Начална страница

петък, 4 ноември 2011 г.

Мъфини с банан и шоколад


Все по-често тези сладки, малки кексчета набират сериозна гастрономическа популярност и у нас, след като завладяха трапезите в САЩ и солидна част от Европа с голяма лекота. Този факт пък не е никак учудващ, съдейки по десетките вкусови разновидности и бързината на приготвяне, с която мъфините (от френски: ''мек хляб'') достигат до своя готов и изкушаващ ни вид. 


Необходими продукти

за 12 броя мъфини:
  • 1 бр. яйце
  • 1/2 ч.ч.олио;
  • 250 гр. кисело мляко;
  • 1 ч. л. сода бикарбонат;
  • 2 ч. ч. брашно;
  • 1 ч. ч. захар;
  • 2 бр. банани (круши);
  • 1 пакетче шоколадови пръчици или 100 грама настърган (разтопен) шоколад;
  • Ядки или други декорации.


Начин на приготвяне: 

Яйцето се разбива с бъркалка заедно с олиото, киселото мляко, содата и захарта. След това единия банан се нарязва на шайбички и се добавя към сместа. Накрая в играта се включват брашното и шоколадовите пръчици. 

Желаният вид на тестото се постига само с 10-15 разбърквания, така че сухите и течните съставки да поемат едни от други.

Идва ред сместа да се разпредели в 12-те хартиени чашки за мъфини (има ги почти навсякъде в търговската мрежа, а за най-запалените почитатели на този десерт се предлагат и тави с форми за мъфини). Аз използвам силиконови и съм много доволна. При печене с хартиени трябва да се поставят в метална тава с гнезда, защото в противен случай тестото натежава и се разливат като питки и стават съвсем безформени.

В списъка с продуктите ни остана само втория банан, който смело нарязваме на 12 тънки парчета, които забождаме във всяко едно от кексчетата. Аз го вмъкнах в пълнежа, понеже банана потъмнява бързо ако не се намаже с разтопен желатин да запечата плода, пък и не ми допада вкуса на печен банан.

Остава само да ги изпечем за около 20-25 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.




Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.

1 коментар:

  1. Много си падам по мъфини с банан и шоколад. Сигурно и във вариант с круша ще са хубави. Трябва да пробвам.

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...