Начална страница

сряда, 21 ноември 2012 г.

Лучена яхния с месо

Днес е деня на християнското семейство. По този повод, представям едно любимо ястие у дома, особено през зимния сезон. Приготвя се лесно и бързо и е много вкусно. Продуктите са с ориентировъчни мерки и според нашите предпочитания.


Яхниите са едни от най-популярните български ястия. Повечето от тях са с характерна червена запръжка и специфичен вкус и аромат. 

В началото под яхнии се е разбирало ястие от задушен кромид лук и сос. По-късно при приготвянето на яхтите започнали да се използват и други продукти, като различни зеленчуци, месо, птици, риба, ориз, бобови. В последно време варенето в края на топлинната обработка на яхниите се заменя със запичане на фурна, което подобрява вкуса им.

Сосът на яхниите се приготвя чрез запържване на лук, домати или доматено пюре, брашно и червен пипер, а понякога и на ароматични корени. Характерно е, че количеството на лука в соса на яхниите е по-голямо, отколкото при другите ястия, а на брашното е умерено. В някои яхнии, основният продукт на които съдържа много скорбяла (картофи, стар фасул, леща), брашното в запръжката се ограничава до минимум или изобщо се изключва. 

Най-подходящо за яхнии е месото от гърдите и плешката, което е с по-къси мускулни влакна и прошарено с тлъстини, поради което е сочно и крехко.
(Източник: Уикипедия)




Необходими продукти:
  • 1 кг свинско (по-добре пилешко) месо;
  • 2-3 с.л. олио;
  • 800 - 1000 г кромид лук или праз лук;
  • 500 г стерилизирани или пресни домати;
  • 1 - 2 с.л. доматено пюре (по желание);
  • 1 - 2 бр. моркови;
  • 1 - 2 бр. червени чушки (по желание);
  • 1 с.л. брашно;
  • 1 с.л. червен пипер;
  • 1 стрита чубрица;
  • 2 - 3 бр. дафинов лист;
  • 2 - 3 бр. зърна бахар;
  • магданоз;
  • сол, черен пипер.



Начин на приготвяне:

Нарязвате месото на порции и се запържва се леко до побеляване в мазнината (това се прави, за да се запечатат в месото соковете му). В същата мазнина задушавате нарязания на едри полумесеци или колелца лук и моркови, като добавяте малко топла вода, защото месото и лука също ще пуснат своите сокове. Ястието се оставя да се готви на среден огън. Когато лукът поомекне, прибавяте разреденото с малко вода доматено пюре и червения пипер. Слагат се останалите подправки без магданоза. Ястието къкри почти до готовност, тогава се прибавят доматите, чушките и леко запеченото (може и сурово) брашно, което се размива предварително със сос от гозбата. Оставя се още малко да се посгъсти соса.

Поднася се топла с подправки магданоз, джоджен, чубрица, черен пипер и други.




Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми. 



4 коментара:

  1. Красиви ,слънчеви снимки на чудесна яхнийка !
    Честит празник ! С поздрав !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ivana, благодаря ти! Делнично ядене, непретенциозно и малко неугледно при сервиране, но ние много го обичаме у дома.
      Поздрави!

      Изтриване
  2. И ние много обичаме яхнийка, Или! Чудесна е!
    Новият адрес на блога ми е http://rusankafood.blogspot.com
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. rusanka, благодаря и честита нова премяна на блога ти!

      Изтриване

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...