Начална страница

четвъртък, 28 април 2011 г.

Агнешка дроб-сърма


Някак съвсем в реда на нещата е за Гергьовден да се придържаме към родната класическа рецепта за дроб-сърма. Предлагам я в леко променена версия - обогатена със спанак, гъби, вино и кашкавал.


Необходими продукти:
  • 2 връзки зелен лук;
  • 2 ч.ч. ориз;
  • 2 ч.ч. агнешки (ярешки) дреболи, измити, сварени и нарязани на дребно предварително;
  • 200-300 г гъби;
  • 2-3 бр. моркова;
  • 1 ч.л. червен пипер;
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • лапад или спанак, джоджен, магданоз - много, на вкус;
  • 1 с.л. олио;
  • 1 ч.ч вино;
  • 3 ч.ч. бульон или гореща вода.
За заливката – по желание (2 начина):

1 начин - пухкава заливка за мусака (аз съм използвала тази заливка)
2 начин:
  • 2 яйца
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 3 с.л. брашно
  • щипка сода за хляб


Начин на приготвяне:

Агнешките дреболии се измиват добре, заливат се със студена вода, добавя се 1 ч. л. сол и се слагат да се сварят за около 50 мин. Изваждат се и се нарязват на ситно. Бульонът се запазва. Дръжките на спанака се изрязват и листата се слагат да се попарят за няколко секунди във вряща подсолена вода. Отцеждат се и се слагат в дълбока тава, в която ще печем. Зеления лук се задушава и се прибавя ориза, олиото, нарязаните на дребно и сварени предварително дреболии и нарязани гъби, моркова на шайби и се разбърква добре в тавата.
Прибавя се виното, червения и черния пипер, джоджена, магданоза и горещия бульон (вода) и се изпича във фурна, до златисто.

Застройва се със заливката и се запича до зачервяване.
Консумира се топла или поне затоплена.

Много е вкусна, поднесена със зелена салата и кисело мляко. Добавила съм и няколко гъбки, запечени с кашкавал.




2 коментара:

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...