Необходими продукти:
- 1 кг картофи;
- 500 гр кайма, телешка, може и смес;
- 2 моркова;
- 1 чушка;
- 1 глава стар лук;
- 3 домата;
- Чубрица;
- Пипер черен или смес;
- Сол;
- Магданоз;
- 100 гр ( три супени лъжици с връх) брашно;
- 100 мл (кафяна чашка) олио;
- 0.5 литра (2 чаени чаши) прясно мляко или разбито на гъст айрян по-сладникаво кисело мляко;
- 1 ч.л. сол;
- 2 яйца;
Начин на приготвяне:
Каймата се замесва с нарязаните на дребно моркови, лук, чушка, настърганите на пюре домати и подправки и се оставя малко да престои, за да напие от различните аромати.
Междувременно картофите се нарязват на кубчета или кръгчета. Могат да се запържат много леко в силно нагрята мазнина, но така ястието става доста по-мазно.
Всички продукти се разбъркват, за да се разпределят равномерно в тавата. Така приготвената мусака се слага във фурната и се пече, докато горния слой покафенее.
Необходимо е да се предвиди времето за изпичане до пърната готовност и да се добави приготвената заливката, така, че и тя да се изпече, без да прегаря самата мусака.
Пухкава заливка за мусака:
В тенджерка с олио се запържва брашното. Когато започнат да се получават мехурчета се налива прясното мляко или разбито на гъст айрян по-сладникаво кисело мляко. Добавяме и солта, за да не е блудкава.
Бъркаме интензивно докато сместта започне да се отделя от стените на тенджерката - става много бързо и НИКОГА не става на грахулки.
Сваля се от огъня и се добавят две яйца (без черупките), като бъркането продължава докато стане гладка паста.
Ако много се сгъсти, добавете още едно яйце.
Количеството е достатъчно за малка тавичка и ако използвате по-голяма не забравяйте да удвоите количеството на продуктите.
Когато мусаката е почти готова, намалете фурната наполовина и започвайте приготвянето на пастата. След като я приготвите заливате върху горещата мусака. Разпределяте равномерно върху мусаката, но не се притеснявайте особено - сама ще се заглади.
Връщате тавата във фурната на максимална степен и когато започне да се зачервява може да я намалите отгоре за да не прегори.
Става около сантиметър дебела, пухкава и вкусна.
Така мусаката е готова и остава само да се наръси с пресен магданоз и да се хапне с таратор или полята с няколко лъжици гъсто кисело мляко.
Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.
Прекрасна и пухкава се е получила заливката ти, Или! Когато правя мусака, половината е без, а другата със заливка, няма как, трябва да се угоди на всеки вкус.:-))) Поздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Moni! Аз обожавам заливката на мусаката и дроб-сърмата. Без тях сякаш ястието ми седи недовършено. У дома всички обичат заливка и от както приготвям тази рецепта почти винаги се получават очакваните резултати. Препъръчвам ти я!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че попаднах на тази рецепта за заливка, винаги ме е учудвало как се постига този вид и вкус. Благодаря!
ОтговорИзтриванеЧудесно! В цялата рецепта за мусака и дори дроб - сърма, заливката е любимата ми част. :)
Изтриване