Микровълнова печка - Използваме я за какво ли не – винаги на една ръка разстояние, винаги измъкваща ни от изненадващи и непредвидени ситуации. Безспорно – удобство за всички нас. Въпреки че повечето от хората предпочитат да готвят на електрическа печка, а микровълновата да им бъде само за претопляне на кафето, на супата от снощи, тя безспорно върши много полезна и бърза работа.
Продукти:
- 125 г масло (или олио (1/2 голяма чаена чаша));
- 125 г брашно (1 голяма чаена чаша);
- 125 г захар (1/2 голяма чаена чаша);
- 100 г орехи;
- 1 с.л. (10 мл) ром (ванилия или друга есенция);
- 4 бр. яйца;
- 1/2 пакетче бакпулвер;
- 150 г марципан (пудра захар, стопен шоколад, конфитюр, ядки и др.);
- мазнина за формата;
- брашно за формата.
Начин на приготвяне:
В порцеланова купа се смесват размекнатото масло, брашното, захарта, 50 г нарязани орехи, ромът, яйцата и бакпулверът. Разбърква се добре с миксер до получаването на гладко тесто. Слага се в намаслена и поръсена с брашно форма и без да се похлупва, се държи 9 минути при 600 Вт. Оставя се да изстине малко във формата и след това се обръща и украсява. Марципанът се разтопява за 1 и 1/2 минути при 600 Вт и кексът се покрива с него. Гарнира се с цели орехови ядки.
Забележка: Копирала съм оригиналната рецепта за приготвяне. Всичко, което е вписано в скобите за отделните продукти са мои интепретации с които според мене също става вкусно. Може тестото да се се направи двуцветно с какао. Аз печа за 8 мин. при 800 Вт (но не на грил) в силиконова форма, която само намокрям предварително, т.е. в случая не използвам мазнина и брашно при печене. Формата се изпълва до горе като обем и след това проверявам дали е опечено с дървена клечка за шишчета. На пръв поглед тестото изглежда сурово и недопечено, защото липсва златната коричка, която се образува при нормалните печки, но след като се поръси или намаже с глазура, това не личи. Внимавайте да не го препечете, защото вместо пухкав, става сух и твърд като бисквита, особенно след като изстине. Имайте предвид, че тестото не е достатъчно сладко и ако няма да го аранжирате отгоре, добавете още малко захар още при разбиването.
СТАВА СУПЕР ВКУСЕН!
Кексът стана страхотен! Аз му сложих мюсли със стафиди :) И го залях с какао! Благодаря за сполучливата рецепта!
ОтговорИзтриванеОооо, това е чудесна идея! Благодаря и аз ще изпробвам твоята идея следващия път. Дала съм рецептата на приятелки и те също я одобриха. Най-хубавото за мене е, че става бързо.
Изтриванеve4e dva pati go pravq prevazhoden,lesen,svetkavi4en
ОтговорИзтриванеЕеее, това е радостно, че ви се е харесал. Дали и аз да не го направя отново?! :)
Изтриванеdaite nqkakva recepta za silikonova tava
ОтговорИзтриванеНаправете същата рецепта, но я изпечете в силиконовата си тава, стига да е достатъчно голяма, за да се събере количеството на сместта в нея и достатъчно малка, така, че да се върти безпроблемно в микровълновата.
Изтриванеpravih go v malki formi
Изтриванеrazkochno e moge i v malki formi
ОтговорИзтриванеАми да, защо не. Сигурна съм, че е станало също толкова хубаво. :)
Изтриване