Начална страница

петък, 17 декември 2010 г.

Бонбони "Рафаело"



Готови бонбони Рафаело

Продукти:
  1. 1 кутия 397г кондензирано мляко, (задължително подсладено);
  2. 150г кокосови стърготини;
  3. 1 бр. бял шоколад "LZ";
  4. 1 пак. ванилия;
  5. 50г краве масло;
  6. 100г белени, печени лешници (около 60 бр едри лешника);
  7. Вафлени кори.
За овалване:

Кокосови стърготини - около 100г.


Продукти

Приготвяне:

Тези бонбони ги правя няколко пъти и всеки път свършват светкавично бързо, за да успея да ги заснема. Установих, че задължителното тук е да използваме подсладено кондензирано мляко, а не, ние да го овкусяваме допълнително сами. Консистенцията на двата вида е различна. Останалите продукти може да да не точно по мерките, но е добре да се придържаме към тях, за да разчитаме на нужния ни краен резултат. Захарната смес трябва да стане гъста, за да може след охлаждане на бонбоните да си стоят в кръглата форма, а не да се слягат, особенно пък на стайна температура.

И така: 


  • В тиган с незалепващо покритие смесваме подсладеното кондензирано мляко, кокосовите стърготини, шоколада, маслото и ванилията. Бъркаме кратко до сгъстяване на умерен огън (внимаваме да не загори) до получаването на еднородна смес, която при прокарване на дървената лъжица през нея да остава  пътечка и да не се събира. Оставяме на студено сместта да поизстине, но не да се втръди прекалено, защото ще бъде трудно за моделиране. При нужда, не е проблем да се съхранява в хладилника грижливо завито в домакинско фолио, за да не изсъхва и след това да се затопли до омекване. Аз го правя в микровълнова печка, но вероятно може да омекне и на стайна температура ако е по-топло или отново чрез тигана. 
Приготвяне на сместта

  • Вафлените кори присъстват в оригиналния бонбон, но май само затрудняват процеса на приготвяне в домашния вариант. Като вкус според мене не го усъвършенстват, просто подтискат сладостта и я омекотяват. На мене сякаш ми допадат повече без тях или със съвсем малко количество от корите. Аз използвах фунийки за сладолед около 5 бр. Срожих ти в пликче и ги натроших с дървено чукче, като внимавах да не станат прекалено ситни, за да се отдели вкуса им в бонбоните ... или поне се надявам да е така. Опитах няколко начина да ги добавя като ги съхраня като отделен вътрешен слой в бонбоните, но накрая добавих счуканите корички към общата смес и моделирах направо с нея. Все още не съм установила дали има разлика. Ще изчакам да престоят за да дегустирам. Колкото повече корички се слагат, толкова по-жълта става сместта и се отделечаваме от снеженото излъчване на истинските бонбони "Рафаело". Цвета на продукта се влияе много и от цвета кокосовите стърготини в сместа и за овалване. Ако разчитате на стари запаси от тях, първо ги проверете и тогава започвайте. Разликата е не само на вид, но най-вече на вкус.

Натрошени вафлени корички
.
  • След като сме решили как ще процедираме с вафлените корички и сместта е изстинала, но не замръзнала и силно втвърдена (да прилича на тесто), взимаме от нея малко, колкото да "облечем" един лешник и оформяме топчета, които после оваляме в кокосови стърготини. Всеки може да оформи големината на бонбоните според вкуса си. Аз се съобразих с моите размери на подложните хартийки, в които ги поставих, за да не са им прекалено големи, а да седят така, сякаш за тях са отляти. Получиха ми се 60 броя. Когато не слагам вафлени корички разбира се бройката намалява с около 8-10 броя. Разбира се зависи и от големината на лешниците.
Оформени бонбони


  • Поставяме вече оформените бонбони в хладилника и ги съхраняваме там до поднасянето им. Готови за консумация още след 1-2 часа, като се втвърдят, но стават наистина вкусни, след като преседят една нощ.
  • Съхранението е препъръчително да бъде на студено или в хладилник в затворен съд, за да не поемат миризма и да не изсъхнат.
Опитах се да опиша рецепта подробно. Всъщност се правят много по-лесно и бързо, от колкото изглежда. Някои рецепти са с белени бадеми, вместо с лешници в основата на бонбона. Аз мисля, че ще е по-трудно офрмлението, в предвид формата на ядката.


Готови бонбони Рафаело

Готови бонбони Рафаело


Бонбоните ми може да не истински "Рафаело", но снега около тях е съвсем скоро навалял! :)

Готови бонбони Рафаело

 * * *

Прилагам тук и описанията на две други дами с техните си рецепти, които съм харесала. Дано не ми се сърдят.

Фалшиви бонбони "Рафаело"
Продукти:
2 вафлени кори(дано в БГ да има), ако няма, наместо тях сложете настърган кокос;
125г масло или твърд маргарин;
150г пудра захар;
100г сухо мляко (пълномаслено);
топла вода - за да стане не много лепливо тесто
100г обелени цели бадеми;
Стърган кокос за овалване;
Приготвяне:


Разтрошаваме вафлените кори с точилка или нещо подобно(на малки късчета) и ги слагаме в дълбока купа. Прибавяме разтопеното масло, пудрата захар,сухото мляко и постепенно доливаме топла вода, докато се получи мека маса (ако много лепи я слагаме за половин-един час в хладилника.



От сместа правиме топчета(с големината на бонбоните "Рафаело" и слагаме по един бадем вътре. Готовото топче овалваме в настърганият кокос.


