Начална страница

петък, 22 юни 2012 г.

Ягодова торта


Има нещо вълшебно в ягодите. Те са началото на лятото, на топлите следобеди и на чувствените нощи. 
Те са романтичната компания на любовта и ароматния край на вечерята.
Ягодите са един от любимите плодове на хората в продължение на много векове и много митове и легенди за тях са стигнали до нас, като например: " Легенда твърди, че ако разчупите на две двойна ягода и накарате този, когото харесвате да изяде едната половина, а другата изядете вие, двамата ще се влюбите безумно един в друг."

Ами ако си разделите ягодова торта?


Рецептата, която показвам е изцяло от блога на Драго

Трябва да си призная, че първо ме впечатли с разкошния си вид и снимки, след това, че е приготвена и публикувана от мъж, а накрая...като стигнахме до ...деленето на тортата - с вкуса си. Не обичам особено мюсли възнамерявах да правя замени, да речем с бисквити. Но все пак реших да променя само габаритите на ягодовата прелест, респективно и количествата на продуктите.
Мноооого вкусно, свежо и ароматно се получи! Препоръчвам да опитате.


Необходими продукти:
  • 100 г черен шоколад (аз използвах млечен);
  • 60 г корнфлекс (неподсладен)
  • 7 листа желатин или нещо подобно. Моля, четете внимателно в заместителите упътването със ситните букви;
  • 500 г ягоди;
  • 80 г захар;
  • 200 г кисело мляко;
  • 250 г прясна сметана;
  • 1 пакетче ванилия;
  • 4-5 с.л. кокосови стърготини.

Аз изцяло се придържах към инструкциите на Драго, освен към размера на тортата. Приблизително всичко удвоих. Удоволствието също :) Ще добавя в курсив моите допълнения и бележки към рецептата.


Начин на приготвяне:


Бързо и лесно в три стъпки. (Ако умеете да желирате продуктите)

Започваме с основата. Стопяваме върху гореща вода шоколада с една лъжица масло, натрошаваме леко корнфлекса, прибавяме го и овалваме всичко много усърдно.

После, или най-добре предварително намазваме стените на една малка форма за торта с диаметър 18 см с масло и грижливо я тапицираме цялата с хартия за печене. (Аз използвах прозрачен сладкарски ринг, който за да не се разтваря защипах с щипка за простиране и така продължих с отделните пластов нагоре).

Изсипваме в нея сместта с шоколада, подравняваме и оставяме масата да се втвърди, което продължава по правило около 30 минути. Нарязваме около 250 г ягоди на половина, подреждаме ги отгоре и поръсваме тази цялата вкусотийка с настъргани кокосови ядки.(Кокосовите ядки изобщо не ги усетих в тортата, въпреки, че щедро поръсих с тях, така, че ако не разполагате с тях, не е страшно. Според мене са ефектни, ако се посипят върху тортата.)

Продължаваме с втория слой, като за целта смесваме киселото мляко с ванилията и 40 г захар. Прибавяме в една трета от него 5 листа накиснат и изцеден желатин, загряваме внимателно на котлона и бъркаме бързо докато изчезне напълно. Сега като му показахаме какво можем го връщаме пак при другото кисело мляко, разбиваме всичко отново за по-убедително и съединяваме много внимателно с твърдо разбитата прясна сметана. (Аз винаги имам проблеми в желирането на кремове - Торта за Илинден, Шоколадова торта с пресни плодове. Разтопявам желатина вместо на водна баня в микровълновата печка и явно изпускам момента и пресичам желатина. Все не ми се получава достатъчно твърд крема и трудно се офрмят парчетата при рязане).

Изсипваме млечното кремче равномерно във формата и го оставяме да се стегне малко на хладно.

Още една малка стъпка и сме почти напълно готови. Събираме всички останали продукти на масата, като заделяме няколко ягодки за окраса. Другите нарязваме с ножа на ситно и ги пасираме не много фино заедно с половината захар. Прибавяме и останалия желатин по същата процедура както при млечното кремче и изсипваме след това ягодовото пюре най-отгоре, ако последният слой е вече достатъчно твърд за да го носи. (Този ягодов слой пък ми стана достатъчно стегнат).

Оставяме тортичката в хладилника за около 4 часа да се охлади и се стегне. Освобождаваме я от формата. Гарнираме с 5-6 захаросани ягодки и няколко капки вкусна фантазия, оглеждаме отново доволно отвсякъде и овековечаваме тази цялата прелест в няколко снимки за идните поколения. (Снимането беше най-трудната част).


