Начална страница

вторник, 22 май 2012 г.

Сладкиш с белтъчена глазура

В дъждовната майска вечер, една бърза рецепта от старите тетрадки на мама...



Необходими продукти:

За тестото:
  • 2 яйца;
  • 14 с.л. кристална захар;
  • 14 с.л. брашно;
  • 14 с.л. олио;
  • 14 с.л. кисело мляко;
  • 1 ч.л. хлябна сода;
  • 1 бр. ванилия;



За глазурата:

  • Сладко (конфитюр, мармалад) за намазване;
  • 2 бр. белтъка;
  • 6 с.л. кристална захар.
  • 100 г. натрошени орехи;
  • Какао за поръсване (по желание).


Начин на приготвяне:
Всички продукти се смесват и разбъркват. Дъното на тавата за печене се намазва с олио и се поръсва с брашно, за да не залепне.
Изсипваме половината от сместта и печем до златисто - кафяво в предварително затоплена умерена фурна. Изваждаме и намазваме със сладко. Дебелината на пласта от сладкото е мв зависимост от неговата сладост и личните предпочитания. При мене беше достатъчно малко бурканче от бебешко пюре. Изсипваме и останалото тесто и отново връщаме във фурната, сокато се изпече и горния пласт.
През това време приготвяме глазура, като разбъркваме белтъците със захарта на сняг. По желание поръсваме с орехи и какао и леко запичаме отново.


След като поизстине, сладкишът се разрязва на квадрати или ромбове според желаната от нас форма и големина.


Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.





3 коментара:

  1. Великолепно изглежда този сладкиш, Или! Преди известно време бях видяла десерт, който се пече по подобен начин, но така и не записах рецептата. Твоят е даже още по-изкусителен, много ми харесва и си го добавям за проба.
    Сърдечен поздрав и приятна вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Мария!
      Сладкиша се прави много лесно и поне на мене ми е много сочен и вкусен. С риск да не ги изгоря, този път май не изпекох достатъчно тестяните платки, защото много се слегнаха и като цяло стана тъничък...но се изяде бързо и едва успях да снимам. :)

      Изтриване
  2. Подобна рецепта: http://lakomnik.bg/%D0%B4%D0%B0%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7-news2813.html

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...