Постни бонбони Рафаело

Продукти:

60 гр. нишесте ванилия
¾ ч.ч. захар
400 мл. кокосово мляко
120 гр. кокосови стърготини
100 гр. бадеми
4 бр. ванилена захар


Приготвяне:

Кокосовото мляко и 200 мл. вода се загряват, и когато течността заври се прибавя захарта. Нишестето се разтваря в 100 мл. вода, хубаво се разбърква и на тънка струя се добавя към кокосовото мляко. Прибавя се ванилената захар и 60 – 70 гр. кокосови стърготини. Разбърква се 2 – 3 минути и се отстранява от котлона. Топлата смес се разпределя в подходящи формички. Използвах формичка за мини мъфини. Количеството крем е за 24 броя. Във всяка хапчица се слагат 2 бадема. Бадемите може да са сурови или печени, като по желание може да се накиснат в гореща вода и да се обелят. След като крема се охлади, формичката се прибира в хладилник и се оставя да престой няколко часа, а най – добре цяла нощ. Бонбоните се изваждат от формичките и с мокри ръце се дооформят като топчета, които се овалват в кокосови стърготини. Оставят се да се охладят за около час в хладилник и са готови за консумация.

Изпробвала съм различни видове нишесте ванилия, които се предлагат на българския пазар, но най - доволна съм от това на АЛТО. По принцип харесвам нишестетата и на Биосет, но ванилията не е сред сполучливите им. 

* 1 ч.ч. = 250 мл.

14 коментара:

  1. Или страхотни станаха - направих ги днес!!!
    Благодаря ти за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, зарадва ме много! Аз приготвям тези бонбонки предимно за Коледа, но тя е любимо изкушение в къщи целогодишно. :)

      Изтриване
    2. Здравей Или! Много ми хареса рецепта та ти и ще я направя тези дни,само едно нещо не съм сигурна,дали всички 150гр.кокосови стърготини се слагат в сместа.Поздрави и Весели празници.

      Изтриване
    3. Здравей Магдалена!
      В рецептата съм написала 150г за бонбонената смес и допълнително други кокосови стърготини около 100г (може и по-малко), в които ще се овалват готовите бонбонени топчета. Слагай смело и не се притеснявай, получава се разкошен вкус, на който е трудно да се устои.
      Щастливи и вкусни празници!

      Изтриване
    4. Благодаря за скоростния отговор.А утре ще направя предложението ти за чудната медена къщичка.Страхотна е.

      Изтриване
    5. Маги, при къщичката най-трудното е залепването с айсинга според мене. След като изсъхне обаче, става много здрава и няма мърдане.
      Ще се радвам ако се похвалиш за резултатите. :)

      Изтриване
  2. Извинявай Или,че под чудните бонбони говорим за къщичката,но само едно нещо още се чудя.Колко е трайността и,и може ли да се хапва след по дълго стоене или не се препоръчва.И същото за коледните сладки.Тоест колко време преди консумация могат да се приготвят,вкл.и айсинга има ли трайност,че се каня да правя фигури за една торта и незнам колко им е трайноста за ядене.Благодаря предварително.А и ще се похваля непременно какво се е получило.

    ОтговорИзтриване
  3. Извинявай Или,че под прекрасните бонбони говорим за къщичката,но ме интересува трайността и на меденото тесто(изпечено) и на айсинга.Мисля да правя фигури от айсинг и коледни сладки) за една торта и се чудя колко дни по рано мога да ги приготвя за да могат да се хапват след това.Благодаря за вниманието.А и непременно ще се похваля какво се е получило.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Маги, дано не е късно за отговора ми. Меденото тесто издържа много дълго. С него се работи много приятно и лесно - като с пластелин и цялата къща ухае на мед, канела и карамфил. Къщата и меденките ми бяха годни за ядене около два месеца, накрая просто ги изядохме. Къщата беше толкова здрава, че се затрудних с разчупването й. Айсинга е консервиран от многото захар и също не беше проблем. Важно е да спомена, че по принцип стаите в които ги съхранявах нямаха отопление, но и Великденските меденки се запазиха хубави. Меденките бяха в кутии и аромата им се съхрани силен.

      Изтриване
    2. Пропуснах да добавя, че ако правиш фигурки от айсинг за торта, не трябва да забравяш, че при допир с крем или сироп, ще омекнат и ще се обезформят тъй като захарта и меда са хигроскопични вещества.

      Изтриване
    3. Или въобще не си закъсняла напротив много ме зарадва,още повече ,че си съвсем наблизо в Бургас(аз съм от Средец).Сега вече мога спокойно да творя до коледа.Иначе тортата ще е с фондан отгоре и ще използвам айсинг за слепване така,че се надявам да няма проблеми.Хайде време е да заухае на прясно изпечени сладки и канела.Поздрави :)

      Изтриване
    4. Радвам се. Приготвяй и заради мене. Тази година плановете ми се промениха и вероятно няма да успея да си доставя това удоволствие.

      Изтриване
  4. С една приятелка ги приготвихме за Коледа и станаха уникални! Това са любимите ми бонбони и вече няма да давам луди пари за тях :) Много, много благодарности ! Рецептата е много непретенциозна и приятна !!! На вкус почти няма разлика с оригинала !
    П.С: Не намерихме подсладено кондензирано мляко и ги направихме с Dutch lady неподсладено кондензирано мляко като добавихме захар на вкус. Станаха много добре :)
    Благоданости за уникалната рецепта !!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Daf Met, радвам се, че съм допринесла, макар и косвено вашият празник да стане по-красив и вкусен. На мене също много ми допадна тази рецепта, но тази година не успях да я включа в менюто ни. Добре сте направили с подслаждането на млякото, но за следващия път непременно намерете кондензирано мляко. То е доста по-гъсто и силно подсладено, мазно, цвета му е жълтеникав.

      Изтриване

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...