Начална страница

неделя, 9 януари 2011 г.

Бърз кекс в микровълнова печка



Микровълнова печка - Използваме я за какво ли не – винаги на една ръка разстояние, винаги измъкваща ни от изненадващи и непредвидени ситуации. Безспорно – удобство за всички нас. Въпреки че повечето от хората предпочитат да готвят на електрическа печка, а микровълновата да им бъде само за претопляне на кафето, на супата от снощи, тя безспорно върши много полезна и бърза работа. 

Продукти: 
  • 125 г масло (или олио (1/2 голяма чаена чаша)); 
  • 125 г брашно (1 голяма чаена чаша); 
  • 125 г захар (1/2 голяма чаена чаша); 
  • 100 г орехи; 
  • 1 с.л. (10 мл) ром (ванилия или друга есенция); 
  • 4 бр. яйца; 
  • 1/2 пакетче бакпулвер; 
  • 150 г марципан (пудра захар, стопен шоколад, конфитюр, ядки и др.); 
  • мазнина за формата; 
  • брашно за формата. 

Начин на приготвяне: 

В порцеланова купа се смесват размекнатото масло, брашното, захарта, 50 г нарязани орехи, ромът, яйцата и бакпулверът. Разбърква се добре с миксер до получаването на гладко тесто. Слага се в намаслена и поръсена с брашно форма и без да се похлупва, се държи 9 минути при 600 Вт. Оставя се да изстине малко във формата и след това се обръща и украсява. Марципанът се разтопява за 1 и 1/2 минути при 600 Вт и кексът се покрива с него. Гарнира се с цели орехови ядки. 

Забележка: w Копирала съм оригиналната рецепта за приготвяне. Всичко, което е вписано в скобите за отделните продукти са мои интепретации с които според мене също става вкусно. Може тестото да се се направи двуцветно с какао. Аз печа за 8 мин. при 800 Вт (но не на грил) в силиконова форма, която само намокрям предварително, т.е. в случая не използвам мазнина и брашно при печене. Формата се изпълва до горе като обем и след това проверявам дали е опечено с дървена клечка за шишчета. На пръв поглед тестото изглежда сурово и недопечено, защото липсва златната коричка, която се образува при нормалните печки, но след като се поръси или намаже с глазура, това не личи. Внимавайте да не го препечете, защото вместо пухкав, става сух и твърд като бисквита, особенно след като изстине. Имайте предвид, че тестото не е достатъчно сладко и ако няма да го аранжирате отгоре, добавете още малко захар още при разбиването. Trilly-86-49 

СТАВА СУПЕР ВКУСЕН! 


Да ви е сладко и бъдете сигурни, че с този бърз кекс ще ви остане повече време и за други приятни неща. 





9 коментара:

  1. Кексът стана страхотен! Аз му сложих мюсли със стафиди :) И го залях с какао! Благодаря за сполучливата рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Оооо, това е чудесна идея! Благодаря и аз ще изпробвам твоята идея следващия път. Дала съм рецептата на приятелки и те също я одобриха. Най-хубавото за мене е, че става бързо.

      Изтриване
  2. ve4e dva pati go pravq prevazhoden,lesen,svetkavi4en

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ееее, това е радостно, че ви се е харесал. Дали и аз да не го направя отново?! :)

      Изтриване
  3. Отговори
    1. Направете същата рецепта, но я изпечете в силиконовата си тава, стига да е достатъчно голяма, за да се събере количеството на сместта в нея и достатъчно малка, така, че да се върти безпроблемно в микровълновата.

      Изтриване
    2. pravih go v malki formi

      Изтриване
  4. razkochno e moge i v malki formi


    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами да, защо не. Сигурна съм, че е станало също толкова хубаво. :)

      Изтриване

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...