Начална страница

петък, 7 януари 2011 г.

Макарони със сирене





Продукти:

  • 1 пакет макарони;
  • олио/зехтин;
  • 150-200г сирене;
  • сол
Начин на приготвяне:
  • Макароните се слагат в кипяща подсолена вода да се сварят;
  • Отцеждат се и се изплакват със студена вода;
  • Веднага след това се разбъркват със сгорещената мазнина;
  • При поднасянето се наръсват с настъргано сирене.


Това е една простичка и обикновенна закуска, която в нашия дом е много обичана. Едва ли има къща, в която да не е любима. Въпреки това всеки си има свой начин за приготвяне и от там вкуса е различен.
Обичайно използвам от гръцките или италиански макарони. Българските за съжаление се скашкват почти винаги. В подсолената и вряща вода, в достатъчно голяма тенджера, добавям 1-2 лъжици олио, за да не се слепнат още докато се варят. Ако водата не им е достатъчно, може да станат кашести, или дори да загорят. На всяка опаковка си пише колко време се варят до готовност и е хубаво да се съобрязяваме с това, защото ако се преварят губят вкусовите си качества, стават меки, разкъсват се и загубват формата си при разбъркване. Преди да се отцедят, на вкус трябва да бъдат леко твърдички, но не недоварени разбира се. Заливат се със сгорещена мазнина според вкуса. Аз често пъти ги заливам със сурово олио, както се подправя салата. Още докато са топли, понякога ги овкусявам допълнително с малко вегета, която ги оцветява в жълто. Таз подправка трябва да се използва пестеливо, защото тя е много солена и при добавянето на сирене, рискуваме да се пресолят макароните. Според предпочитанията на домакинята и семейството, сиренето може да се добави в общия съд с макарони и да се разбърка или да се гарнира индивидуално във всяка отделна порция. по пъвия начин сиренето частично се стопява. Аз често добавям и сухи подправки според нашия вкус, дори добавям и малко доматен сок. Така започват да приличат на друг вид ядене с паста, но ние у дома я обичаме всякак. Ако случайно остане от неподправените  макарони, могат да се използват като компонент за макаронена салата или да се добавят нужните подукти и да се запече като макарони на фурна. У нас рядко се случва да останат.


2 коментара:

  1. Благодаря ти Или, простичко и ясно написано, като за шофьор в чужбина. Никога не съм готвил и за това погледнах в нета за рецепта за макарони. Ей така попаднах на твоята. Много добре е описано как се прави само с количествата не можах да се оправя, явно водата трябва да е доста, но за макароните не е описано колко грама се слагат. Пакети разни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, харесва ми примера ти! :)
      Описанието е наистина простичко, защото няма от какво да се усложни описанието. Обикновено пакетите са от 500г макарони, без значение от формата им. Има и по повече, но са изписани с големи букви, че имат гратисно количество, да речем още по 100г. Това не променя много нещата. На всяка макаронена опаквовка си пише съотношението за варене с количество вода. В общи линии основната идея е да е в повече, но не и недостатъчно. Аз никога не меря литрите. Вземам най-голямата си тенджера от 5л и наливам примерно около 4-4,5л и слагам макароните, които трябва да заемат като количество около 1/3 от водата. После набъбват някои повече, някой не много - зависи от марката и най-вече от съдържанието на самите макарони. Аз предпочитам от твърда пшеница, те не навират много и можеш да сложиш от тях повече -дори до 1/2 от количеството вода. Важно е и да се разбъркват интензивно след изсипването им, за да не залепнат и да не ги превариш още на котлона, закото по-късно омекват още. Аз ги вадя леко твърди, има опасност и да се разкъсат формите им, ако се преварят.
      Както и да ги направиш, все ще ти е вкусно.

      Изтриване

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...