Начална страница

понеделник, 24 октомври 2011 г.

Крем - супа от тиква


Тиквите съдържат много плодова захар (в кечествените сортове до 10%) и други хранителни вещества, като с най-високи стойности е Витамин С ( 10%). Поради ниската си калоричност (около 17 калории в 100 г) тиквата притежава диетични свойства и се препоръчва при бъбречни и сърдечносъдови заболявания.

В тиквените семки се съдържат важни за организма незаменими аминокиселини. Те облекчават основните симптоми при аденома или възпаление на простатата като често уриниране, болка и др. Освен това, семките са богати на протеини, витамини и минерали като желязо, цинк, мед и фосфор. В 100 г тиквени семки се съдържа 46.1% от дневната нужда на организма от магнезий.



Необходими продукти:
  • 1 кг тиква, обелена, изчистена и нарязана на парчета;
  • 2-3 бр. моркова;
  • 400 мл вода;
  • 50 мл сметана;
  • 200 мл прясно мляко;
  • 1 малка глава лук или 3 стръка пресен;
  • 2-3 скилидки чесън;
  • 2 бр. кубчета зеленчуков бульон;
  • ½ ч.л. настърган пресен джинджифил;
  • 3-4 листа от салвия;
  • 2-3 с.л зехтин;
  • куркума, сол и черен пипер на вкус. 

Начин на приготвяне:

Парчетата тиква и нарязаните моркови, лук и чесън се слагат да врят заедно със водата до омекване. Аз използвам тенджера под налягане. Преди да пасираме всичко, изваждаме от тиквата няколко цели парченца тиква и ги оставям на топло. Добавя млякото, сметаната, солта и черния пипер. Оставя се да заври и се сваля от котлона. Сервира се топла, като на дъното на чинията се поставят по няколко парченца тиква, отгоре се залива с гъстатата крем-супа и може да се поръси с печени, белени тиквени семки. с малко ситно нарязан магданоз и лъжица сметана или кротончета, препечен хляб с масло.


 Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...