Начална страница

четвъртък, 16 декември 2010 г.

Линцерови сладки

Christmas countdown banner


Готови линцерови сладки


Една класика от коледните сладки в Чехия: Линцеровите сладки (Linzer cookies)




Линцерова торта

Те са мини версията на Linzer Torte, по името на град Линц (Австрия), за чиято рецепта сведенията датират от края на 17 в. Обединяващото във всички рецепти за този сладкиш е тестото, приготвено от брашно, масло, жълтъци, лимонова кора и смлени ядки, обикновено лешници, орехи. Характерен е и пълнежът от малиново сладко (сладко от френско грозде или боровинки), който във варианта на тарта се поставя между долната кора и горната тестена решетка. Технологията при Линцеровите сладки е подобна. Линцеровите сладки са предпочитан десерт на Коледната трапеза заради празничния си вид и гарантиран вкус.


Продукти:
500г брашно (пресято)
250г краве масло (някои правят комбинация 100г твърд маргарин и 150г масло)
200г пудра захар
3 жълтъка или 2 яйца (само с жълтъци стават по-меки)
50г ядки (кашу или фъстъци, може и с орехи)
по желание кората на един лимон
За слепване: - касисов, вишнев или друг по-кисел мармалад (най-добре червен). Аз изполвам гъст ягодов конфютюр и едно малко бурканче ми е достатъчно за цялата доза.
За поръсване: пудра захар 
Всички продукти задължително трябва да са със стайна температура.

Необходими продукти
Приготовление:
Смиламе фино ядките (аз използвах кашу или фъстъци) с блендер и ги оставяме настрани. Брашното и захарта смесваме в купа, плитка тава или на дъска за месене. Добавяме маслото, нарязано на малки късове и чукваме яйцата (жълтъците) в кладенчето.

Смесване на продуктите

При избора на ядки трябва да се влияете най-вече от вкусовите предпочитения на хората, за които приготвяте сладките. Според личния ми опит най-добре се получава с кашу.

Добавяне на смлените на ситно ядки

С ръце започваме да месим до получаването на ситни трохи. Добавяме смлените ядки, по желание кора от лимон и месим, докато оформим еднородно тесто. Месим кратко, защото в противен случай, мазнината започва да се отделя на повърхността и да се рони.

За проба, вземаме от тестото топче колкото яйце и хубаво го размесваме между ръцете си, докато стане  топло и меко. Ако тестото стане гладко, просто не е омесено добре.  Маслото трябва да е наистина меко, поне една вечер извън хладилника, иначе е голямо месене, за да се отпусне маслото и да спои продуктите. Ако и така не се събира брашното, или яйцата (жълтъците) са били малки, или е сложено повече брашно (ако не е измерено в грамове например, а счаши), така че следва да се прибави още един жълтък или яйце.

Готовото тесто
Омесваме гладко тесто, покриваме добре с домакинско фолио и оставяме да отлежи поне 2 часа (най-добре и за една нощ) на хладно място (хладилник). Получава се малка топка тесто, което може да издържи в хладилника до седмица.
След като го извадим за удобство го разделяме приблизително на две, като едното парче е за долната, а другата, по-малкото за горната част на линцеровите сладки.

Разделяне на тестото за долна и горна част на бисвитката
Тестото е маслено и нормално се рони малко...Извадено от хладилника то не е така еластично както сме свикнали с повечето теста...но от топлината на ръцете и в стаята бързо се отпуска и става по-трудно (по мое мнение) за работа. При разточване се "пука", но само привидно, защото  е толкова мазно, че само си залепва. Изваждаме част от него, което ще използваме, а останалото прибираме на студено, за да не се стопля.
За да не се разтеглят формите при печенето, особено ако тестото вече се е отпуснало, отново се препоръчва точене направо в/у хартия за печене, изрязване на формите в/у нея и отстраняване само на изрезките без да се пипат формите. Може да използвате и специалните формички за рязане на линцерови сладки (като моите на снимката по-долу), които способстват за лесно и равномерно изрязване дори и на тези, които ще използваме за горно капаче с прорез.

Изрязване на бисквитките 

Разточваме тестото като кора с дебелина 0,5 см директно върху хартията за печене и пренасяме изрязаните сладки в тавата. Приготвям лист хартия за печене точно с размерите на тавата, така избягваме подвиването на хартията, което води до деформиране на сладките при печене. Тези, които не разполагат със специални форми за рязане, могат да използват други обикновенни, с кръгла назъбена формичка. Отстраняваме изрезките. С малка формичка (кръгче, звездичка, сърчице) изрязваме дупчица в средата на половината от кръглите сладки.

Изрязани и готови за печене горни части на бисквитките

Печем на 170°-180° в долната част на фурната, докато сладките леко покафенеят по краищата.  Времето за печене зависи както от самата фурна, така и от дебелината и големината на сладките, за това най-лесно е да се ориентираме по лекия загар до порозовявяне - стават много бързо и трябва да сте много внимателни. За съжаление моите снимки не дават добра представа за цвета на изпечените сладки, а и тестото ми се получи по-жълто заради вида на ядките, които съм използвала - фъстъци. С кашу се получават по-бели и на мене ми допадат повече и на вид и на вкус, особенно ако търсим заснежен и коледен вид на бисвитата.

Опечени долни части

Опечени долни части

Опечени горни части

Опечена горна част на бисквитка

Много внимавайте да не ги прегорите (особенно ако са разточени по-тънко има такава опасност). Пренасяме внимателно готовите сладки върху метална решетка, изчакваме да изстинат. Веднага след като се извадят от фурната са все още мекички, но по-късно се втвърдяват.

След като изстинат добре или седмица преди Коледа, може да намажем целите части с червеното сладко:
   1. Бисвитите с изрязаните дупчици в средата да поръсим с пудра захар и да ги слепим;
   2. Слепваме горната и долната част със сладко и едва тогава ги посипваме с пудра захар.
Аз предпочитам втория, защото след посипването, захарта се стопява и прозорчетата със сладкото се "отварят", макар, че леко помътнява цвета.
Според дебелината, която разточвам тестото успявам да направя 52-56 готови линцерови сладки.
Изстинали парченца, готови за слепване

Намазване на отделните части и слепване.

Слепени бисквитки

Подготовка за поръсване с пудра захар

Поръсени с пудра захар

Подреждане за съхранение в кутии

Подреждане за съхранение в кутии

Да ви е сладко!


2 коментара:

  1. МНОГО АРОМАТНА И ВКУСНА ЩЕ Е ТВОЕТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ!
    Скоро ще я направя ,за рожденния ден на свекърва ми.

    ОтговорИзтриване
  2. Каква щастлива свекърва имаш! :) Весел празник!

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...