Това е една интересна рецепта, една от многото такива, които намирам в блога на Йоли. Препоръча ми я приятелка, препоръчвам ви я и аз. Харесвам рецепти, които са лесни за изпълнение и позволяват творчество в изпълнението им. Лесна и ефектна.
Необходими продукти за 15-16 понички:
- 2 яйца;
- 250мл прясно мляко;
- 2 с.л.топено масло;
- 125г брашно;
- 1/4ч.л.сол
- течно масло за намазване.
- Всички продукти трябва да са със стайна температура. С миксер разбийте яйцата , млякото и маслото. Наведнъж сипете брашното и солта. Доразбийте още малко докато сместа стане гладка и без бучки.
- Загрейте фурната на 200*. В тавичка с легла за кексчета поставете хартиени капсули и ги намажете леко с масло. Сложете тавата във фурната да се загрее. Внимавайте да не прегори хартията на капсулите,нужно е само тавата да стане гореща. Сипете в леглата тестото като ги напълните не повече от 2/3.
Моите формички, в които пекох са силиконови и не знам дали заради това или заради друго, но ми се получиха по-различни от показаните на Йоли. това обаче не ми попречи да ги напълня поотделно с различни видове салати, защото пак се образува в тях кухина.
Изпечете поничките за 15-20 мин. или до тяхното подуване и зачервяване. Не отваряйте вратата на фурната по време на печенето. След като поничките се изпекат ги оставете за 5 мин.в загасената фурна. След това ги извадете и с клечка за зъби пробийте по една дупчица във всяка от тях за да излезе парата.
Отстранете хартиените капсули и напълнете поничките с плънка по ваш вкус - както солена,така и сладка. Интересното е , че на дъното им се получава отвор, достатъчно голям за да ги напълните без да се налага да ги разрязвате или дупчите както при еклерите.
Е, при мене не се отвори отдолу, а по средата. Не бухнаха според очакванията ми и за да ги напълня, разчупих поничката и после я затворих като кутийка. После аранжирах и ефекта пак се получи. Много успешна и бърза рецепта. Препоръчвам направо да забърквате двойна доза!
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!