Любопитно:
Агнето – или аgnus dei (от латински „агнец Божи“), е традиционен християнски символ на невинността и Христовата саможертва. То е най-таченото пасхално ястие на Ботуша. В много семейства го пекат и сервират цяло. Неаполитанците му измислили оригинална гарнитура – печен артишок. Той прекрасно се съчетава с печено агнешко или агнешки бъбреци, задушени с кашкавал, грах и яйца. Има и традиционно предястие от зелена салата, чушки, маслини и сърцевини от артишок или от домати, магданоз и чесън.
„Агнето“ е и великденски сладкиш. Освен него има и традиционния кекс, наречен коломба (гълъб) – християнски символ на мира. Неаполитанският шедьовър пастиера се прави от горски плодове, сирене рикота, сушени плодове и портокали. Сардинците имат пардула, наречена още формаделе – комбинация от вкусно тесто с цитрусов аромат и прясно сирене. В Болоня оризов кейк се прави само на Великден и всяко семейство ревниво повтаря ежегодно вековната семейна рецепта.
За най-ортодоксалните православни – гърците, очакването на Великден е мечта за празничната трапеза – най-свещения и разточително отбелязван гръцки празник. По стара традиция голямо значение по време на празнуването има великденската трапеза, предшествана както и при нас от 40-дневни пости. Според хитрите наследници на Одисей обаче през постите не е грях да се похапват морски дарове – калмари, октоподи и раци.
Предлагам на вниманието Ви една рецепта, която е подходяща за наближаващите празници Цветница и Великден. Прочетох я във форум и благодаря на Венета за това, че я е превела и споделила.
Необходими продукти:
За тестото:
- 450 гр. брашно;
- 1 пак. суха мая;
- 70 гр захар;
- 1 пак. ванилия захар;
- щипка сол;
- 1 с.л. мед;
- 5 капки есенция от ром;
- 1 бр. жълтък;
- 1 бр. яйце;
- 150 мл леко топло мляко.
За пълнежа с мак:
- 250 мл мляко;
- 40 гр. захар;
- 2 с.л. мед;
- 1 пак. с аромат на кора от портокал;
- 100 гр. смлян мак;
- 50 гр. галета;
- 2 с.л. мармалад от сини сливи.
За глазурата:
- 1 разбито яйце;
- 1 стафида ( за окото на агнето).
За поръсване:
- пудра захар
Начин на приготвяне:
- На тестото:
Брашното се пресява добре и се смесва със сухата мая. Прибавят се и останалите продукти по реда на описването им, като се меси с бъркалките за тесто на миксера, след което тестото се оставя на топло, за да втаса, докато удвои обема си.
- На пълнежа:
Млякото + меда + пакетчето с аромат на портокалови кори се поставят на котлона докато заврат. Останалите продукти се прибавят по реда на описанието като се бърка постоянно и сместа се оставя да се посгъсти. Сваля се от котлона и под постоянно бъркане се охлажда.
Втасалото тесто се премесва още веднъж и 2/3 от него се разточват на правоъгълник с големина 40/30 см. Охладения пълнеж се нанася равномерно върху разточеното тесто, навива се на руло и се нарязва на рула с дебелина 1,5 см.
От останалото 1/3 тесто се правят главата, краката, опашката и ушите на агнето. Върху хартия за печене се подреждат ролата във формата на тялото на агънце, като е показано на картината, прибавят се и главата, краката, опашката и ушите към тялото на агънцето. Оставя се на топло за около 20 минути, намазва се с яйце, прибавя се стафидата на мястото на окото и се поставя във предварително загряна фурна, да се пече.
Пече се при 180°С
Време на печене: около 35 минути
След като се опече се поръсва с пудра захар.
Източник: Süßes Lämmchen
P.S. Препоръки от Венета:
Ако не харесвате мак, аз лично не обичам мак, бихте могли да поставите и друг пълнеж, например с орехи или много подходящ мисля, че ще бъде с извара+яйца+ванилия+захар+ром и когато се изпече агънцето, да се поръси с пудра захар, а по желание и с кокосови стърготини, докато е още топъл или да се прибавят кокосовите стърготини в изварата. A вместо кокосови стърготини бихте могли да прибавите стафиди. Оставям на вашите предпочитания и вкус.
Понеже у нас мака не е на уважение, моето агънце е с пълнеж от орехи + стафиди + захар + галета + ром.
МНОГО ИНТЕРЕСНИ РЕЦЕПТИ!
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Думите за проверка са много дълги и със сигурност доста забавят коментарите ,ако направиш нещо по въпроса да промениш това си мисля,че ще имаш повече коментари.
МОЖЕ И ДА НИ ПУБЛИКУВАШ ТОЗИ КОМЕНТАР,както решиш.
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеНели, настройката с филтъра с букви е такава, защото коментара директно се публикува в блога, а не очаква моето одобрение преди това. Ще разгледам дали няма още по-опростен режим, за да е по-удобно.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, че сподели мнението си! Прекрасен ден!