Начална страница

понеделник, 3 септември 2012 г.

Торта с грозде и крем „сабайон”

 Честит рожден ден...на мене! :)



След изпепеляващите жеги през това горещо лято, вследствие на което ми се стопи желанието да готвя и особено да снимам ястията и да пиша тук, ето откривам сезона с празника ми.


Тази торта ми е любима от много години. Рецептата си я преведох от немското списание "Бурда". Тогава си го купувах заради мнгообразието от кройки за шиене, различните идеи за дома, декорации и рецепти и особено качествени снимки за онова време преди около...24 години. Уау, че много време е минало!

Необходими продукти:


Блат:          
  • 5 яйца; 
  • 4 с.л. бяло вино; 
  • 150 гр. захар; 
  • настъргана кора на един лимон; 
  • 1 ч.л. лимонов сок; 
  • 125 гр. брашно; 
  • 125 гр. смлени бадеми;




Крем (плънка):
  • 20гр желатин;
  • 1/4 л бяло вино;
  • 2 резенчета (кръгчета) лимон;
  • 2-3 цветчета карамфил;
  • 1 щипка канела;
  • 4 бр.яйца;
  • 175 гр захар;
  • 1-2 пак. ванилии;
  • щипка сол;
  • 400 гр сметана (необезмаслено мляко);



Украса:
  • 500гр грозде;
  • 1/2 лимон;
Заливка:
  • 8 гр желатин;
  • 1/4л бяло вино;
  • 2 с.л. захар;
Освен това:
  • 100 г заквасена сметана;
  • настъргана кола от лимон;
  • ментови листенца;


Начин на приготвяне:

Приготвяне на блата:

Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.Жълтъците се разбиват леко с топлото вино,100гр захар и кората от лимона. Белтъците се разбиват с лимоновия сок и останалата захар (50 г) на твърда пяна. Към белтъчената смес се прибавя пресятото брашно, смлените бадеми и жълтъчения крем. Разбърква леко. Сместа се изсипва в намазана с масло тортена форма с ф26см и се изпича в предварително загрята до 180 градуса фурна за 25-30 мин. След като блата изстине се разрязва напречно на 2 равни части.



Приготвяне на крема:

Желатина се накисва в хладка вода да набъбне. Виното се загрява с кръгчетата лимон, карамфила и канелата (добре е да е на пръчици), и се оставя да престои около 10-тина  минути, след което се прецежда.
Смесват се яйцата, ванилията, солта и 150 гр захар се разбиват. Прибавя се горещо вино (канелата, карамфила и лимона предварително да се извадят). Кремът се разбива до сгъстяване, около 2 мин. на водна баня.Добавя се добре изцедения и набъбнал желатин и се разбърква. Поставя се крема в в хладилник. Не след дълго, когато започне да изстива се добавя сметаната (млякото), добре разбита до хубава пяна с оставащата захар и отново се охлажда в хладилника.

Поставете долния блат в подходяща чиния и поставете около него страничния борд на формата за тортата.
Кремът се залива върху първия блат, отгоре се поставя и втория блат. Измийте гроздето, разрежете зърната на половина, като извадите семките Сложете най-отгоре красиво подредени  гроздовите зърна и много тънки резенчета лимон. Пригответе заливката от желатин, захар и вино и облейте с нея плодовете. Тортата се оставя в хладилник. След като изстине и добре се стегне, махнете борда на формата и намажете острани тортата със сметана, която се поръсва със стружки настъргана лимонова кора.Украсява се със свежи ментовите листенца.




Съвет: При приготвянето на блата и крема, вместо вино може да се използва  светъл гроздов сок. В този случай в крема сока на един лимон. Може да се използват и други плодове и украси. 

Мои впечатления от рецептата:
Поради неналичието на достатъчно време, често купувам и приготвям тортата с готови блатове. Поради тази причина, тъй като в опаковките са 3 бр. платки, увеличавам крема (плънка) на доза и половина. Харесвам този крем и предпочитам да има в повече, от колкото да остане суха. При приготвянето му слагам повечко карамфил и канела и изчаквам добре да се ароматизира виното. Ако карамфила или канелата са смлени на прах, почти сигурно е, че крема ще се боядиса в един не до там красив цвят. Може съвсем деликатно да го оцветите деликатно със сладкарска боя в в цветови синхрон с украсата. В зависимост от влажността на готовите платки процедирам по различен начин с времето за нанасяне на крема. Ако са по-влажни, изчаквам крема да се желира по-добре, преди да го сложа върху блатовете, ако са по-сухички (като тези на снимката), поливам с крема, докато още е течен, за да попие добре в блата и да желира и него. Аз предпочитам втория начин, но по-естетичен е първия разбира се, а и тогава се усеща по-добре блата, в случай, че е домашно приготвен. Заменяйте виното в краен случай, вкуса на крема се променя и силно обезличава   без него. Задължително се презапасете с качествен желатин, който е ключа към успеха - имала съм случаи, когато махна ограничителния ринг на тортата,   труда ми се свлича пред очите ми като каша. Украсявала съм тортата с различни плодове - киви, банани, дори такива от компоти, но сякаш най-богат и допълващ се е вкуса именно с добре узряло разноцветно грозде и пресни лимонови корички. Някои плодове потъмняват след разрязване и не стоят естетично. Гроздето не изсъхва и блести красиво след обливането с желатин. 
Тортата трябва да престои поне една нощ, най-добре денонощие преди консумация, за да се слеят ароматите. 


