Начална страница

петък, 11 ноември 2011 г.

Салата от червено цвекло


Днес православните християни почитат Св. великомъченик Мина - воин, покровител на семейството, пазител на пътуващите на дълъг път, воините и лечителите. Св. Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здравето на децата си, за радост и благополучие в дома.

Днес е 11.11.11. В началото на всеки век в продължение на 12 години подред се случват тройни числа, в които деня, месеца и годината биват една и съща цифра.

Днес е петък и предстоят почивни дни.Кой каквото иска да празнува.

Аз реших да отбележа деня с една есенна салата от Червено цвекло – бомба с витамини
Пренесено е от Средиземноморието. За храна се използват кореноплодите и листата.
Червеното цвекло може да бъде намерено на пазара целогодишно. То е не само много полезно и диетично (100 г съдържат само 44 калории), но е и изключително вкусно, когато е пикантно приготвено.


Рецептата е много семпла и лесна, за сметка на това много вкусна и нетрадиционна.

Необходими продукти:
  • 1 бр. малка глава червено цвекло;
  • 2-3 бр. моркови;
  • 1 бр. лимон;
  • 1 бр. грейпфрут;
  • Орехови ядки, слънчогледови или тиквени семки;
  • 2-3 скилидки чесън;
  • Сол, балсамико, зехтин.
Начин на приготвяне:

Първо трябва да подготвите червеното цвекло. Разрежете го на две половини. Можете да го сварите, или да изпечете във фолио във фурната. Първият вариант е по-лесен. Аз използвам тенджера под налягане и времетраенето зависи от големината на главата червено цвекло и от сорта му (има сорт червено цвекло, който е салатен - много по-сочен и се сварява много по-бързо). Цвеклото е готово, когато можете спокойно да забиете вилица в него. Не трябва да се разварява, а да остане хрупкаво. Добавете във водата за варене сол.

Свареното цвекло нарежете на малки кубчета. Добавяте рендосаните моркови. Обелете кората на грейпфрута и го нарежете на резенчета, като отстраните горчивите ципи. Режете го върху купа за да запазите отделилия се сок. Измийте добре лимона с топла вода и сапун. Изцедете половината лимон и го смесете със сока от грейпфрута. Смесете цвеклото с лимоновите кубчета и резенчетата грейпфрут.

Добавяте  балсамико, зехтин и цитрусовия сок и разбърквате. Ако има нужда, добавете още сол на вкус. Разбира се, вместо балсамико или лимон, можете да ползвате оцет, а вместо зехтин олио, но салатата от червено цвекло няма да стане така ароматна. Разбърквате всичко много добре и преди сервиране, посипвате с нарязаните орехови ядки и слънчогледовите семки (или други любими семена, сурови или препечени). Украсявате според вкуса си.

Забележка: Цвеклото силно боядисва и остават петна с червено-кафяв цвят.



Цвеклото е вкусно и сурово. Не съм опитвала салатата сурова в тази комбинация с грейпфрут, но настъргано с моркови на ренде, подправено по същия начин става вкусно.

Освен като предястие и салата, задушеното цвекло е чудесна гарнитура към различни меса, особено червени, а най-хубавото е, че расте у нас и през цялата зима е източник на витамини и минерали. А, и в комбинация с ракийка е истински празник на масата. Честито на всички именници! Бъдете здрави и благословени!

,

Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.

2 коментара:

  1. Много апетитно, свежо и колоритно!
    Поздрави!
    При мен те очаква награда.
    Хубава вечер и усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Вили! Ето, че отново идва ред на есенните салатки. Помня, че вкуса на тази беше много приятен и нетрадиционен. Пак ще си я приготвя. :)

      Изтриване

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...