Напоследък съм много натоварена, но през уикенда реших да избягам от света и да отпусна сред природата. Барбекю през последните топли дни ми стори голямо изкушение. При мисълта за аромат на риба върху жарта, на брега на морето ме изпълни с въодушевление. Любимата ми риба е чернокоп, а и в допълнение със зеленчуци е истинска кулинарна симфония.
Най-добре е да си набавим прясна риба, но обикновено разполагаме със замразена. Оставяме я да се размрази, като следим към момента на приготвянето да не е напълно размразена, така се обработва по-лесно.
Добре е да се работи с нож и ножица. С ножицата внимателно разцепваме рибата откъм корема, отделяме вътрешностите и хрилете и много добре измиваме, като отстраняваме внимателно черната ципа по вътрешността на стомашната кухина. В противен случай горчи. Осоляваме я и оставяме да престои и да поеме солта.
Запалваме огъня в барбекюто и оставяме да стихне, докато се превърне в жар. През това време можем да си подготвим зеленчуци, които ще бъдат за гарнитура. Избираме дребни картофи или разрязваме по-големите на резани. Лука се получава фантастично вкусен. Поставяме скарата да се нагорещи и я намазваме със сланина, за да не залепва рибката.
Внимателно следим да не изгори, като я обръщаме и от двете страни. Лука и картофите трябва да са нарязани на по-едри парчета, за да не падат помежду отворите на скарата директно в огъня.
След като огъня съвсем се успокои и стихне, картофите могат директно да се сложат в жарта и да се зарият в нея, за да се опекат от всички страни до пълна готовност.
При сервирането, картофите се поднасят с масълце и сол, които всеки дабавя според вкуса си...А рибата - тя е вкусна, ако е добре изпечена и допълнена от бутилка изстудено бяло вино, край брега на морето с приятна компания.
Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.
Или, обожавам рибка!!!!! Чернокопът ми е много вкусен, но рядко намирам. Завиждам на тези момичета, които живеят на морето, заради изобилието от прясна рибка. Тук, уви, не е така и асортиментът е силно ограничен.
ОтговорИзтриванеТова не пречи обаче рибките ти да са станали чудесни, хрупкави, а колко вкусни стават лук и картофи на барбекю...... мммммм:-))))))
Браво, Или!
Сърдечни поздрави!
Всякаква риба обичам, не само морска. За съжаление не е точно така - често пъти на морето има по-малък асортимент от риба, от колкото във вътрешността на страната. Искам да си мисля, че търсенето и потреблението е по-засилено.
ОтговорИзтриванеОбожавам храна, приготвена на жар, но рядко се възползвам, че не върви на балкона да разпалвам барбекю. Напоследък се замислям защо пък не?!
Обожавам чернокоп, така като го гледам и скара ми се дояде а ако можеше и на морето да се случва това..... щеше да е вълшебно;-)
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
Мъх, а защо не ти се случва на морето?
ОтговорИзтриванеРадвам се да ви подскажа, че в Пловдив има магазин за прясна риба точно до Novotel. Mr.Fish се казва. Дни на ред вече се намира Чернокоп,Барбун и Сафрид-Черноморски и много пресни. Разгеле, морето дойде при нас!
ОтговорИзтриванеИдваме, ето къде била рибата. :)
ОтговорИзтриванеИнфо отпреди 5 мин. На Клхозен пазар, Варна чернокоп /пресен/ 4лв.кг. Взех си само 3кг. дали ще стигнат...
ОтговорИзтриванеE, ще стигнат разбира се, но зависи колко голяма и гладна е компанията! Ние приготвихме само 10-тина рибки за 2-ма човека.
ИзтриванеВ Бургас днес също чернокопа е на 4лв кг.На магазинчето за риба на спирката на ОРБ.В М.Р. го продават същия за 4,50лв
ИзтриванеЗащо ли тогава сега, ноември 2013 е 12лв/кг на пазара Краснодар?
ОтговорИзтриванеЗа мене това е най-вкусната риба и защото вече е реколта 2013г!
Изтриванеv momenta e 7.50 na pazara v izgrev Burgas :)
ОтговорИзтриване