Начална страница

неделя, 13 февруари 2011 г.

Мусака



Необходими продукти:
  • 1 кг картофи; 
  • 500 гр кайма, телешка, може и смес; 
  • 2 моркова; 
  • 1 чушка; 
  • 1 глава стар лук; 
  • 3 домата; 
  • Чубрица; 
  • Пипер черен или смес; 
  • Сол; 
  • Магданоз; 
За заливката:
  • 100 гр ( три супени лъжици с връх) брашно; 
  • 100 мл (кафяна чашка) олио; 
  • 0.5 литра (2 чаени чаши) прясно мляко или разбито на гъст айрян по-сладникаво кисело мляко; 
  • 1 ч.л. сол; 
  • 2 яйца; 
Начин на приготвяне:

Каймата се замесва с нарязаните на дребно моркови, лук, чушка, настърганите на пюре домати и подправки и се оставя малко да престои, за да напие от различните аромати.
Междувременно картофите се нарязват на кубчета или кръгчета. Могат да се запържат много леко в силно нагрята мазнина, но така ястието става доста по-мазно.

Всички продукти се разбъркват, за да се разпределят равномерно в тавата. Така приготвената мусака се слага във фурната и се пече, докато горния слой покафенее. 

Необходимо е да се предвиди времето за изпичане до пърната готовност и да се добави приготвената заливката, така, че и тя да се изпече, без да прегаря самата мусака.


Пухкава заливка за мусака: 

В тенджерка с олио се запържва брашното. Когато започнат да се получават мехурчета се налива прясното мляко или разбито на гъст айрян по-сладникаво кисело мляко. Добавяме и солта, за да не е блудкава. 
Бъркаме интензивно докато сместта започне да се отделя от стените на тенджерката - става много бързо и НИКОГА не става на грахулки. 
Сваля се от огъня и се добавят две яйца (без черупките), като бъркането продължава докато стане гладка паста. 
Ако много се сгъсти, добавете още едно яйце. 

Количеството е достатъчно за малка тавичка и ако използвате по-голяма не забравяйте да удвоите количеството на продуктите.


Когато мусаката е почти готова, намалете фурната наполовина и започвайте приготвянето на пастата. След като я приготвите заливате върху горещата мусака. Разпределяте равномерно върху мусаката, но не се притеснявайте особено - сама ще се заглади. 
Връщате тавата във фурната на максимална степен и когато започне да се зачервява може да я намалите отгоре за да не прегори. 
Става около сантиметър дебела, пухкава и вкусна. 

Така мусаката е готова и остава само да се наръси с пресен магданоз и да се хапне с таратор или полята с няколко лъжици гъсто кисело мляко.


Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.

4 коментара:

  1. Прекрасна и пухкава се е получила заливката ти, Или! Когато правя мусака, половината е без, а другата със заливка, няма как, трябва да се угоди на всеки вкус.:-))) Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Moni! Аз обожавам заливката на мусаката и дроб-сърмата. Без тях сякаш ястието ми седи недовършено. У дома всички обичат заливка и от както приготвям тази рецепта почти винаги се получават очакваните резултати. Препъръчвам ти я!

    ОтговорИзтриване
  3. Радвам се, че попаднах на тази рецепта за заливка, винаги ме е учудвало как се постига този вид и вкус. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесно! В цялата рецепта за мусака и дори дроб - сърма, заливката е любимата ми част. :)

      Изтриване

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...