Когато бях дете, една съседка често ме черпеше с такива питчици. Толкова мекички и уханни ми се струваха. Тогава на пазара нямаше разнообразие от различни хлебни и тестени продукти. Въпреки разнообразието, което сега се предлага, изкуших се да приготвя и споделя тази простичка рецепта от детството ми.
Необходими продукти:
- ½ кофичка кисело мляко (500г);
- 1 ч.ч натрошено сирене;
- 1 ч.л. сода за хляб;
- 1 ч.л. сол (ако сиренето е безсолно);
- 3 ч.ч брашно;
- 50г масло;
По желание:
- Кашкавал;
- Колбас - салам, шунка;
- Зелени подправки;
- Поръсване със сусам, маково семе;
- Намазване с яйце преди печене;
Всички продукти, без маслото, се смесват и се омесва меко тесто. По желание, би могло в състава на тестото да се добави колбас или подправки.
Разделя се на 10 - 12 парчета, които се оформят на топчета - без да се разплескват. Редят се в намаслена и набрашнена тава (или се покрита с хартия за печене). На върхът се рязва на кръст.и се слага парче масло. По желание могат да се поръсят с настърган кашкавал. Питките се пекат се в умерено - силна фурна за около 20 минути.
Поднасят се топли с парченце сирене.
Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.
Идеална комбинация са със сиренцето!
ОтговорИзтриванеВкусни са дори без допълнения, особено топлички! :)
ИзтриванеИли, поздравления, че си публикувала тези семпли и много тачени от мен питки.Съпругът ми ги приготвя, когато нямаме хляб.Било по-бързо и приятно от ходене до магазина.
ОтговорИзтриванеХубав уикенд!
Вили, радвам се, че споделяш мнението ми. Да поздравиш съпруга ти от мене за кулинарните му умения и да му кажеш, че наистина е прав да предпочете питките, дори магазина да е на метри от вас. Тази публикация е следствие точно от такава ситуация. :)
ИзтриванеХубав уикенд и на тебе!
Ау! Толкова меки и апетитни! Изкушават да грабна и да побягна!
ОтговорИзтриванеПреди доста години им казвахме "добруджанки". После излезнаха други имена, но както и да се казват, много са сполучливи! Правехме дупка в средата и там слагахме маслото. Това предложение да се рязват на кръст по ми допада - изглеждат по-ефектно.
Или, чудесни снимки!
Поздрави и приятна неделя!
tillia, благодаря! Явно всички ги обичаме тези питчици, ама то може ли да е иначе?!
ОтговорИзтриванеПоздрави! :}
Здравейте!
ОтговорИзтриванеИскам само да попитам киселото мляко колко е?Половин кофичка от 500г. или общо 500
Киселото мляко е половин кофичка от 500г. :)
ИзтриванеЧестита Коледа с пожелание за много здраве и семейна топлина!!
ОтговорИзтриванеХубав ден!!
Благодаря за поздравите!
ИзтриванеИзпратихме старата година подобаващо и да посрещнем новата, изпълнена със светли надежди и вяра в по-добри времена!
получиха се, но някак не ми бяха вкусни.. :/
ОтговорИзтриванеСъжалявам за разочарованието. Възможно е да не се получат вкусни, ако сте използвали так.нар. деликатес вместо сирене. Той се стопява и придава блудкав вкус понякога. Ако сиренето ви е било безсолно също може да повлияло за резултата.
ИзтриванеDa taka e
ОтговорИзтриване