Начална страница

вторник, 15 ноември 2011 г.

Тиквички с мляко


"От днес започват 40-дневните Коледни пости, които продължават до 24-ти декември - Бъдни вечер. Те са вторите по продължителност след Великия пост. По време на поста не се разрешава консумацията на блажна храна - месо, мляко, млечни продукти, яйца. Разрешава се олио, зехтин, храни от растителен произход. Риба се слага на трапезата само на 21-ви ноември - Въведение Богородично, този ден се отбелязва още като Ден на хриястиянското семейство и на 6-ти декември, когато църквата почита свети Николай Чудотворец.
Забранени са също алкохолът, половите контакти, венчавки, непристойна реч и поведение. По време на строг пост не се разрешават никакви мазнини, а още по-добре е да се спазва пълно въздържане от храна.
Постът е преди всичко духовно понятие и цели през това време човек по-усърдно да общува с Бога, да ходи на църква, да чете Библията и друга подходяща за целта литература на духовни теми. В тези дни се прави всичко възможно да не се наранява ближният не само с думи или действия, но и с лоши мисли."

В нашата кухня не спазваме тези предпразнични пости. Всеки от нас го прави когато поиска и чувства нужда. Като дете ми се отдаваше по-лесно, но сега ми е трудно да ям храна, в която няма месо или поне млечни родукти или яйца.


Тиквичките са зеленчук, който вече целогодишно присъства на пазара. Диетични са, защото съдържат малко калории.
В това традиционно ястие, различното е, че тиквичките не се пържат, а се пекат на фурна. Стават вкусни и забележете без много мазнина и силно зацапана от нея печка. Благодаря на моята приятелка Грета за идеята!
Тиквички обикновено не се ядат сурови, но аз и така ги обичам в комбинация с други зеленчуци за салата. Когато са малки и тънки, са хрупкави като краставички.

Необходими продукти:
  • 1 кг. тиквички;
  • 1 кофичка кисело мляко;
  • чесън;
  • копър;
  • сол;
  • 1-2 с.л. брашно по желание;
  • 1-2 с.л. олио;
Начин на приготвяне:

  • Тиквичките се нарязват на шайбички с дебелина около 0,5см. Не се посоляват, за да не омекнат прекономерно и за да задържат влажността си. Ако все пак ги предпочитате да ги посолите и изцедшти, подсушете ги преди овалването в брашно. 
  • Вземете найлонова торбичка, внимавайте да е здрава, и сложете в нея тиквичките (или част от тях, ако са наистина много). Сложете 1-2 с.л. брашно и хубаво разклатете торбичката, за да отиде брашно навсякъде. 
  • Капва се олио на дъното на съда за печене, по-възможност по-разлят, за да не застъпват много тиквичките. Оваляните лекичко в брашното тиквички се нареждат в тавата по-рехаво. Огоре отново поливаме с тънка струйка олио - не целите тиквички, а просто върху всяка да има капка-две мазнина. Ако желаете, намажете тиквичките с готварска четка, леко потопена в олио.
  • Пекат се в силна фурна (180-200 градуса). Моята е стара - с реотани (без вентиалтор, перки, въздух и другите модни неща) и отнема около 1 час, за да се изпекат добре. Не се разбъркват, за да не се разкъсат. Ако не обичате хрупкави тиквичките, може да не слагате брашно преди да ги печете. Охлаждате ги преди да ги извадите от тавата и доувкосите.

След това си приготвяте заливката по начина, по който предпочитате, все едно, че сте ги пържили. Аз обичам да ги добавя към голяма купа със студено кисело мляко и нарязан на дребно чесън (предпочитам да е пасиран). Добавям сол и много пресен копър, нарязан на ситно. Разбърквам и оставям в хладилника да се съединят вкусовете на съставките.

Ако имате пресен чесън, може да го пасирате с малко от киселото мляко, което се оцветява в зелено и после цялата смес има свеж зелен цвят.

Тези дни приготвям все ястия, които са по-традиционни за други сезони. Обичайно по това време на година се вълнувам от предстоящите коледни празници. Трескаво разглеждам нови рецепти за сладкиши и с голямо удоволствие ги експериментирам.

Не мога да определя това основно ястие ли е, или салата - подходяща за аперитив. Все едно - вкусно е.




Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...