Начална страница

сряда, 30 май 2012 г.

Таратор


Днес най-после напече слънчице, стана топличко и аз реших да приготвя таратор, вместо супа. Не, че сега пак не вали обилно, небето е притъмняло, трещят гръмотевици. Току що прочетох прогнозата за следващия месец "До 36 градуса през юни, но и доста дъжд...". Каквото и да е идва лятото - след два дни официално откриват сезона на плажа в Бургас. Ако се случи пак такова време какви ли тържества ще бъдат, ама да му мислят куротистите! Ние сме си тук, на брега, на морето. Та в тази връзка се подсещам и за топлите вечери край плажа, да речем примерно с чаша изстудено узо, тарторче в чаша, весела компания и мноооого лед.
Някой ще каже кой ли не знае как се приготвя тази бърза млечна супа?! Скоро мой познат, разглеждал блога ми, отправи критични бележки относно вида на ястията в публикациите ми. Трябвало да има повече супи и манджички, пък и не всеки умеел да готви. Ако все още е останал някой, който не умее сам  да си приготви таратор (а пък има узо :)! ), тази публикация е за него.



Необходими продукти:
  • 1 бр. кофичка кисело мляко;
  • 1 бр средно голяма краставица или 1 бр малка зелена салата (2 щепи спанак);
  • 1 с.л. растително масло;
  • орехови ядки от 2-3 ореха, едро натрошени и препечени;
  • 2 стръка копър (магданоз);
  • 1-2 бр. скилидки чесън;
  • сол.

Начин на приготвяне:

Киселото мляко се разбива добре и се разрежда със студена вода. Прибавя се краставицата, нарязана на дребни кубчета, ситно нарязения копър, растителното масло, счуканият чесън и солта. Ако се използват марули или спанак се нарязват на дребни ивички. Сместа се разбърква добре и се оставя да се охлади. Счуканите и опечени орехови ядки се посипват в таратора, непосрдствено преди да се сервира, защото омекват неприятно.




Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.




4 коментара:

  1. Аууу, Или,
    не че знам как да си направя таратор, но разлистващата се книжка с продукти много ми хареса;)
    И всички снимки изобщо и дето се вика, завиждам ти че си на морето и можеш доста по-скоро да се окажеш на плажа с узо и таратор;)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Мъхче, ясно е, че ти знаеш как да си сготвиш много по-вкусни неща. Книжката се прави лесно с програмка за онлайн редакция на снимки, но тук няма да й правя реклама. Опитах се да ти изпратя линк на мейла, но нещо не ми се получава.
    Днес от нетърпение пригових наистина морско изкушение - спагети с миди.

    ОтговорИзтриване
  3. И мен много ме впечатли книжката:)
    Обичам тараторче, особено лятото:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще опитам да ти изпратя линк за книжката...ако ми дадеш мейл, че в профила ти не го намерих. :)

      Изтриване

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...