Начална страница

сряда, 31 октомври 2012 г.

Бисквити с тиква


Обичам тиква. Харесвам вкуса и аромата й с канела. Обичам я дори сурова. 
Това е една рецепта, в която тиквата е основна съставка, но определено ненатрапчива като вкус. Сладките не са подходящи за желаещите на хрупкави бисквити, защото дори и след изпичане, запазват влажността на тиквата и си остават сравнително меки.
Трябваше, всяка една от тях да изглежда като цяла малка "тиква", но нещо не ми се получи тестото и силно се разляха при печене, така, че сега разполагам с вкусни бисквитки, като тиквени капачета. 



Необходими продукти:
  • 1 чаша (2 пакетчета х 125гр) безсолно меко масло; 
  • 1 1/2 ч.ч пудра захар; 
  • 1-1/4 чаша тиквено пюре; 
  • 1 капсулка ванилия екстракт; 
  • 1/2 чаша бадемово брашно; 
  • 1 ч.л. морска сол; 
  • 11/4 чаена лъжичка канела; 
  • 1/2 ч.л. бахар; 
  • 2-3 капки оранжев оцветител за храна, ако е необходимо (и /или куркума); 
  • 2 1/4 ч.ч. брашно; 
  • 1/3 ч.ч. бадеми за украса.



Начин на приготвяне:

1. Застилате 1-2 тави с хартия за печене и ги оставяте настрани, за да ги използвате по-късно. 

2. В голяма купа смесвате заедно мекото масло с пудрата захар. Разбърквате за около една минута с миксер или толкова, че да се получи лек, гладък, пухкав крем. Според това количество на маслото трябва да бъде намалено и да се сложи 1 или най-много 1 1/2 пакетче масло, защото тестото ми се получи много лепкаво и после биксвитите се разляха много. Моето масло беше смес с растителна мазнина и може това също да е оказало проблем за втвърдяването на тестото. 

3. Почиствате и измивате тиквата. Аз реших да я сваря за по-лесно и за да получа по-гладко пюре. Явно по този начин добавих и много вода към тестото и това е следващото ми съмнение, заради което е възможно да съм получила прекалено лепкава и смес.
  

4. Добавете тиквеното пюре, ванилията, бадемовото брашно (аз го замених с фино смлени орехи), солта и останалите подправки. Разбърквате до получаването на гладка смес. Сега е момента, в който можете да добавите няколко капки от оранжевия оцветител за храна, ако е необходимо. Аз използвах за малко куркума, за да боядиса тестото в жълто и след това дооцветих с оцветителя, за да бъдат бисквитките "озарени в слънце". 

5. Накрая добавяте и брашното и разбърквате, колкото да бъде поето от сместа и да стане равномерно гладка. 



6. Загребвате от тиквеното тесто с големина около 1 1/2 с.л. и оформяте топки, т.е. тикви. Внимателно търкаляте всяка една между дланите на ръцете си, за да се създаде гладка и равна повърхност. Нареждате ги на подготвените тави, като внимавате да не се слепват и имате предвид, че тестото ще се отпусне и разлее малко. Покрийте със свежо фолио и съхранявайте в хладилник, докато топките от бисквитено тесто се стегнат добре. Втвърдяването трае най-малко 3 часа, а в идеалния случай ги оставете през нощта и печете на следващия ден. 

7. Загрейте фурната до 180 градуса. 



8. След като извадите от хладилника топките - тикви, започвате да ги нареждате отдалечени една от друга върху застлана с хартия тава за печене. Използвате гърба на острието на малък нож и разчертавате вертикални линии около всяка топка, които трябва да се събират в центъра на бъдещата тиква. 

9. Печете в предварително загрятата фурна, докато отдолу започнат да покафеняват и бисквитките да се втвърдяват (около 10 - 15 минути). 

10. Докато бисквитките са все още горещи, набодете печени бадеми на върха на всяка "тиква", където линиите се пресичат, за да образуват "стъблото". Разрежете и разделете, ако някои все пак са се слепили по време на печенето.

11. Оставете бисквитките да изстинат в тавите, защото са много меки и ще се деформират.



Забележка: При мене бяха замислени да се получат тикви, но се получиха капачета на тикви. Все едно вкусни са, което е по-важно и въпреки това симпатични. Тестото ми беше ужасно лепкаво и се работеше много трудно, дори резките ми се заличиха по време на печенето. Докато ги проверявах дали са изпечени, реших да подсиля резките с ножа и още тогава да забождам бадемчетата, тъй като моите ядки бяха сурови. След това върнах бисквитките във фурната, за да се допекат. При мене се получиха около 30 бр. бисквитки, но аз загребвах и оформях по-големи топчета, защото тестото просто не ми позволи да ги направя по-финни. Бадемите за дръжки, може да се навлажнят със суров белтък и да се овъргалят със захар и тогава да се запекат леко. Освен, че ще се овкусят, ще се украсят с кристалчета.




Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.



6 коментара:

  1. Личи си веднага, че много, много вкусни! Трябва да добавим, че са и с интересна форма :)

    Поздравления за рецептата, Или! Аз обичам тиква, както и меки курабийки, така че тези ще ми допаднат много.

    Усмихната сряда :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много са сладурски. Чудесна идея и слънчеви снимки!

    ОтговорИзтриване
  3. Върхът са!!! Поздравления :) Успешен ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Много симпатични бисквити! Истински малки тиквенца! Според мен може да се е разтекло, ако му е дошло в повечко маслото. На мен така ми се е случвало и предполагам, че може да е същия случай.

    ОтговорИзтриване
  5. Хубаво се е получило, една жена от форума където пиша, във веселия готвач, тя има сладки с формата на тикви.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Моите сладки също бяха с формата на тикви преди печене. :) Вероятно след моделирането на късовете, тестото се е стоплило от топлината на ръцете. Може би половин час престой в хладилника на оформените сладки, ще даде възможност да не се разтича при печенето и да си останат кръгли.

      Изтриване

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...