Начална страница

неделя, 5 февруари 2012 г.

Гъбена супа

Обичам цветни супи, със застройки и непрозрачни бульони. Не харесвам супата да бъде като ядене и обичам всичко да е нарязано на едри парченца, които са запазили формата си, а не са разварени. В крем-супата всичко е вкусно, но не ми доставя тази зрителна наслада и имам чувството, че пасирам храната на дъщеря ми като бебе. Е, някой супи е препоръчително да бъдат с еднородна консистенция, защото сварените им заленчуци не са никак естетични, но гъбената не е от тях. Обожавам я - гореща, богата и ароматна, особено в студени вечери като тази.




Необходими продукти:
  • 400 - 500 гр. култивирани гъби печурки; 
  • 1 – 2 бр. моркова; 
  • ½ бр стрък праз; 
  • 1-2 резана ог глава целина; 
  • 1 к.ч. ориз; 
  • 1 - 2 бр. картофи; 
  • 100 – 150г карфиол; 
  • 1 бр. червена чушка;
  • ½ връзка магданоз; 
  • ½ к.л. куркума; 
  • сол, черен пипер, олио. 

Начин на приготвяне:

Измийте, почистете и нарежете зеленчеците: моркова, лука и целината на кубчета. Поставете нарязаните на дребно зеленчуци в сгорещеното олио и задушавате за около 5 минути, като разбърквате непрекъснато. Добавяте измития ориз и разбърквате непрекъснато около 5 мин., докато ориза стане «стъклен» (полупрозрачен). Добавяте гореща вода около 2 - 2,5л, според предпочитанията ви за гъстота на супата. Добавяте и картофа нярязан на две половинки, черен пипер и куркума и оставяте всичко да заври, за да може ориза и картофа да се сварят. Прибавяте и нарязаната червена чушка. Почиствате, измивате и нарязвате гъбите и пънчетата им на едри ивици и ги добавяте към задушените зеленчуци. Добавяте карфиола, накъсан на цветчета и посолявате. Изваждате сварения картоф и няколко парчета моркови и ги смачквате до получането на пюре. Връщате ги отново в супата, за да добие плътност. Оставяте всичко да заври около 3-4 мин.и остранявате от огъня.


След леко изстиване, подправяте със ситно нарязан магданоз. При поднасяне добавяте в горещата супа, лъжица кисело мляко и крутони. 
Аз обичам по-киселите супи и добавям и оцет балсамико.


Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.

5 коментара:

  1. Много ароматна супа и с толкова много зеленчуци! Мисля, че ще се хареса вкъщи. Благодаря за вкусното предложение!

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда топла, вкусна и ароматна- точно като за зима.
    Аз пък обичам крем-супите повече от другите, но на хубава гъбена супа,никога не мога да откажа!

    ОтговорИзтриване
  3. Надявам се да я хареса и семейството, защото у нас само аз ям гъби.

    ОтговорИзтриване
  4. Oбожавам гъби,особено горските,ухаят прекрасно .Харесвам пъстри,шарени супи-точно като твоята !

    ОтговорИзтриване
  5. О, благодаря Грета! Знаеш, че и аз съм ти почитател на гозбите!

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...