Начална страница

неделя, 19 декември 2010 г.

Украсяване на коледни сладки, 3


Декорирани коледни сладки
Меденките са най-старите ми и любими сладки, помня ги още от детството ми. Сега и аз ги правя у дома всяка Коледа. Правила съм цели "комплекти" за украса на елхата, както и малка  медена къщичка, в която поставям свещичка. Много са издържливи и трайни. Хубавото е, че могат да се приготвят много преди празника и да се украсяват на етапи, когато се появи вдъхновението и най-вече достатъчно време. Аз лично правя няколко дози и съм ги съхранявала около 2 месеца, като са все така вкусни.

Понякога украсявам сладките само с бяла глазура (роялайсинг), а друг път са по-шарени (добавям сладкарски бои към айсинга). Добър ефект се получава при използването и на моделираща маса (съхнеща и несъхнеща) за релефни орнаменти по сладките.Различните видове посипки и брокати също имат своето място. Върху бисквитката може да се сложи като елемент от украсата миниатюрна фотодекорация. Въобще възможностите са изключително много, всичко зависи от фантазията ви!
Оцветяване на айсинга със сладкарска боя
Изработване на коледни звезди
Намазване на бисквитка, която ще превърна в снежинка
Рисуване с айсинг върху засъхналата основа и посипване с кокосови стърготини
Рисуване с айсинг върху засъхналата основа и посипване с кокосови стърготини
Украса със сладкарски брокат и с перлички на снежинките
Нарисувани с айсинг върху засъхналата основа и добавениа шалчета от декоративен мотив от плат
Снежни човечета

Украсени коледни сладки

Украсени коледни сладки
Украсени коледни сладки
Още украси на коледни и други меденки.


А който наистина иска да си ги приготви, ето рецептата:

Необходими продукти за меденото тесто (без украсата): 
  • 2 яйца; 
  • 1 к.ч. мед; 
  • 1 ч.ч. кристална захар; 
  • 1/3 ч.ч. олио; 
  • 1/2 кг брашно (приблизително) ; 
  • 1 ч.л. хлябна сода; 
  • 1/2 ч.л. канела на прах; 
  • 1/2 ч.л. счукан или смлян карамфил. 
Начин на приготвяне: тук

8 коментара:

  1. Здравей! Днес направих първия си опит в това изкуство и мисля, че беше достасполучлив :) Искам обаче да те питам как правиш фините линии на рисунките- има ли някакви специални писци, шрицове или нещо подобно?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, има специални писалки, като флумастерите за хартия, но хранителни.
      Конкретно моите съм ги рисувала отново с айсинг. Правя си миниатюрен пош от найлоново пакетче с големина на билетче за автобус примерно. Може би се сещаш за тези със закопчаването с лентички отгоре. Купувам си ги от складовете на едро за опаковки и излизат 2-3 лв за 100-тина бройки. Използвам тях, защото ми трябва по малко количетво от цвят - примерно от черното. Там, където ми трябват повече контури от цвят, взимам от същите, но по-голяма опаковка и я смачквам като писалка, на която съм изрязала финно връхче /почти само дупчица/ на пакетчето и изстискайки оцветения айсинг рисувам.

      Изтриване
  2. Колко време преди коледа могат да се изпекат коледните сладки? Украсата след като се изпекат ли се прави?
    Може ли някаква рецепта за коледни сладки , които се пекат направо с украсата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тези бисквити са от медено тесто, так-нар. меденки. Издържливи са. Според мене оптималното време за приготвянето им е в началото на декември. Тази украса се аранжира след изпичането им.
      Тези сладки се пекат задно с бонбонките и шоколада - http://ilinayorkulinarni.blogspot.bg/2015/03/blog-post.html

      Изтриване
  3. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря за отговора. Имам обаче още няколко въпроса:
    Възможно ли е в посочената рецепта за маслено тесто, олиото да бъде заменено с масло?
    И от каква смес се прави цветната основа на публикуваните по-горе на настоящата страници снимки? Доколкото виждам, преди да се изрисувам с айсинг, има някаква цветна основа?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не мога да кажа, дали е възможна замяната с масло, но аз не бих рискувала да го правя. Щом имате предпочитания към масленото тесто, горещо препоръчам друг вид, типично коледни сладки. На тях също им се приготвя по-раничко бисквитената част и са доста издържливи и ви уверявам, че са много вкусни - .http://ilinayorkulinarni.blogspot.bg/2010/12/blog-post.html и http://ilinayorkulinarni.blogspot.bg/2011/12/blog-post_31.html

      По втория въпрос ще кажа, че всичко, което виждате на снимките е декорирано с айсинг, с изключение на зелените елхички с цветни детайли по тях, които са от оцветен и залепен марципан. Блясъка на останалите си е естествен и се получава, когато яйцата са добре разбити.

      Ако ви харесат, може да разгледате и други мои декорации - http://ilinayorkulinarni.blogspot.bg/p/blog-page_7051.html

      Изтриване
    2. И като допълнение към горния ми пост ще кажа, че освен безвредни ядливи бои, използвала съм и такива ядливи перлички, сребърен и златен брокат и кокосови стърготини.

      Изтриване

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...