Начална страница

петък, 18 ноември 2011 г.

Пълнени чушки с кайма

Всякакви чушки обичам, но обожавам пълнените. 

Не, че са нещо специално, но с нетърпение чакам да се появят на пазара в изобилие. Тази година не можах да им се наситя както ми се искаше, затова сега си ги приготвям за радост на всички в къщи. Простичко ястие, но любимо и мнооого вкусно. 

Напоследък започнах да подготвям плънката по по-различен начин, без предварително топлинно обработване – всичко в суров вид и съм много доволна от резултата. Предварително само накисвам ориза в гореща вода (приспадам си количеството от това, което после добавям в обичайното съотношение за приготвяне на ориз), за да набъбне. Обичам да има много аромати и заради това добавям и много подправки.


Необходими продукти:
  • 8 -10 бр. големи месести чушки;
За плънката:
  • 250 - 300 г кайма; 
  • 1 ч. ч. ориз; 
  • 2 с. л. олио;
  • 1 домат, обелен и нарязан на ситно;
  • 1 морков, нарязан на малки кубчета;
  • 1 глава лук, нарязан на ситно; 
  • 1 ч.л.чубрица;
  • 1 ч. л. червен пипер;
  • 50 г целина, нарязана на малки кубчета;
  • 1 скилидка пресован чесън;
  • 1 с. л. магданоз, нарязан на ситно;
За соса:
  • 1 с. л. брашно;
  • 1 кубче зеленчуков бульон;
  • 100 г кисело мляко;
  • 1 жълтък.



Начин на приготвяне: 
  1. В дълбока купа се смесват всички продукти за плънката, вкл. се добавя и набъбналия ориз. Добавяме и още от водата, необходима на ориза, за да се свари, но не повече от това, което може да поеме сместа, така, че да не изтича от чушките след напълване. Тези, които предпочитат, могат да използват и предварително сварена. В загрятото олио се запържват лукът, чесънът, морковът и целината. Прибавят се червеният пипер, останалите подправки и каймата. Запържва се измитият ориз, прибавя се 1 ч.ч. вода. Оставя се да покъкри, докато оризът попие течността. Прибавя се доматът.
  2. Чушките се измиват и почистват от семената. Оформяте капачета от дръжките. Вместо тях може да се затворят и с резанчета картофи. Набождаме с ножа чушките на няколко места, за да има възможност, водата, която ще добавим при печенето, да навлиза през тях. За целта може да се отреже малко и връхчето на чушката, но им се разваля външния вид. 
  3. С получената плънка се пълнят чушките и се поставят в тавичка.
  4. Кубчето зеленчуков бульон се разтваря в 500 мл гореща вода. 
  5. Чушките се заливат с бульона и ястието се пече около 40 мин. на 170° С, докато се запекат чушките и се свари ориза. 
  6. След това останалия и неизврял бульон се изцежда и се смесва със зеленчуковия и се смесват с предварително разбитите жълтък, кисело мляко и брашно. Сгъстява се за 2-3 минути на котлона. Чушките се сервират с получения сос.


Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.

3 коментара:

  1. Това е едно от любимите ми ястия. И аз ги приготвям по същия начин, много вкусно се получават.

    ОтговорИзтриване
  2. Или,чудесни снимки на много любима и у нас гозба!
    Как ми се приядоха като гледам твоите,мммм!

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...