Начална страница

понеделник, 3 октомври 2011 г.

Чернокоп на барбекю


Напоследък съм много натоварена, но през уикенда реших да избягам от света и да отпусна сред природата. Барбекю през последните топли дни ми стори голямо изкушение. При мисълта за аромат на риба върху жарта, на брега на морето ме изпълни с въодушевление. Любимата ми риба е чернокоп, а и в допълнение със зеленчуци е истинска кулинарна симфония.


Най-добре е да си набавим прясна риба, но обикновено разполагаме със замразена. Оставяме я да се размрази, като следим към момента на приготвянето да не е напълно размразена, така се обработва по-лесно. 
Добре е да се работи с нож и ножица. С ножицата внимателно разцепваме рибата откъм корема, отделяме вътрешностите и хрилете и много добре измиваме, като отстраняваме внимателно черната ципа по вътрешността на стомашната кухина. В противен случай горчи. Осоляваме я и оставяме да престои и да поеме солта.


Запалваме огъня в барбекюто и оставяме да стихне, докато се превърне в жар. През това време можем да си подготвим зеленчуци, които ще бъдат за гарнитура. Избираме дребни картофи или разрязваме по-големите на резани. Лука се получава фантастично вкусен. Поставяме скарата да се нагорещи и я намазваме със сланина, за да не залепва рибката. 


Внимателно следим да не изгори, като я обръщаме и от двете страни. Лука и картофите трябва да са нарязани на по-едри парчета, за да не падат помежду отворите на скарата директно в огъня.


След като огъня съвсем се успокои и стихне, картофите могат директно да се сложат в жарта и да се зарият в нея, за да се опекат от всички страни до пълна готовност.


При сервирането, картофите се поднасят с масълце и сол, които всеки дабавя според вкуса си...А рибата - тя е вкусна, ако е добре изпечена и допълнена от бутилка  изстудено бяло вино, край брега на морето с приятна компания.Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.

12 коментара:

 1. Или, обожавам рибка!!!!! Чернокопът ми е много вкусен, но рядко намирам. Завиждам на тези момичета, които живеят на морето, заради изобилието от прясна рибка. Тук, уви, не е така и асортиментът е силно ограничен.
  Това не пречи обаче рибките ти да са станали чудесни, хрупкави, а колко вкусни стават лук и картофи на барбекю...... мммммм:-))))))
  Браво, Или!
  Сърдечни поздрави!

  ОтговорИзтриване
 2. Всякаква риба обичам, не само морска. За съжаление не е точно така - често пъти на морето има по-малък асортимент от риба, от колкото във вътрешността на страната. Искам да си мисля, че търсенето и потреблението е по-засилено.
  Обожавам храна, приготвена на жар, но рядко се възползвам, че не върви на балкона да разпалвам барбекю. Напоследък се замислям защо пък не?!

  ОтговорИзтриване
 3. Обожавам чернокоп, така като го гледам и скара ми се дояде а ако можеше и на морето да се случва това..... щеше да е вълшебно;-)
  Благодаря!

  ОтговорИзтриване
 4. Мъх, а защо не ти се случва на морето?

  ОтговорИзтриване
 5. Радвам се да ви подскажа, че в Пловдив има магазин за прясна риба точно до Novotel. Mr.Fish се казва. Дни на ред вече се намира Чернокоп,Барбун и Сафрид-Черноморски и много пресни. Разгеле, морето дойде при нас!

  ОтговорИзтриване
 6. Идваме, ето къде била рибата. :)

  ОтговорИзтриване
 7. Инфо отпреди 5 мин. На Клхозен пазар, Варна чернокоп /пресен/ 4лв.кг. Взех си само 3кг. дали ще стигнат...

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. E, ще стигнат разбира се, но зависи колко голяма и гладна е компанията! Ние приготвихме само 10-тина рибки за 2-ма човека.

   Изтриване
  2. В Бургас днес също чернокопа е на 4лв кг.На магазинчето за риба на спирката на ОРБ.В М.Р. го продават същия за 4,50лв

   Изтриване
 8. Защо ли тогава сега, ноември 2013 е 12лв/кг на пазара Краснодар?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. За мене това е най-вкусната риба и защото вече е реколта 2013г!

   Изтриване
 9. v momenta e 7.50 na pazara v izgrev Burgas :)

  ОтговорИзтриване

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...