Начална страница

неделя, 3 април 2011 г.

Пилешка супа




Пилешката супа е универсално лекарство


Тази истина бабите ни знаят отдавна, но не са разполагали с научни аргументи. Д-р Стивън Реннард обаче вече има доказателствата. Той изучавал домашната пилешка супа в своята лаборатория дълго време и доказал, че бульонът забавя движението на нейтрофилите – клетките, които предизвикват възпаленията при простудните инфекции.
Използването на пилешка супа за лечение на настинка и грип е познато още през 12-ти век, когато еврейският лекар и философ Маймонид препоръчва пилешката супа с тази цел.


Обожавам вкусна пилешка супа със силен и гъст бульон, ухаеща и гореща, задължително с жълта застройка и фиде. По принцип някои видове супи ги предпочитам бистри, но пилешката непременно със застройка. Предпочитам да използвам пилешки фенери, които след сваряването да обезкостя. От костите бульончето става много вкусно, особенно ако съм сварила всичко в  тенджерата под налягане.

Необходими продукти:
  • бялото месо от 1/2 пиле (пилешки фенер);
  • 3-4 бр. средни картофа;
  • 2 бр.моркова;
  • 1 бр. зелена чушка;
  • фиде;
  • магданоз;
  • черен пипер;
  • сол;
  • 1 яйце
  • 2 с.л.кисело мялко или лимонов сок
Начин на приготвяне:

Месото се измива и се сварява в студена вода, в която са добавени нарязаните на дребно кубчета зеленчуци. Добавяме подправките. Използваме тенджера под налягане и всичко се сварява и омеква много бързо, така, че внимаваме да не се възвари.
След сваряването месото изваждаме, обезкостяваме и нарязваме/накъсваме на малки парченца, като задължително отстраняваме кожата, която вече е пуснала мазнината си. Добавяме фидето във врящия бульон и разбъркваме, за да не залепне на дъното. След като уври, след 4-5 минути,   връщаме месото при супата.
Овкусяваме допълнително ако е необходимо.
Оставяме да поизстине за 5 - 10 минути.
Правим  застройка от млякото и яйцето, която постепенно  прибавяме от бульона на супата в сместта докато се изпълни купата, за да се изравнят температурите им. Добавяме всичко към супата постепенно, при непрекъснато бъркане, за да не се пресече.
Всяка порция се сервира топла с накълцан наситно пресен магданоз.



Топла застройка:
  • 1 яйце;
  • 4 с.л. кисело мляко;
  • 1/2 ч.л. лимонов сок (прясно изцеден за предпочитане);

Яйцето се разбива с киселото мляко и лимоновия сок и се затопля на котлона на слаб огън. Към застройката се прибавя от супата, която в никакъв случай не трябва да е гореща. Тази застройка '' работи'' безотказно. 

Малки хитринки :
  1. Добре разбито яйце;
  2. Не пропускайте лимоновия сок, така вероятността супата да се пресече е минимална. За пилешка супа е задължително;
  3. Правете застройката в по-голям съд и дръжте на котлона като сипвате бавно възможно по-голямо количество от бульона на супата. След това връщате при останалото в тенджерата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...