Начална страница

четвъртък, 5 юли 2012 г.

Крем супа от тиквички

Жега...Хем си гладен, хем искаш нещо свежо и леко след плажа.


Приготвяла съм няколко пъти тази супа и всеки път става с различено хубав вкус. В зависимост от големината на отделните зеленчуци и тяхната пропорция. Ако не разполагате с моркови, не е фатално за вкуса. Вместо сметана и прясно мляко, можете да добавите кисело, ако харесвате привкуса да е киселичък, като мене. Подправките и крутоните я правят особено апетитна и колоритна.



Нооо, без тиквичките супа няма. :) 
Ако тиквичките са по мънички и зелени, ястието получава един млечно-зелен цвят, от който сам по себе си ми лъха на бодрост. И най-хубавото е, че става много лесно и бързо - за около 40 минути и сте на масата.



Необходими продукти:
  • 4 бр.тиквички;
  • 2 бр.картофа;
  • 1 бр.морков;
  • 1 глава лук;
  • 3 - 4 бр.скилидки чесън (по желание); 
  • 50 г краве масло;
  • 100 мл прясно мляко; 
  • 50 мл сметана; 
  • 3-4 стръка копър; 
  • 50 мл зехтин;
  • Крутони; 
  • Сол и черен пипер на вкус.


Начин на приготвяне: 
  1. Зеленчуците се измиват и почистват. Морковът, чесънът и лукът се нарязват на дребно. Тиквичките и картофите се нарязват на шайби или на кубчета. 
  2. Зехтинът се загрява в тенджерата и първо се запържват лукът, чесънът и морковът, след това се добавят тиквичките и след няколко минути – маслото и картофите. Разбъркват се и се налива 1,5л гореща вода.
  3. Зеленчуците се варят на умерен огън, докато омекнат напълно. След като се сварят и поизстинат, сипват се млякото и сметаната, (евентуално и чесъна) и супата се пасира. Посолява се, подправя се на вкус с черен пипер и се разбърква. Супата се поднася гарнирана с копър и крутони.


Поднася се топличка или добре охладена - всякак е вкусна и ободряваща. Аз лично я предпочитам студена в летните жеги, като днес.



Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.



12 коментара:

  1. Много вкусно и красиво изглежда супичката! Поздравления за всичко, което правиш! Хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина много стилно поднесена супа!
    Аз и без "след плажа" пак искам порция от тази вкусотия :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поканена си ако имаш път насам! :)

      Изтриване
  3. Много добра супа, Или. Освен това в тези горещини точно нещо такова ми се хапва;)
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Денонощната горещината и влажността на въздуха около морето наистина ми изсмукват ентусиазъма за готвене, но интересно, че с апетита не е така. Явно, че ястието е подходящо за сезона.

      Изтриване
  4. Здравей,

    Това е една от любимите ми супи.Често я приготвям вкъщи. :)

    Слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вярвам ти. Аромата на твоята супичка се носи от блога ти. :)
      А деня че ще е слънчев е ясно, дано е поносимо горещ поне!
      Поздрави.

      Изтриване
  5. Чудесно изглежда супичката:) Снимките още повече примамват да опитам твоя вариант:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Kokona, супичката я консумирахме редовно през лятото - добре охладена и разхлаждаща, но чак ни поомръзна вече. Хубавото е, че можеш да заменяш или да си спестяваш някои продукти и пак се получава вкусно.

      Изтриване
  6. Супер е и за по-студени вечери! :) Аз и посипак малко джинджифил за проба, разкошна е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, благодаря! Много се радвам, че супичката се е харесала. :)
      Разбира се, че е вкусна и топла, и във всеки сезон. Аз я приготвям предимно през лятото, като сезонен зеленчук от домашното ранчо, а и у нас са предпочитани предимно студените супи.

      Изтриване

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...