Неотдавна попаднах на рецептата на Йоли за доматена тарта Толкова ми хареса идеята, че ето - показвам ви и моето изпълнение. Приготвила съм я два пъти до сега, като и двата пъти подменях някои допълващи продукти, най-вече от вида на сиренето и подправките.
Използвах моцарела, чубрица, мента и изобщо импровизирах с наличните продукти от хладилника. Според мене чери доматчетата може и да не задушават предварително а да се наредят директно върху тестяната подложка. Чесъна може да се задуши предварително в мазнината и в същата тендажерка да се направи сос бешамела. Вкуса се формира най-вече от плънката разбира се - вида на сиренето и подправките. И двата пъти се получи хубаво, но много различно. Сега ще копирам оригиналната рецепта от блога на Йоли, като ще приложа моите снимки.
Използвах моцарела, чубрица, мента и изобщо импровизирах с наличните продукти от хладилника. Според мене чери доматчетата може и да не задушават предварително а да се наредят директно върху тестяната подложка. Чесъна може да се задуши предварително в мазнината и в същата тендажерка да се направи сос бешамела. Вкуса се формира най-вече от плънката разбира се - вида на сиренето и подправките. И двата пъти се получи хубаво, но много различно. Сега ще копирам оригиналната рецепта от блога на Йоли, като ще приложа моите снимки.
Необходими продукти:
Тесто:
- 300 г брашно;
- 1/4 ч.л. сол;
- 1/2 ч.л. бакпулвер;
- 1/2 ч.л. сода бикарбонат;
- хладка вода за меко тесто;
- 500 г чери домати;
- 2 скилидки чесън;
- сол и черен пипер на вкус;
- 2 - 3 с.л. зехтин;
- листа пресен босилек, розмарин;
- 25 г масло;
- 25 г брашно;
- 300 мл горещо прясно мляко;
- сол и индийско орехче на вкус;
- 100 г настъргано ароматно твърдо сирене;
Начин на приготвяне:
* Смесете брашното със солта и двата вида набухвател. Постепенно добавете хладката вода докато омесите гладко, меко тесто. Тестото трябва да е еластично и да не лепне. Завийте го в найлоново фолио и го оставете да се отпусне за 15 минути.
* Намажете форма за пай или малка тавичка с масло и поръсете с брашно. Разточете тестото на кръг, малко по-голям от формата. Поставете го вътре и оформете ръб по стените на формата. Надупчете с вилица и изпечете основата до бледо розово в загрята на 180* фурна за около 10 минути.
* Загрейте зехтина. Нарежете доматчетата на половинки, а по-малките оставете цели. Запържете ги за няколко минути, добавете нарязания чесън, и овкусете със сол и черен пипер.
* За бешамела запържете брашното в маслото и наведнъж излейте горещото мляко. Разбъркайте енергично и подправете със сол и индийско орехче. Накрая прибавете настърганото сирене.
* Изсипете доматите върху леко изпечената подложка. Накъсайте листата на босилека и розмарина и ги поръсете отгоре. Може да ползвате други подправки по ваш вкус.
* Излейте бешамела върху доматите и го разнесете равномерно с лъжица. Изпечете тартата отново в загрята на 180* фурна за още 15 - 20 минути или докато стане с апетитна златиста коричка. Сервирайте леко топла със студено бяло вино. Наздраве!
Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.
Освен че е прекрасна, друго не мога да кажа, Или! Пожелах си парченцето от последната снимка с божествено разтеченото сиренце...
ОтговорИзтриванеМария, благодаря! Аз малко се притесних точно от тази снимка със свличащото се сиренце, ама нали в къщи нямат търпение да опитат - разрязох тартата още гореща.
ИзтриванеТова направо си плаче за моментално изяждане!!! Много вкусно, даже бих го нарекла развазващо вкусно изглеждаща тарта.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата, Ил, и усмихната неделна утрин :)
fedora, ами то почти моментално се изяде, оцеляха 1-2 парченца, които "скътах" за малко за да снимам и покажа.
ИзтриванеРецептата е на Йоли, аз само четох и изпълнявах по нея.
Благодаря ти Или.Толкова много ме зарадва!Прекрасна тарта си направила!Поздрави на любимия ми Бургас!
ОтговорИзтриванеЙоли, благодаря ти и аз! Толкова много ти се възхищавам на уменията и винаги с удоволствие гледам тв-изявите в кулинарния канал, разглеждам блога ти, но си признавам книгата ти не съм си я купила. Харсвем подробните рецепти и указанията и особено снимките, които показваш.
ИзтриванеБургас изобщо не е "най-добрия град за живеене", но ще му предам поздравите ти! :)