Начална страница

петък, 25 май 2012 г.

Кавърма-кебап "Странджанска мозайка"


Наскоро обядвах в едно ресторнтче в Странджата и ядох кавърма, която ме накара да си оближа пръстите. Това е едно традиционно ястие, характерно за българската кухня. Нямам представа дали ми се стори толкова вкусна заради хубавия въздух и природа или наистина готвача беше уникален. Може би и двете. Реших при първа вазможност да си приготвя това ястие у дома. Да си призная получи се много вкусно, но не толкова, колкото ми се стори там.
Кавармата е българско ястие, печено на фурна в гювечета. Най-често то съдържа месо (свинско и / или пилешко), лук, чубрица, чушки, пипер, сол.




Необходими продукти:
  • 500г свинско месо; 
  • 3-4 с.л. свинска мас (растителна мазнина); 
  • 10 стръка зелен лук (или 5 средно големи глави кромид лук); 
  • 2 пресни пиперки (по желание); 
  • 1 с.л. доматено пюре (2 средно големи домата); 
  • 1-2 моркова;
  • 200г пресни гъби (1 малка консерва стерилизирани гъби); 
  • 1 шепа зелени обезкостени маслини;
  • 1 - 2 бр. кисели краставички (по желание);
  • 7-8 стръка магданоз; 
  • Чубрица, сминдух, бахар, ким, няколко дафинови листа, чарен и червен пипер, сол;


Начин на приготвяне: 


Почистеното от ципи и сухожилия и измито месо се нарязва на дребни парченца, така, че да се паднат по 5-6 бр. в една порция. 
Последователно се добавят нарязаните зеленчуци на ивици и настърганият почистен домат.
Добавяме цели маслините (моите са черни). Прибавяме подправките (без магданоза).



След това сместта се разбърква добре, поставя се в глинен гювеч (или йенски съд) и се запича в загрята на 200 градуса фурна до изпаряване на отделилата се вода от месото и зеленчуците.

За гарнитура, да предпочитане е класическото картофено пюре или свежа салата.
В оригиналната рецепта предварително се запържват и задушават поетапно продуктите, след което се пекат във фурната. 

Посипваме с магданоз и сервираме топло, като за разкош може да настържем кашкавал.


Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.




2 коментара:

  1. Ох, каква хубава каварма! Да се почерпя и с нея:)Макар виртуално:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Напоследък много наблягам на месцата и ми допадат яденета от този тип.

      Изтриване

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...