тортата става много вкусна и приятна и не е трудна за приготвяне. Вече ми фаворит - рецептата! :)

    Поздрави на всички!

    ОтговорИзтриване
  11. Или,
    позабавих се малко... видях тортата и повода преди
    няколко дни, но не можах да сляза от въртележката да честитя на рожденничката!
    Сега на спокойствие, пък макар и със закъснение, искам да и пожелая преди всичко здраве и бавно и полека да си следва мечтите.
    На теб ще кажа, че по-красива плодова торта не съм виждала и ще се опитам тези дни да възпроизведа нещо подобно по подобен повод у нашето семейство!
    Хубави дни до края на седмицата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, благодаря ти за вниманието! Беше истинско удоволствие, докато я украсявах. Есента е толкова богата и многоцветна и дава възможности за различни импровизации. Сигурна съм, че ще се справиш чудесно.
      Весел празник!

      Изтриване

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...