Начална страница

четвъртък, 10 май 2012 г.

Пържени яйца със зелен лук и чушки


Наскоро ми се наложи да пътувам с влак. Преди години, когато това си беше един от обичайните начини за масово пътуване. Не помня от колко години не бях се качвала на влак и за мене това се превърна в истинска атракция и предизвикагелство. Обичайно съм пътувала с експрес от първа до последна спирка в дестинацията Бургас - София и обратно. Сега обаче, обстоятелствата наложиха за съвсем късо разстояние, да се прикачваме, да правим престои. Разстояние, което с автомобил се преодолява за около 1 - 1,30ч, сега ни отне цял часове. Добре, че времето беше хубаво и не бързахме. Опитах се да да се порадвам на момента и да се полюбувам на разкрилите се гледки от зелени поляни, скали, стада с животни. Бих искала да добавя и китни селца, но отминавам това със съжаление от грозотата на изоставените и порутени къщи по пътя. Въздуха трепетеше с аромат на треви и гласовете на птици. Запечатих няколко кадъра на залез за спомен. Пътеписа ми би седял по-уместно в друг раздел на блога ми. 


Прибирайки се в къщи се почувствах толкова уморена и гладна. И вдъхновена, реших да приготвя за вечеря, нещо непретенциозно, от тези които ми правеше някога баба - селски аламинут от домашни пресни яйца и зеленчуци и беше мнооого вкусно. 


Необходими продукти:
  • 6-7 бр.яйца;
  • 6-7 бр.стръка пресен лук;
  • 2-3 бр. пресни чушки;
  • Мазнина за пържене;
  • Сол, черен, червен пипер;
  • Сиренце по желание.



Начин на приготвяне:
  1. В мазнина леко запържваме измития и нарязан на по-едро зелен лук.
  2. Добавяме и едро нарязаните чушки и задушаваме, без да чакаме зеленчуците съвсем да омекнат.
  3. Добавяме яйцата и леко разбъркваме, колкото да не загаря ястието.
  4. Сега е момента да се добави сирене, ако ще го използваме.
  5. Добавяме подправките и отново разбъркваме леко, за да не накъсат зеленчуците и да се раздробят яйцата съвсем на ситно. Аз харесвам по-едри късчета, за да е удобно и за ядене, иначе ми прилича на дребно - смляна бебешка храна.
  6. Сервираме ястието топло и поръсваме с червен пипер на вкус.


Добавяте и подходяща салата и питие, според сезона.
Е, може и да не се пренесете на село, на няма да останете гладни. Ястието е простичко и лесно за приготвяне, подходащо за изгладнели бързащи хора или за мезе за внезапни гости.



Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.



4 коментара:

  1. Много красив залез:)
    А яйчицата са класика:)
    И аз понякога прибягвам до тях като бърза вечеря. Обичам ги:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Залеза беше нетрадиционен за мене и ме впечатли. Жалко, че на снимките не се е запечатил добре.
      Яйцата са си класика, но с годините придобих една алергична непоносимост към някои продукти, вкл. и към тях, така, че за мене са си есктра вече.

      Изтриване

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...