Начална страница

петък, 26 октомври 2012 г.

Линцерки с цвят на есен

Честит Димитровден! 


За да изградят последователния ред от празниците и да направят по този начин своя народен календар, дедите ни съобразявали обичаите си с кръговрата на природата. Те разделяли годината на две: есенно-зимно и пролетно-лятно полугодие. Това деление било свързано най-вече със земеделския им бит.
Според българския народен календар на 26 октомври приключва есенния цикъл на годината. В някои краища на страната денят се нарича „разпус” – на него ден всеки се е разплатил: каквото е имал да дава е дал, каквото е имал да взема – взел.

От Димитровден нататък може да чакаме и първия сняг. Светецът успивал природата, разтърсвал дългата си бяла брада и посипвал с нея земята.



Линцеровите сладки са любими наши лакомства, които приготвям обикновено за Коледа. Търсихме си повод да си хапнем по-рано и ето, че го открихме - смених рецептата и вида (заради цвета) на сладкото и ето, че получихме линцерки с есенна украска. :)
Бих нарекла тези бисквитки пикантни, тъй като в тях има доста подправки, за разлика от обичайните линцерови сладки, които приготвям.

Продължавам да търся за разнообразие и други рецепти, за тези, така обичани от нас сладкиши.

Необходими продукти:
  • 300 гр меко масло;
  • 150 гр. пудра захар (за тестото);
  • 450 гр. брашно;
  • 50 гр. нарязани орехи (може бадеми);
  • 1/4 ч.л. сол;
  • 1/4 ч.л. карамфил;
  • 1/4 ч.л. канела;
  • 1/4 ч.л. смлян кардамон (черен);
  • 1 ч.л. настъргана лимонова кора;
  • 1 цяло яйце + 1 жълтък;
  • Сладко или конфитюр по ваш избор (в оранжево, червено, зелено);
  • Пудра захар за поръсване.



Начин на приготвяне:

Размесвате мекото масло с пудрата захар. Смесвате сухите подправки с брашното, като добавяте смлени орехи и лимонова кора. Миксирате маслената смес, добавяйки я към яйцата. Смесвате със сухите съставки и разбърквате. Ако тестото се получи прекалено сухо, може да добавите мъничко вода, която ще го омекоти. Омесвате отново и оставяте в хладилника да престои поне 1-2 часа.



Разделете тестото на две равни топки. Всяка от тях разточете като лист с дебелина около 3мм и индивидуално опаковайте (отгоре и отдолу) със стреч фолио и отново оставете в хладилника да отлежи поне за 1 час.




Нарязваме всеки лист от тестото с формички за сладки, като на едната част (половината от тестото), по средата правим отвор с друга, по-малка формичка. Разбира се най-добре е да си имате и използвате специалните резци за линцерови сладки, които правят това едновременно и   чрез бутало изтласкват лесно бисквитката. Нареждате върху хартия в тава. Печете на 180° С до зачервяване на краищата и внимавате да не прегорите бисквитките, защото бързо изгарят.



След като капачетата (с отвора) изстинат, нареждате и поръсвате с пудра захар.
Избирате сладко или конфитюр с по-кисел вкус и за моя случай в зелен, оранжев или червен цвят и намазвате гръбчето (долната) на бисквитка.Отгоре внимателно притискате напудрената част. Подреждате в кутия и така, съхранявани на хладно място, сладките имат дълъг срок на годност. Най-хубави са след като сладкото попие добре и преседят няколко дни.



Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.



5 коментара:

  1. Прекрасни сладки!Грабвам една и хуквам на репетиция!Страхотни са!

    ОтговорИзтриване
  2. И на мен ми се приядоха от тези сладки. Кажи ми моля те тези продукти дето си описала за какво количество линзерки са, ще ми се утре да ги направя. Хубава съботна вечер желая !

    ОтговорИзтриване
  3. Ти май си сипала злато в тях;)?
    Изглеждат точно подходящи за сезона. Красота!

    ОтговорИзтриване
  4. Великолепни са,Или!И така красиво преставени в тези златисти багри!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря Ви момичета!
    didatzeni, май се включвам твърде късно, за да отговоря на въпроса ти, но пък благодарение на него открих грешкав рецептата, която съм допуснала. Първите четири съставки - масло, захар, брашно и орехи ги бях писала в dkg, защото гледах рецептата в едно унгарско списание. Всъщност, количеството се умножава по 10, а именно 1 dkg =10 грама. Вече редактирах цифрите в публикацията и се надявам да не си забъркала сместта вчера. Количеството, което се получи е около 45 бр двойни (готови) бисквитки, зависи от дебелината с която разточваш. Опитах се да ти пиша мейл, но в профилата ти няма активен такъв.

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...