Наскоро обядвах в едно ресторнтче в Странджата и ядох кавърма, която ме накара да си оближа пръстите. Това е едно традиционно ястие, характерно за българската кухня. Нямам представа дали ми се стори толкова вкусна заради хубавия въздух и природа или наистина готвача беше уникален. Може би и двете. Реших при първа вазможност да си приготвя това ястие у дома. Да си призная получи се много вкусно, но не толкова, колкото ми се стори там.
Кавармата е българско ястие, печено на фурна в гювечета. Най-често то съдържа месо (свинско и / или пилешко), лук, чубрица, чушки, пипер, сол.
Необходими продукти:
- 500г свинско месо;
- 3-4 с.л. свинска мас (растителна мазнина);
- 10 стръка зелен лук (или 5 средно големи глави кромид лук);
- 2 пресни пиперки (по желание);
- 1 с.л. доматено пюре (2 средно големи домата);
- 1-2 моркова;
- 200г пресни гъби (1 малка консерва стерилизирани гъби);
- 1 шепа зелени обезкостени маслини;
- 1 - 2 бр. кисели краставички (по желание);
- 7-8 стръка магданоз;
- Чубрица, сминдух, бахар, ким, няколко дафинови листа, чарен и червен пипер, сол;
Начин на приготвяне:
Почистеното от ципи и сухожилия и измито месо се нарязва на дребни парченца, така, че да се паднат по 5-6 бр. в една порция.
Последователно се добавят нарязаните зеленчуци на ивици и настърганият почистен домат.
Добавяме цели маслините (моите са черни). Прибавяме подправките (без магданоза).
След това сместта се разбърква добре, поставя се в глинен гювеч (или йенски съд) и се запича в загрята на 200 градуса фурна до изпаряване на отделилата се вода от месото и зеленчуците.
За гарнитура, да предпочитане е класическото картофено пюре или свежа салата.
В оригиналната рецепта предварително се запържват и задушават поетапно продуктите, след което се пекат във фурната.
Посипваме с магданоз и сервираме топло, като за разкош може да настържем кашкавал.
Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.
Ох, каква хубава каварма! Да се почерпя и с нея:)Макар виртуално:)
ОтговорИзтриванеНапоследък много наблягам на месцата и ми допадат яденета от този тип.
Изтриване