Начална страница

вторник, 29 май 2012 г.

Лапад (спанак) с ориз и месо


«Като заваля, та цяла неделя...»  
Сезонът на пролетните дъждове е в разгара си.
Преди малко тук имаше истинска пролетна буря, с големи светкавици и малко дъжд. А след дъжда никнат разни пролетни мисли.
Дъждът все някога ще спре и слънцето ще изгрее още по-ярко.

Реших този път да споделя с Вас, снимка от градсия пейзаж, на който се «любувам» всеки ден от дома си, но изкъпан!


Еха! Мокро е. Но пък е красиво - когато вали дълго, праха се отмива от паветата и заприличват на истински камъни - можеш да видиш жилките и шарките по тях, особено когато започне да изсъхва и да се изпарява. Красота. Живея на улица с паваж и в такива дни се радвам на камъка. И на мириса на влага. Обожавам да мирише на свежа влага - не на застояла, на мухъл, а на свежа дъждовна влага. И на цветове и листа - има липи по улицатата ни, достигат почти до балкона ни. Сега като погледна навън през прозорците и виждам покривите на къщите - измити червени, оранжеви, кафяви керемиди.
Казват, че в дъждовно време е хпиятно да марзелуваш, да спиш, но защо пък и да не готвиш за удоволствие?!




Необходими продукти:
  • 500 г агнешко (свинско, пилешко) месо;
  • 10 бр.стръка лук (няколко главички пресен чесън);
  • 300 г лапад (спанак);
  • 1 ч.ч. ориз;
  • 50 г. олио;
  • черен пипер;
  • сол;
  • джоджен - пресен или сух.


Начин на приготвяне:

Агнешкото месо се нарязва на порции. Запържва се в загрятото олио. Добавя се накълцаната бяла част на зеления лука и чесъва (ако е стар, се слага всичкия). Леко се запържва. Слагат се две чаши вода и зелената част на лука и се задушава докато се полусвари месото - колкото да не се развари после докато се свари и ориза. Добавя се вода около 1 л за посоченото количество ориз. Добавяте подправките. Като заври, слагате ориза и когато той е почти готов лапада. Ориза се разварява добре и трябва да остане редичко, а ако е нужно добавете и още вода. Малко преди да се отстрани от огъня добавете и джоджена.

Сервирате ястието топличко, с лъжичка кисело млекце и няколко стръка пресен чесън.


Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.




4 коментара:

  1. Много хубаво ястие:) Много апетитно с много красиви снимки:)
    И аз обичам мириса на чистата влага, а особено примесен и с мирис на цъфнали дървета е направо приказка:)
    Гледката от балкона ви е страхотна!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Яденето ми е едно от любимите, но гледката...хм, нямам избор - особено грозните калкани на блоковете. Радвам се само на частта, на която се вижда Бургаското езерото.

      Изтриване
  2. Супер !отлична рецепта
    Пламена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, това е едно от любимите ми пролетни ястия.

      Изтриване

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...