Начална страница

събота, 15 септември 2012 г.

Доматена тарта

Неотдавна попаднах на рецептата на Йоли за доматена тарта Толкова ми хареса идеята, че ето - показвам ви и моето изпълнение. Приготвила съм я два пъти до сега, като и двата пъти подменях някои допълващи продукти, най-вече от вида на сиренето и подправките.


Използвах моцарела, чубрица, мента и изобщо импровизирах с наличните продукти от хладилника. Според мене чери доматчетата може и да не задушават предварително а да се наредят директно върху тестяната подложка. Чесъна може да се задуши предварително в мазнината и в същата тендажерка да се направи сос бешамела. Вкуса се формира най-вече от плънката разбира се - вида на сиренето и подправките. И двата пъти се получи хубаво, но много различно. Сега ще копирам оригиналната рецепта от блога на Йоли, като ще приложа моите снимки.


Необходими продукти:

Тесто:
  • 300 г брашно;
  • 1/4 ч.л. сол;
  • 1/2 ч.л. бакпулвер;
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат;
  • хладка вода за меко тесто;
Пълнеж:
  • 500 г чери домати;
  • 2 скилидки чесън;
  • сол и черен пипер на вкус;
  • 2 - 3 с.л. зехтин;
  • листа пресен босилек, розмарин;
Сос бешамел:
  • 25 г масло;
  • 25 г брашно;
  • 300 мл горещо прясно мляко;
  • сол и индийско орехче на вкус;
  • 100 г настъргано ароматно твърдо сирене;


Начин на приготвяне:

* Смесете брашното със солта и двата вида набухвател. Постепенно добавете хладката вода докато омесите гладко, меко тесто. Тестото трябва да е еластично и да не лепне. Завийте го в найлоново фолио и го оставете да се отпусне за 15 минути. 

* Намажете форма за пай или малка тавичка с масло и поръсете с брашно. Разточете тестото на кръг, малко по-голям от формата. Поставете го вътре и оформете ръб по стените на формата. Надупчете с вилица и изпечете основата до бледо розово в загрята на 180* фурна за около 10 минути.


* Загрейте зехтина. Нарежете доматчетата на половинки, а по-малките оставете цели. Запържете ги за няколко минути, добавете нарязания чесън, и овкусете със сол и черен пипер.

* За бешамела запържете брашното в маслото и наведнъж излейте горещото мляко. Разбъркайте енергично и подправете със сол и индийско орехче. Накрая прибавете настърганото сирене.

* Изсипете доматите върху леко изпечената подложка. Накъсайте листата на босилека и розмарина и ги поръсете отгоре. Може да ползвате други подправки по ваш вкус.

* Излейте бешамела върху доматите и го разнесете равномерно с лъжица. Изпечете тартата отново в загрята на 180* фурна за още 15 - 20 минути или докато стане с апетитна златиста коричка. Сервирайте леко топла със студено бяло вино. Наздраве!


Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.




6 коментара:

  1. Освен че е прекрасна, друго не мога да кажа, Или! Пожелах си парченцето от последната снимка с божествено разтеченото сиренце...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, благодаря! Аз малко се притесних точно от тази снимка със свличащото се сиренце, ама нали в къщи нямат търпение да опитат - разрязох тартата още гореща.

      Изтриване
  2. Това направо си плаче за моментално изяждане!!! Много вкусно, даже бих го нарекла развазващо вкусно изглеждаща тарта.
    Благодаря за рецептата, Ил, и усмихната неделна утрин :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. fedora, ами то почти моментално се изяде, оцеляха 1-2 парченца, които "скътах" за малко за да снимам и покажа.
      Рецептата е на Йоли, аз само четох и изпълнявах по нея.

      Изтриване
  3. Благодаря ти Или.Толкова много ме зарадва!Прекрасна тарта си направила!Поздрави на любимия ми Бургас!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йоли, благодаря ти и аз! Толкова много ти се възхищавам на уменията и винаги с удоволствие гледам тв-изявите в кулинарния канал, разглеждам блога ти, но си признавам книгата ти не съм си я купила. Харсвем подробните рецепти и указанията и особено снимките, които показваш.
      Бургас изобщо не е "най-добрия град за живеене", но ще му предам поздравите ти! :)

      Изтриване

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...