Начална страница

сряда, 13 април 2011 г.

Сладко козуначено агне


Любопитно: 

Агнето – или аgnus dei (от латински „агнец Божи“), е традиционен християнски символ на невинността и Христовата саможертва. То е най-таченото пасхално ястие на Ботуша. В много семейства го пекат и сервират цяло. Неаполитанците му измислили оригинална гарнитура – печен артишок. Той прекрасно се съчетава с печено агнешко или агнешки бъбреци, задушени с кашкавал, грах и яйца. Има и традиционно предястие от зелена салата, чушки, маслини и сърцевини от артишок или от домати, магданоз и чесън.
„Агнето“ е и великденски сладкиш. Освен него има и традиционния кекс, наречен коломба (гълъб) – християнски символ на мира. Неаполитанският шедьовър пастиера се прави от горски плодове, сирене рикота, сушени плодове и портокали. Сардинците имат пардула, наречена още формаделе – комбинация от вкусно тесто с цитрусов аромат и прясно сирене. В Болоня оризов кейк се прави само на Великден и всяко семейство ревниво повтаря ежегодно вековната семейна рецепта.
За най-ортодоксалните православни – гърците, очакването на Великден е мечта за празничната трапеза – най-свещения и разточително отбелязван гръцки празник. По стара традиция голямо значение по време на празнуването има великденската трапеза, предшествана както и при нас от 40-дневни пости. Според хитрите наследници на Одисей обаче през постите не е грях да се похапват морски дарове – калмари, октоподи и раци. 

Предлагам на вниманието Ви една рецепта, която е подходяща за наближаващите празници Цветница и Великден. Прочетох я във форум и благодаря на Венета за това, че я е превела и споделила.

Необходими продукти:

За тестото:
  • 450 гр.     брашно;
  • 1 пак.       суха мая;
  • 70 гр        захар;
  • 1 пак.       ванилия захар;
  • щипка      сол;
  • 1 с.л.        мед;
  • 5 капки    есенция от ром;
  • 1 бр.         жълтък;
  • 1 бр.         яйце;
  • 150 мл      леко топло мляко.

За пълнежа с мак:

  • 250 мл  мляко;
  • 40 гр.    захар;
  • 2 с.л.     мед;
  • 1 пак.    с аромат на кора от портокал;
  • 100 гр.  смлян мак;
  • 50 гр.    галета;
  • 2 с.л.     мармалад от сини сливи.

За глазурата:

  • 1 разбито яйце;
  • 1 стафида ( за окото на агнето).

За поръсване:

  •  пудра захар



Начин на приготвяне:
 
  • На тестото:
Брашното се пресява добре и се смесва със сухата мая. Прибавят се и останалите продукти по реда на описването им, като се меси с бъркалките за тесто на миксера, след което тестото се оставя на топло, за да втаса, докато удвои обема си.
  • На пълнежа:

Млякото + меда + пакетчето с аромат на портокалови кори се поставят на котлона докато заврат. Останалите продукти се прибавят по реда на описанието като се бърка постоянно и сместа се оставя да се посгъсти. Сваля се от котлона и под постоянно бъркане се охлажда.

Втасалото тесто се премесва още веднъж и 2/3 от него се разточват на правоъгълник с големина 40/30 см. Охладения пълнеж се нанася равномерно върху разточеното тесто, навива се на руло и се нарязва на рула с дебелина 1,5 см.



От останалото 1/3 тесто се правят главата, краката, опашката и ушите на агнето. Върху хартия за печене се подреждат ролата във формата на тялото на агънце, като е показано на картината, прибавят се и главата, краката, опашката и ушите към тялото на агънцето. Оставя се на топло за около 20 минути, намазва се с яйце, прибавя се стафидата на мястото на окото и се поставя във предварително загряна фурна, да се пече.



Пече се при 180°С

Време на печене: около 35 минути

След като се опече се поръсва с пудра захар.

Източник:  Süßes Lämmchen




P.S. Препоръки от Венета:

Ако не харесвате мак, аз лично не обичам мак, бихте могли да поставите и друг пълнеж, например с орехи или много подходящ мисля, че ще бъде с извара+яйца+ванилия+захар+ром и когато се изпече агънцето, да се поръси с пудра захар, а по желание и с кокосови стърготини, докато е още топъл или да се прибавят кокосовите стърготини в изварата. A вместо кокосови стърготини бихте могли да прибавите стафиди. Оставям на вашите предпочитания и вкус.

Понеже у нас мака не е на уважение, моето агънце е с пълнеж от орехи + стафиди + захар + галета + ром.

3 коментара:

  1. МНОГО ИНТЕРЕСНИ РЕЦЕПТИ!
    Поздравления!
    Думите за проверка са много дълги и със сигурност доста забавят коментарите ,ако направиш нещо по въпроса да промениш това си мисля,че ще имаш повече коментари.
    МОЖЕ И ДА НИ ПУБЛИКУВАШ ТОЗИ КОМЕНТАР,както решиш.

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  3. Нели, настройката с филтъра с букви е такава, защото коментара директно се публикува в блога, а не очаква моето одобрение преди това. Ще разгледам дали няма още по-опростен режим, за да е по-удобно.
    Благодаря ти, че сподели мнението си! Прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...