Начална страница

сряда, 3 август 2011 г.

Торта за Илинден


Празнувам имен ден на Илинден. По традиция името ми затруднява моите нови познати и ме поздравяват на всякакви празници. Илинден също ми го честитят по нов и стар стил, кой както си го знае. По.важното е, че това е повод да се чуем, сещайки се за мене. Едва ли има някой, който не обича празниците, особенно личните. Тази млечна торта, реших да посветя на моя празник. Първоначално имах идея да направя отделни порцийки кремчета, но после промених решението си.

Тортата всъщност си я направих без рецепта, така да се каже "на око", както много други неща, които приготвям. Харесва ми, че се прави много лесно и бързо, а е свежа и вкусна. Състои се от блат, желирано кисело мляко и пресни продове по избор.

Необходими продукти:
  • 1 бр. тънък готов блат (за чийз кейк);
  • 4 бр. кофички кисело мляко по 500г;
  • 5 пак. желатин (според вида и упътването за желиране и количество);
  • 2-3 пак. ванилия;
  • Подсладител по избор и количство на вкус - мед, захар;
  • Плодове по избор - количество и вид - аз използвах около 300г боровинки, малини и смокини за украса;
Начин на приготвяне:
Следвайки пропорцията на упътването желатин към обща смес, преценяме колко пакетчета да използваме, като не забравяме, че добавяме и известно количество вода за разтварянето на желатина. Залива се с 1/2 ч.ч. студена вода и се оставя 10-15 минути да набъбне. След това към него се добавя топлата вода, разбърква се до разтваряне и се оставя да се охлади. Може да се разтопи и на водна баня. След като желатина е готов, прибавяме го към разбитото и подсладено  кисело мляко, в което вече сме добавили ванилията. Измитите плодове добяме цели или нарязани в готовата смес и разбъркваме внимателно, за да не ги разкъсваме. Колкото по-богата на плодове е тортата, толкова по-разкошна и вкусна става. Сместа се разбърква и се изсипва в изплакнати със студена вода купички или в тортена форма и се оставя на студено да желира. Преди поднасяне купичките се потапят за миг в гореща вода и се обръщат в чинийки. Аз сглобих торта. Поставяме блата върху тортената чиния и обвих обръча, чрез чиито високи стени ще желираме млечно-плодовата смес. Изсипваме всичко и поставяме за малко в хладилника, докато се постегне, за да може да задържи украсата отгоре, която ще направим. Ако използвате пресни плодове е добре да ги облеете с отделено количество  от разтопения желатин, за да се запечатат и да не потъмняват и изсъхват, а и така се закрепват по-устойчиво за тортата. Когато сме готови, оставеме за няколко часа (най-добре за цяла нощ) в хладилник да се охлади и стегне добре, като не забравяме да покрием със свежо фолио, за да не изсъхва. След като свалим обръча, тортата трябва да седи стегната и стройна, а не да се свлича по краищата.
Получава се вкусен, ароматен, лек и непретнциозен плодово-млечен десерт, подходящ за всякакви случаи.





Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.

2 коментара:

  1. Или, макар и на патерици: честит имен ден! Да си жива и здрава, много щастлива сред семейството и приятелите си! Нека блогчето ти носи радост, да се множат читателите и почитателите ти, да не стихва кулинарното ти вдъхновение!:-))
    Съжалявам, че пиша едва сега, но Blogger в последно време не известява както трябва за нови публикации.:-((
    Тортата е много красива, нежна, със сигурност лека и ароматна. :-) Снимките ти отново много ми харесват!
    Прекрасна, слънчева и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Мони, благодаря!
    Не знам дали се радвам повече на снимането или на приготвянето на храна. Съжалявам, че фотоапарата ми е много обикновен и не позволява ефекти. Наяждам се с ястията първо с очите, а после се наслаждавам на вкуса им, затова много обичам добре аранжирани вкуснотии.

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...