Лятото в купа ...
Есен
Вятърко листи в гората пилей
Косето-Босето сладко не пей-
с пойните птички отлитна на юг.
Есен е вече пристигнала тук.
Стихна шубракът, самотен и глух.
Зайко на припека кърпи кожух.
Меца захърка под стария пън,
Сладък за нея е дългият сън.
Нека да вее и дъжд да вали,
нека се стелят в гората мъгли!
Зайко си има пак топъл кожух,
Меца ще спи под юрганче от пух.
Не знам и не можах да открия кой е автора на текста на детска песничка, но е в синхрон с времето навън. И мелодийката на песничката е една такава меланхолична и тъжна и...
Вече е средата на септември. Със смесени чувства поглеждам към прозореца. Жегите определено ми тежаха и измъчваха и чаках разхлаждането с нетърпение. Навън започнаха да падат тежки капки дъжд и да тропат по ламаринините первази и да се стичат шумно във водосточната тръба.
Ето, че ми е тъжно и сутрин когато се събудя и през прозореца на стаята ми видя вместо синьото слънчево небе, окъпано от безгрижното слънце - мрачни и сиви облаци и сипещи се жълти листа от дърветата, които все още са красиво облечени в дъжда. Щъркелите отдавна си отидоха. Стъклото на прозореца е напръскано с кални капки, отмиващи топлия слънчев спомен от лятото, което дори вчера още надничаше от балкона.
В няколко поредни публикации, ще покажа типично летни гозби, които в края на сезона ми се усладиха още повече, вероятно защото са пропити с носталгия.
Необходими продукти:
- 400 г миди с черупките (около 25 бр. средни по големина);
- 2 супени лъжици олио (30 г краве масло);
- глава кромид лук;
- 5-6 скилидки чесън (накълцан);
- 1 бр. морков;
- 1 връзка корени за супа ;
- 3- 4 домата;
- 2-3 с.л. фиде;
- 1/2 супена лъжица брашно (по желание за по-гъста консистенция);
- 1 яйце;
- 1/2 чаена чаша кисело мляко (сметана);
- Зелени подправки - копър, магданоз, дафинов лист;
- лимонов сок ;
- сол, черен пипер.
Начин на приготвяне:
Почистваме мидите много внимателно под струя студена вода с телена четка или домакинска тел, и изваждаме водораслото, за което се захващат за скалата.
В тенджера, в загряваме мазнина, задушаваме за кратко нарязания на ситно лук и счукания чесън. Преди да са си променили цвета, към тях добавяме нарязаните на дребно целина и морков, настърганите на ренде корени за супа, както обелените и нарязаните на ситно домати. Посоляваме и оставяме да къкри под капак на слаб огън за около 10 минути, а след което може да пасираме сместа ако предпочитаме по-плътен бульон на супата. Аз лично предпочитам да виждам парченцата зеленчуци и очите ми се радват от колорита на цветовете. Към нея добавяме мидите, които ще отделят допълнително доста вода. След омекването им се прибавят виното, дафиновия лист, смленият черен пипер и сол и брашното, размито в малко студена вода. Добавяме мидите, така както са с черупките и варим, докато се отворят. Тези, които не са се отворили, ги изхвърляме, тъй като най-вероятно са развалени. Мидения бульон варим още 5-6 минути и добавяме фидето, като не след дълго снемаме супата от котлона.
Моите миди се задържаха за черупките, което предполагам значи, че не съм ги преварила и че са били пресни.
Оставаме да поизстине и застройваме с яйцето, разбито с киселото мляко. Поднася с лимон и се наръсена с черен пипер, копър и магданоз.
Сервира се топла, като разпределяме мидите равномерно в купичките.
Дано ви е вкусно!
Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.
Здравей,
ОтговорИзтриванеБихме искали да публикуваме рецептата ти в нашата рубрика BG Blogs на GoodFood.
Ако си ОК с това, би ли изпратила снимките (големи файлове) на l.slokoski@goodfood.bg
Благодаря за поканата. За мене ще бъде чест и удоволствие! Харесвам Вашия блог и особено професионалните снимки, с които презентирате храната!
ИзтриванеИли, невероятна публикация! Много ми хареса! Вълшебна супичка си спретнала ! Браво! А.... снимките ти са истинско вълшебство! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеБени, супичката е съвсем простичка и лесна. Мидите в нея носят аромата на море и лято.
Изтриване