Лятото започна с огън и жупел. Реших да снимам тортата на балкона, на светло, че поколението вместо да се събуди да я види на живо, се излежаваше незаинтересувано в леглото. Не стига, че беше горещо, но котаракът ни силно любопитстваше да я помирише и опита и докато жонглирах с фотоапарата, го изтървах и сега не мога да снимам. Силно печеше, въпреки, че беше рано сутринта и като започнах да разрязвам тортата, тя направо се свлече пред очите ми. Незнам проблема ми в прекомерното седяне на тортата слънце ли е, марката на желатина или моите умения. Показвам ви "парчето" в насипен вид, което, в крайна сметка  консумирахме с лъжица. Жалко, че не успях да покажа красотата на разреза, който наистина беше доста антрактивен. Въпреки вида, вкуса беше уникален. Чудесна комбинация, примесена с   аромати от силно охладено дъхаво ягодово изобилие с хрупкав шоколадов корнфлекс.


Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.




10 коментара:

  1. Благодаря за доверието Илинка, както и за тази така приятна изненада!
    Тортичката е наистина чудна и си заслужава определено вниманието.
    За кокосовите стърготинки имаш пълно право. Имах ги просто под ръка и се чудих къде да ги сложа, но като декорация са действително много по-ефектни.
    Що се отнася до желатина чувал съм, че и много други са имали твоите проблеми. Мисля, че марката тук е много важна. Аз си купувам от Др. Етгар защото все още никога не ме е предавал.
    Чудесно блогче с впечатляващи снимки! С удоволствие ще наминавам. :)
    При тази възможност бих желал също да те поканя да ни гостуваш в нашето вкусно форумче www.my-worldas.de с една или повече твои рецепти в тази тема: http://www.my-worlds.de/forum/40-nashite-gosti
    Пиши ми на 4myworlds@gmail.com за целта за да ти изпратя повече информация.
    Разбира се, ако ти харесва можеш да се регистрираш и да споделяш с нас и всички твои вкусни фантазии.
    Обешавам, че тогава още повече ще ни зарадваш! :)
    Още един път благодаря и един усмихнат ден градско! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Драго, благодаря ти! Много се зарадвах, че сме съграждани.
      Не знам за тебе, но мене много ме мъчи тази жега и не ми е нито до писане, нито до готвене, да не говорим за снимане. Иска ми се цял ден да лежа под климатика с огромен пакет със солети и да не мърдам, чак до края на август.
      Желатина винаги ми създава проблеми, макар, че се презастраховам обичайно с по-голяма концентрация от указаната с риск да стане гумен вкус. Само един път на една друга торта - http://ilinayorkulinarni.blogspot.com/2011/04/blog-post.html , желатина така се стегна (заради другите съставки, че едва се разразвяше. Аз не се сещам как изглежда този, който ми препоръчваш, но ще се заинтересувам. За сега използвам на Д-р Йоткер и този на Биосет, които втвърдяват различно количество течност, при един и същи грамаж на сухото вещество.
      Разгледах линка, който си ми посочил, но нещо не се ориентирах в обстановката. Ще ти пиша на мейла, за разяснения.

      Изтриване
  2. Или, впечатлих се и кога ли ще седна да правя торта, ама все пак, запазих си рецептата за по-свободни дни;)
    Прекрасни и изкушаващи снимки!
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, непременно я изпробвай тази рецепта. Всъщност нищо особено не е, но от съчетаните охладени вкусове се получава разкош. Корнфлекса с шоколада ме изненада много приятно, добре че не го замених с бисквити.

      Изтриване
  3. Как да не удвоиш съставките?!Прекрасно,Или!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако имах достатъчно ягоди, бих ги утроила даже. Нищо, че желатина ме препъва, ще си я ям в чашка.

      Изтриване
  4. леко, вкусно, плодово, цветно!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Соня. Точно към това винаги се стремя.

      Изтриване
  5. Има нещо вълшебно в ягодите...и не само в тях!
    Тортата ти е вълшебна, а снимките с които си ни я представила- дваш по вълшебни!
    Прекрасно съчетание-ягоди и кошница със житен клас и маргарити!Божествено!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. gogolina, вълшебството е в цветовете на пролетно - лятната природа. Аз само ги посъбрах на едно място. Обичам този сезон, когато всичко е избуяло и сочно и изпълва въздуха с ароматна свежест.

      Изтриване

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...