Тази рецепта имам от моята приятелка Грета. Благодаря й и очаквам още хубави рецепти! Според нея тя е за мекици, но при мене се получават нещо като бухти. Дадох я и на майка ми, на леля ми и на приятелки. Всички са доволни от простотата й и се е превърнала в любима рецепта. При всеки обаче се получава по различен начин. Големината на чаените чаши, както и на лъжиците е различна и предполагам от там се променя консистенцията на тестото, както и вкуса. По-важното е, че всички са доволни и с удоволствие я приготвят за закуска.
Необходими продукти:
- 4 ч.ч. брашно;
- 2 ч.ч. хладка (топла) вода;
- 1 ч.л. сол;
- 2 с.л. захар;
- 1 с.л. суха (инстантна) мая.
Начин на приготвяне:
В дълбока купа се смесват сухите продукти и накрая се добавя водата. Разбърква се. Тестото се получава гъсто (твърдо) - по-гъсто от кексовото.
Сместта се приготвя вечер и се покрива със свежо фолио, за да не изсъхне. Оставя се през цялата нощ в хладилника и сутринтта се пържи. В дълбока малка тенджерка се наливат около 4-5 см олио и се сгорещява на котлона. С лъжица се гребва от тестото и се изсипват в мазнината 2-3 дозички. Много бързо бухват и изпълват съда, в който се пържи. Бухтичките, отначало потъват на дъното и след като изплуват на повърхността са почти готови. Пържат се до златисто - кафяв цвят и при нужда се обръщат, като се внимава да не изгорят.
Сервират се топли, гарнирани според вкуса с мед, пудра захар или сиренце. Не забравяйте и чаша айран или горещо ароматно кафе.
Няма начин денят ви да не започне с усмивка...
Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.
Ах,че са красивиии-и бухтите,и снимките!
ОтговорИзтриванеКато понички са,много ми харесват,Или!
Чудесна рецепта!
Благодаря, опитай ги и ще ти харесат!
ОтговорИзтриване