Някак съвсем в реда на нещата е за Гергьовден да се придържаме към родната класическа рецепта за дроб-сърма. Предлагам я в леко променена версия - обогатена със спанак, гъби, вино и кашкавал.
Необходими продукти:
- 2 връзки зелен лук;
- 2 ч.ч. ориз;
- 2 ч.ч. агнешки (ярешки) дреболи, измити, сварени и нарязани на дребно предварително;
- 200-300 г гъби;
- 2-3 бр. моркова;
- 1 ч.л. червен пипер;
- 1/2 ч.л. черен пипер
- лапад или спанак, джоджен, магданоз - много, на вкус;
- 1 с.л. олио;
- 1 ч.ч вино;
- 3 ч.ч. бульон или гореща вода.
За заливката – по желание (2 начина):
1 начин - пухкава заливка за мусака (аз съм използвала тази заливка)
2 начин:
1 начин - пухкава заливка за мусака (аз съм използвала тази заливка)
2 начин:
- 2 яйца
- 1 ч.ч. кисело мляко
- 3 с.л. брашно
- щипка сода за хляб
Начин на приготвяне:
Агнешките дреболии се измиват добре, заливат се със студена вода, добавя се 1 ч. л. сол и се слагат да се сварят за около 50 мин. Изваждат се и се нарязват на ситно. Бульонът се запазва. Дръжките на спанака се изрязват и листата се слагат да се попарят за няколко секунди във вряща подсолена вода. Отцеждат се и се слагат в дълбока тава, в която ще печем. Зеления лук се задушава и се прибавя ориза, олиото, нарязаните на дребно и сварени предварително дреболии и нарязани гъби, моркова на шайби и се разбърква добре в тавата.
Прибавя се виното, червения и черния пипер, джоджена, магданоза и горещия бульон (вода) и се изпича във фурна, до златисто.
Застройва се със заливката и се запича до зачервяване.
Консумира се топла или поне затоплена.
Много е вкусна, поднесена със зелена салата и кисело мляко. Добавила съм и няколко гъбки, запечени с кашкавал.
Ako imashe i edno bulo da mu slozish otgore stava FANTAZIA!!!!!
ОтговорИзтриванеСигурно, но вие добавете как и кога се слага?
Изтриване