Начална страница

събота, 19 февруари 2011 г.

Ябълков сладкиш


В уютния сумрак на съботната дъждовна сутрин, когато всяка стъпка на пода отеква в тишината, реших да вдигна "готварски шум" и да приготвя закуска. Вън е студено и мрачно. Вътре мирише на ябълков сладкиш с много канела, силно кафе и горещо мляко. Денят е започнал сънено и сякаш все още се любува на слабата светлина, която едва пробива през дантелените пердета. Сядам на масата до прозореца и слушам песента на дъжда, от където се вижда велосипедист с ярко жълт дъждобран и дълго свети в ситния дъжд!




Необходими продукти:

  • 5-6 ябълки настъргани;
  • 1/2 ч.ч. олио;
  • 4 бр. яйца;
  • 2 ч.ч. брашно;
  • 1 1/2 ч.ч. захар;
  • 1/2 ч.л.канела;
  • 1/2 ч.л.хлябна сода;
  • 1/2 пакетче бакпулвер.


Начин на приготвяне:

Яйцата със захарта се разбиват. Прибавят се олиото, ябълките, (добре изстискани), после брашното (в него е разбъркана содата). По желание може да се добавят и орехи. Пече се в електрическа тенджера с чаша в средата около 35-40 мин. Аз пека за същото време в силиконова форма.


Няма по-популярен плод от ябълката, твърдят американски диетолози. Според последните статистически изследвания ябълките са най-често купувания плод в цял свят.
Това се дължи както на полезните им свойства, така и на множеството легенди, свързани с тях. Така, без да се усещаме, ние доставяме на организма си полезни вещества благодарение на изключително древни „реклами”.
С ябълките са свързани най-много легенди. Има ли някой, който да не знае библейската притча за змията-изкусителка и за дървото на познанието. В народните приказки ябълката е плод, който е вълшебен и обикновено дарява с младост.
Началото на Троянската война е положено от ябълката на раздора, която е предизвикала караница сред боговете на Олимп. Как да не си спомним и за Нютон, който открил закона за земното притегляне с помощта на паднала върху главата му ябълка.
Ню Йорк е известен в цял свят с галеното си име – Голямата Ябълка. Според учените популярността на ябълката се дължи на това, че тя от векове е любим плод на много народи по света.
Дивата ябълка е била известна на хората преди всички останали плодни дървета. За пръв път са започнали да я култивират в Мала Азия. Оттам тя е била пренесена в Египет и Палестина, а по-късно – в Древна Гърция и Рим.
Два века преди новата ера грижовни стопани са развъждали над 25 различни видове ябълки, които се отличавали по цвят и вкус. Златните ябълки са влезли в легендите и народните приказки на много страни. Най-вероятно това се дължи на сладкия вкус на жълтите ябълки.
Ябълките са много ценни за тялото, защото съдържат витамин А, който е мощен антиоксидант и е полезен за метаболизма, а също така за костите и за кожата. Ябълките съдържат с 50 процента повече витамин А от портокалите.



3 коментара:

  1. Здравейте,кога прибавяте бакпулвера или и той се слага заедно със содата при брашното,и на снимката преди печенето как сте направили тази шарка?Със канелата ли?

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте Тали! Да, бапулверът се прибавя заедно със содата в сухо брашно, за да се разбърка по-добре и да няма на места вкус на сода.
    Минали са 10 год от публикацията и не помня как съм правила в този случай шарката или по-точно с какво - с канела или с какао. Изберет си според личните ви предпочитания и разбъркайте до тъмно оцеветяване в малка част от готовото тесто. После, след като вече сте изсипали общата смес отгоре разпределяте и мъничкото количество оцветеното тесто. С върха на нож или вилица разпределяте оцветяването на повърхността на суровото тесто. При печене оцветената част сама слиза надолу и се разпределя с мраморен ефект при рязане.
    Друг вариант е да поръсвате с цедка със сухо какао и ли канела и да редувате с тънък пласт светло тесто - поне 3-4 пласта. Получава се много красива шарка. В блога има публикация за подоно оцветяване, но в кекс.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. https://ilinayorkulinarni.blogspot.com/2012/10/blog-post_23.html
      Тили, ето, тук се вижда шарката, за която говоря, че се прави на пластове.

      Изтриване

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...