П.П. Днес прочетох една статия, която много ми хареса и не мога да се въздържа да не я споделя с вас. Моята публикация е малко по-отдавнашна, но мисля, че точно тук е мястото да я добавя - "Една жена на 43". ако не приготвите тортата, поне прочетете статията, мисля, че ще ви допадне!

Ако обаче искате да останете на сладка вълна, ето го оригиналното ми вдъхновение, публикувано в сп."Бурда", 1990г/бр.10.





Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.




11 коментара:

  1. Честит рожден ден на патерици, на тебе! Жива и здрава, щастлива, обичана и с много късмет в живота!
    Тортата е чудесна, снимките още повече!:)

    И... Честит празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за поздравите! Никога не е късно за хубави емоции и пожелания. :)

      Изтриване
  2. Боже, какъв разрез!С какво са рязани тези гроздови зърна?Мечтая за подобен нож:)
    Или, честит рожден ден и от мен с огромно закъснение но искрено и сърдечно!
    Здраве и щастливи емоции никога да не ти липсват!
    Тортата много ми хареса и толкова много ме впечатли че нищо не бих променила, ако реша да я направя:) само ножът ми е проблем!
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. gogolina, благодаря ти комплиментите и се надявам наистина да я опиташ и да споделиш мнение.
      От доста време замених обичайното рязане на продукти с керамични ножове. Много съм доволна, въпреки, че и те се изтъпяват с употребата. Личния ми опит от последните два ножа, които си купих и веднага станаха единствените и най-използваните от всички останали. На пръв поглед изглеждат пластмасови, но в действителност са керамични. Ето подобно на тези приличат - http://shopping.bg/img/product_images/products/011/69/img116938-keramichni-nozhove-komplekt-ot.jpg . Изключително са остри и за няколкото месеца използване НЕ са се затъпили чувствително( точат се уж на няколко години на диамантен диск като се занесат на фирмата която ги продава, ако не са китайски като моите). Разгледай в интернет има много информация за тях.

      Изтриване
  3. със сигурност ще те посещавам и заради кулинарните идеи.
    аз също се забавлявам често с кулинарно творчество и ще ми е интересно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Дано не си се разочаровала от дългия ми творческо-кулинарен застой. :)

      Изтриване
  4. Здравейте,
    Тази рецепта също я помня от студентските си години. Тогава също си я преведох от списанието и се опитах да я направя, но не се получи - може би нямаше нужните като качества продукти или просто аз не съм била особено опитна.Остана ми само спомена да невероятния вкус на крема.Та, един ден реших да потърся тази страхотна рецепта в интернет. Не се надявах особено, но като я намерих при вас, бях просто изумена!!!! И я направих за рождения си ден преди месец. Стана невероятна, много се старах и обрах овациите на близки и приятели! Така че, искам да ви благодаря за изключително доброто описание на самото приготвяне и че сте споделили всички критични моменти, където трябва повечко да се внимава. Нищо че е зима, успях да намеря и хубаво грозде и с достатъчно остър, обикновен нож се получиха страхотни разрези.Благодаря, че направихте рождения ми ден различен и незабравим!!!! Ще се опитам да публикувам и снимка и разбира се ще ви посещавам отново! УСПЕХ на ВСИЧКИ! Николета, София

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Николета!
      Не мога да ви опиша колко много ме зарадва писмото ви. Значи и вие помните оригиналната рецепта?! Аз съм я сканирала, за да я кача имено в тази публикация, но явно съм забравила. Влюбих се първо в снимките в списанието и после установих, че не е сложна за приготвяне. Според мене и на двете проблема ни е бил имено в недотам добрите умения. На мене, сякаш всеки път ми се получава резличен "дефект" в тортата и заради това реших да нахвърлям и запади себе си, моментите от направата, с които аз се препъвам. Като цяло отчитам като основен такъв, нетърпението ми да стегне желатиновия крем, преди да го разпределя върху блатовете, в следствие на което той някак попива изцяло. Вкуса не се променя, но влияе на визията на тортата. Да, вярно е, че някога нямаше и продукти. Примерно, на грозде можеш да разчиташ само в сезона, а и то беше едно неугледно, как ще украсяваш торта с него?! :) Използвала съм различни плодове, дори и от компоти, но с грозде вкусовете се допълват най-добре.

      Радвам се за вашето удоволствие и празник и много ми се иска да споделите снимка, ако ви се намира. За мене лично, тази торта от същия този ден, ми носи едни много хубави спомени и присъствие на семейството ми, които по обективни причини, няма да се повторят никога вече. Жалко, че търсейки съвършетството, пропускаме да се насладим изцяло на мига, които е тук и сега ... а снимките само ни напомнят за него.

      Изтриване
    2. А ножа...той не е толкова важен. :)

      Изтриване
  5. Велика рецепта за невероятно вкусна торта!!! Имах и все още имам този брой на сп. Бурда и правех тази торта и преди 20 години, и сега!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Оформяме се фенове на тази рецепта със сантиментален привкус вероятно. Ясно е обаче, че има защо да я харесваме. Ако имате, ще се радвам да покажете снимка на вашата торта. Поздрави!

      Изтриване

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...