Начална страница

вторник, 1 май 2012 г.

Бутерки с кремвирш (сирене, кашкавал)


Бутер тестото по традиция се купува готово. Процедурата за правене на бутер тесто е трудоемка и отнема дни! 

Аз не съм приготвяла, но съм чела технологията. Като цяло е просто – разточва се, намазва се с масло, сгъва се на правоъгълник, пак се разточва, пак се маже с масло и т.н. Между всяко разточване се оставя в хладилник. Процедурата се повтаря десетки пъти. Няма голяма философия, освен че маслото между слоевете предотвратява те да се слепят, а при печене се издува (разширява), като създава разстояние между тях. Накрая маслото се поема от слоевете, като на негово място остава въздух, така се получават многото фини листи, които при печене се разлистват.


По принцип бутер тесто е многолистно тесто. Има много рецепти за многолистно тесто.. Вече от какво ще се направи тестото е друг въпрос. Има многолистно тесто, което може да се замрази, има такова, което не може да се замрази и се консумира в рамките на няколко дни, като се съхранява в хладилник. Има със захар, с яйца, с мая - за кроасани .
Това многолистно тесто, което си купуваме от търговската мрежа в повечето случаи е без захар и яйца и мая.



Необходими продукти:
  • 1 опаковка бутер – тесто; 
  • 5 бр. кремвирши (сирене, кашкавал, шунка, бекон); 
  • Семена по избор: сусам, маково семе, ленено семе.
Начин на приготвяне:

Изваждаме от камерата на хладилниката бутер тестото и го размразяваме добре. Разрязваме го на правоъгълни парчета с дължина на кремвирша и ширина, достатъчна да го обгърне в диаметър около 1,5 – 2 пъти. Ако използвате сирене и/или кашкавал можете да разрежета правоътълниците според желанието Ви и в зависимост от големината диаметъра на охлюва, която жлаете да получите. Аз предпочитах да получа повече бройки (хапчеци), макар и по-малки парчета. Може да импровизирате и с други пълнежи, примерно с бекон или шунка, който разстилате върху тестото и навивате заедно на руло.


След като навием рулата с различен пълнеж, според вкуса ни, намокряме крайчетата с вода и притискаме по дължина, за да залепнат и да не се разтворят при печене. Овалваме обилно в предпочитаните от нас семена и започваме да режем напречно с остър нож с дебелина на парчетата около 1 см. От 1 пакет бутер тесто ми се получиха около 60 бройки в 5 тавички. При подреждането на бутерките трябва да оставите достатъчно място. Да не забравяме, че бутер тестото силно бухва при печенето в силна фурна и се разлистват отделните му пластовете. 

Бутерките се пекат бързо за около 4-5 минути в предварително загрята умерена до силна фурна до получаването на златисто – кафяв цвят с хрупкава коричка. 

Поднасят се топли за закуска с айран, чай или сок според предпочитанията на семейството Ви. Дори и след изстиването им са вкусни и не се нуждаят от претопляне, за да се харесат.


Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.



2 коментара:

  1. Чудесни са се получили. Аз съм приготвяла бутер тесто, предимно шоколадово, добре се получава, но си е истинска разправия и определено си иска време.
    Хубав празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Федора, аз не използвам често с бутер тесто, защото не ми е особенно вкусно. Не ми беше трудно да роботя с него, или поне не по-трудно от такова, което аз да съм замесвала.

      Изтриване

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...