Тиквите съдържат много плодова захар (в кечествените сортове до 10%) и други хранителни вещества, като с най-високи стойности е Витамин С ( 10%). Поради ниската си калоричност (около 17 калории в 100 г) тиквата притежава диетични свойства и се препоръчва при бъбречни и сърдечносъдови заболявания.
В тиквените семки се съдържат важни за организма незаменими аминокиселини. Те облекчават основните симптоми при аденома или възпаление на простатата като често уриниране, болка и др. Освен това, семките са богати на протеини, витамини и минерали като желязо, цинк, мед и фосфор. В 100 г тиквени семки се съдържа 46.1% от дневната нужда на организма от магнезий.
Необходими продукти:
- 1 кг тиква, обелена, изчистена и нарязана на парчета;
- 2-3 бр. моркова;
- 400 мл вода;
- 50 мл сметана;
- 200 мл прясно мляко;
- 1 малка глава лук или 3 стръка пресен;
- 2-3 скилидки чесън;
- 2 бр. кубчета зеленчуков бульон;
- ½ ч.л. настърган пресен джинджифил;
- 3-4 листа от салвия;
- 2-3 с.л зехтин;
- куркума, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне:
Парчетата тиква и нарязаните моркови, лук и чесън се слагат да врят заедно със водата до омекване. Аз използвам тенджера под налягане. Преди да пасираме всичко, изваждаме от тиквата няколко цели парченца тиква и ги оставям на топло. Добавя млякото, сметаната, солта и черния пипер. Оставя се да заври и се сваля от котлона. Сервира се топла, като на дъното на чинията се поставят по няколко парченца тиква, отгоре се залива с гъстатата крем-супа и може да се поръси с печени, белени тиквени семки. с малко ситно нарязан магданоз и лъжица сметана или кротончета, препечен хляб с масло.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!