Начална страница

вторник, 8 май 2012 г.

Вита баница с кайма и сирене


През май - последният май според маите, които май няма да познаят, защото никъде пред банките не се тълпят проницателно предвидливи кандидати за дългосрочни кредити. Иначе по стара традиция началото на месеца се оказа гибелно за доста агнета, независимо от масовия виртуален призив в социалните мрежи "Изяж Георги - спаси овца!" О времена, о нрави! (би повторил Цицерон)....
Види се, че предсказанието за свършека на света е твърде преувеличено. Но най-хубавото тепърва предстои - чудесни пролетни и летни вечери и нощи навън, изпълнени с аромата на цъфнали липи, на дървени въглища и това над тях, на морски бриз...

Морската градина в гр.Бургас

Тази рецепта я бах научила от една състудентка и останах очарована от вкуса й. Студентските рецепти по традиция уж семпли и оскъдни от към продукти. Тази обаче, никак не е икономична, но пък е много лесна за изпълнение и вкусна - баница за чероугодници! Продуктите за плънката са много, като съотношение към корите, за да се казва баница. Плънката може да бъде промененяна според предпочитанията, може да си спестите сиренето. Аз обикновено правя пълнежа с подобен вкус и подправки на любимия ни сос за спагети с чувствителна разлика в консистенцията и количеството на доматите. За баницата трябва да е много гъста, за да не изтича при навиване на отделните кори и да е възможно да се стегне при изпичане на баницата.


И като съм започнала да цитирам днес крилати мисли, тук изцяло важи принципа на Мечо Пух – „Колкото повече – толкова повече”!

Необходими продукти: 
  • 6 – 7 бр.готови финно точени кори; 
  • 200 – 250 г. кайма (1 пакетче); 
  • 100 – 150г сирене натрошено (извара); 
  • 2 бр. яйца; 
  • 100 г доматено пюре; 
  • 2 – 3 стръка нарязан пресен лук; 
  • 1 връзка нарязан пресен магданоз; 
  • 1/4 ч.ч. растително масло (олио); 
  • 30 г. масло; 
  • черен пипер, кимион, чубрица, сол на вкус.


Начин на приготвяне: 

В купа, приготвяме смес от всички продукти (без корите и маслото). Намажете с растителна мазнина тавата, за да предотвратите залепване. 
В един пакет, в зависимост от марката и качеството има различен брой кори за баница. Обичайно всички кори са завити в плика и в едно допълнително найлонче, което аз използвам като спомагателно за навиването на корите (вместо да си памагам с кърпа). Постилам го на масата, върху него поставям една кора и разпределям върху нея около 2 – 3 с.л. от плънката. Често пъти не успявам да преценя по колко да разпределям във всяка отделна кора и към края на навиването на баницата, набързо правя още малко плънка допълнително. В първата кора е добре да има по-малко плънка, защото първия лист се навива най-силно (около себе си) на спирала и е възможно да се разкъса и изтече. Внимателно повдигате единия край на найлончето по дължина на кората и започвате да я завивате, повдигайки внимателно напред. След сато се получи навит фитил, внимателно го повдигаме и поставяме в тавата. Ако започнете от края – подреждате по ръба на тавата. Аз предпочитам да завивам първо в средата и първата напълнена кора я свивам на спирала, около която започвам да добавям по същия начин всяка следваща със застъпване, докато свършат продуктите - плънката или корите или просто напълните тавата си. В случай, че успеете да разпределите плънката и корите и ви остава още малко място, което ви се струва неизпълнено не се притеснявайте. 


След като сте приключили с навиването на всички кори, заливате с малко топла вода и 1 суп.лъж олио или използвате 30 г масло (разрязано на малки парченца) върху баницата. След корите попият всичко, ще омекнат и ще се слегнат лекичко. Внимателно разклащаме хоризонтално баницата, за да я наместим. Поставяме да се пече в предварително загрята умерена фурна и печем до златисто - кафяв цвят. След изваждане, напръскваме тук - там с малко студена вода, завиваме я с кърпи, така, че да изстива бавно и да не падне обема й, като същевременно омеква и горната коричка, която се е поизшушила при печенето. След като поизстине, но все още топличка се сервира с айран, ако е за закуска или с вино или бира, ако е за вечеря. 

Вкусна е и охладена, но обикновено не успяваме да я дочакаме да стане такава. И пак ще завърша с цитат от Мечо Пух – «Има само едно нещо, което е по-хубаво от гърненце с мед… и това са две гърненца с мед»...




Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.



4 коментара:

  1. Много хубава студентска баница:)
    "Колкото повече - толкова повече":)
    Хапвала съм баница с кайма, но няма общо с тази. Тази прелива от вкусове и е с толкова богата плънка и красиви снимки, че ми идва да посегна веднага и да се почерпя:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Кокона! Тя само думата е баница. Приличаше на мусака, или лазаня. Забаното е, че с години не бях срещала семейството, на гости на което бях, когато я опитах и скоро след публикацията ми се видяхме на улицата. Едва се познахме, ама това е друга тема.

      Изтриване
  2. Или, много приятна публикация! Аз не ям месо,но близзките ми биха я оценили! Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Bety, благодаря! За мене е комплимент мнението на кулинар и естет като тебе.
      Имам подготвени снимки и на баница с лапад за вегетарианци, но напоследък нямам импулс за публикации. :)

      Изтриване

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...